Femeile din viața lui Petru cel Mare: Prima soție, țarina Evdochia, a fost trimisă la mănăstire

Țarina Evdochia (Eudoxia Feodorovna) Lopuhina s-a născut pe 9 august 1669 la Moscova, fiind fiica lui Feodor Abramovici Lopukhin și a Ustiniei Bogdanovna Rtishcheva. Copila a fost aleasă mireasă pentru țarul Petru cel Mare de către mama acestuia, Natalia Narîșkina, în primul rând datorită relației mamei fetei cu celebrul boier Fiodor Rtishchev, prieten apropiat al fostului țar Alexei I.

Tânăra a fost încoronată țarină în 1689 și a dat naștere primului său fiu, Marele Duce Alexei Petrovici, în anul următor. Ea a mai avut doi fii cu țarul Petru, pe Alexandru, în 1692 și pe Pavel, în 1693, dar ambii au murit în copilărie. Țarul a considerat-o retrogradă și conservatoare și curând a abandonat-o pentru o frumusețe olandeză, Anna Mons, care îi devenise metresă oficială, deși scrisorile Eudoxiei către Petru erau pline de declarații de dragoste.

 

În 1696, în timpul călătoriei sale prelungite în Europa de Vest, Petru le-a cerut rudelor sale să o convingă pe Eudoxia să intre într-o mănăstire. Acest lucru s-a îndeplinit în 1698, când țarina a fost în cele din urmă exilată la Mănăstirea din Suzdal și i s-a impus să se călugărească. Totuși, starețul i-a permis să locuiască acolo ca o femeie laică și și-a găsit chiar și un iubit, un ofițer pe nume Stepan Glebov. Nouă ani mai târziu, când Petru cel Mare a aflat despre aventura lor, l-a condamnat pe Glebov la moarte, bărbatul fiind tras în țeapă. Conform legendei, țarul le-a ordonat soldaților săi să o forțeze pe Eudoxia să privească moartea iubitului ei.

 

În timp, Eudoxia și fiul ei au devenit centrul opoziției față de reformele lui Petru, contestate în primul rând de oficialii bisericii. În predicile sale, Dimitrie de Rostov s-a referit la Eudoxia ca la “marele nostru suveran” și a profețit întoarcerea ei pe tron. Când Petru a aflat de conspirație, a decis ca toți episcopii care au sprijinit-o pe fosta lui soție să fie executați, iar Eudoxia a fost transferată la o mănăstire din Ladoga.

După moartea lui Petru și ascensiunea țarinei Ecaterina I pe tron, Eudoxia a fost mutată în secret la Cetatea Shlisselburg de lângă Sankt Petersburg.

 

În 1727, nepotul ei, Petru al II-lea, a urcat pe tronul Rusiei și a rechemat-o imediat la Moscova. Țarina exilată s-a întors temporar în fosta capitală cu mare fast și i s-a permis să-și păstreze propria curte la Mănăstirea Novodevichy până la moartea ei, pe 7 septembrie 1731.

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *