HomeMonarhieFemeile din viața lui Petru cel Mare: Prima soție, țarina Evdochia

Femeile din viața lui Petru cel Mare: Prima soție, țarina Evdochia

DS TW

Țarina Evdochia (Eudoxia Feodorovna) Lopuhina s-a născut pe 9 august 1669 la Moscova, fiind fiica lui Feodor Abramovici Lopuhin și a Ustiniei Bogdanovna Rtishcheva. Copila a fost aleasă mireasă pentru țarul Petru cel Mare de către mama acestuia, Natalia Narîșkina, în primul rând datorită relației mamei fetei cu celebrul boier Fiodor Rtishchev, prieten apropiat al fostului țar Alexei I.

Tânăra a fost încoronată în 1689 și l-a adus pe lume pe primul său copil, Marele Duce Alexei Petrovici, în anul următor, au urmat Alexandru, în 1692, și Pavel, în 1693, dar ultimii doi băieți au murit în copilărie. Țarul a considerat-o retrogradă și conservatoare și curând a abandonat-o în favoarea Annei Mons, o olandeză care îi devenise metresă oficială, deși scrisorile Eudoxiei către Petru din acea perioadă erau pline de afecțiune.

 

În 1696, în timpul călătoriei sale prelungite în Europa de Vest, Petru le-a cerut rudelor rămase în Rusia să o convingă pe Eudoxia să se retragă la o mănăstire. Acest lucru s-a întâmplat doi ani mai târziu, țarina fiind practic exilată la mănăstirea din Suzdal, cerința imperială fiind să se călugărească. Totuși, starețul i-a permis să locuiască într-una dintre chilii ca o femeie laică și și-a găsit chiar și un iubit, un ofițer pe nume Stepan Glebov. Nouă ani mai târziu, când Petru cel Mare a aflat despre aventura celor doi, l-a condamnat pe Glebov la moarte, bărbatul fiind tras în țeapă. Legenda spune că țarul le-a ordonat soldaților săi să o forțeze pe Eudoxia să asiste la moartea iubitului ei.

În timp, Eudoxia și fiul ei, Alexei, au devenit centrul opoziției față de reformele lui Petru, măsuri contestate în primul rând de oficialii bisericii. În predicile sale, Dimitrie de Rostov s-a referit la Eudoxia ca la “marele nostru suveran” și a profețit întoarcerea ei pe tron. Când suveranul a aflat că se punea la cale o conspirație împotriva lui, a decis ca toți episcopii care o sprijiniseră pe fosta soție să fie executați, iar femeia a fost transferată la o mănăstire din Ladoga.

 

După moartea lui Petru cel Mare și ascensiunea țarinei Ecaterina I pe tron, Eudoxia Lopuhina a fost mutată în secret la Cetatea Shlisselburg de lângă Sankt Petersburg. În 1727, nepotul ei, Petru al II-lea, a ajuns pe tronul Rusiei și a rechemat-o imediat la Moscova, iar țarina exilată s-a întors în fosta capitală, fiind primită cu mare fast. După un timp s-a retras la Mănăstirea de maici Novodevichy, cunoscută și ca Mănăstirea Maicii Domnului de Smolensk, una dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din oraș, unde a locuit până la sfârșitul zilelor, pe 7 septembrie 1731.

 

DS TW
No comments

leave a comment