Femeile din viața lui Richard Wagner. Compozitorul a fost gelos, posesiv și brutal

Richard Wagner s-a născut pe 22 mai 1813 la Leipzig, într-o familie de actori, a studiat la Dresda și la Leipzig și, între 1833 și 1839, a lucrat pentru teatrele de operă din Würzburg, Magdeburg, Königsberg și Riga.

În 1836 s-a căsătorit cu actrița Minna Planner, cu care are o relație furtunoasă, pentru că Wagner era gelos, posesiv, extrem de exigent, iar Minna suferea din cauza acestui comportament de multe ori abuziv.

De multe ori actrița izbucnea în plans în public și de cel puțin două ori l-a părăsit, plecând la părinții ei. De fiecare data, însă, tânărul Wagner o implora să se întoarcă, iar Minna ceda și revenea lângă acest soț cheltuitor și imatur. Între 1839 și 1842, cei doi au locuit la Paris, într-o sărăcie lucie. Compozitorul a fost chiar închis pentru datoriile pe care le făcuse și nu putea să le returneze, iar Minna a fost nevoită să apeleze la prietenii germani pentru a-și scoate soțul de la închisoarea datornicilor.

Primele sale opere care au un răsunet deosebit, Rienzi, Olandezul zburător sau Vasul fantomă, l-au impus în viața artistică. În 1843 se stabilește în Dresda, unde devine Kapellmeister la curtea regelui din Saxonia.

Fire orgolioasă, Wagner continuă să ducă o existență agitată. Sub influența scriitorului Heinrich Laube, a adoptat ideile republicane ale mișcării Jungen Deutschland („Tânăra Germanie”), dar, după înfrângerea revoluției din 1848, primește un mandat de arestare și este nevoit să se refugieze la Zürich, în Elveția, unde rămâne timp de 10 ani, până în anul 1858.

Relația cu Minna este din ce în ce mai proastă. Totuși, actrița era legată financiar de el, deoarece știa că e puțin probabil să mai poată urca din nou pe scenă și o măcina frica de sărăcie. În plus, Minna începuse să prezinte semne de boală cardiacă, pentru care i s-a prescris laudanum. Înainte de a i se alătura lui Wagner la Zurich, i-a scris:

Cea mai mare mândrie a mea a fost când te-am văzut șeful celei mai mari orchestre din Germania. Poate îți amintești că nu am ratat aproape nicio reprezentație pe care ai condus-o, te-am văzut doar pe tine și am fost fericită. Am crezut că ceea ce auzeam emana doar de la tine… Mi-ai apărut ca un Dumnezeu care guvernează toate elementele puterii… Vezi, dragă Richard, deții puterea, darul glorios de creator”.

Ea i se alătură soțului la Zurich, dar în 1850 Wagner are o aventură cu o anume Jessie Laussot, o tânără în vârstă de 21 de ani, căsătorită, cu care a plănuit să ajungă în Extremul Orient. Minna împreună cu mama lui Jessie au pus capăt acestui plan și compozitorul a revenit în cele din urmă la relația cu Minna pentru un timp.

O cunoaște însă pe scriitoarea Mathilde Wesendonck în timp ce lucra la Tristan și Isolda, în 1857, se îndrăgostește de ea, iar acesta va fi finalul relației dintre soți. După descoperirea unei scrisori de la Wagner către Mathilde în aprilie 1858, Minna l-a acuzat de adulter, Wagner a negat, susținând că Minna dat o interpretare vulgară corespondenței sale cu Mathilde.

Minna i-a scris Mathildei înainte de a pleca definitiv spre Dresda: “Trebuie să-ți spun cu inima sângerândă că ai reușit să-mi iei soțul de lângă mine după aproape douăzeci și doi de ani de căsătorie. Fie ca această faptă nobilă să contribuie la liniștea ta sufletească, la fericirea ta”.

Minna a refuzat să divorțeze de Wagner, deși el i-a cerut în mod repetat acest lucru. A susținut-o financiar pentru tot restul vieții, mai ales pentru că boala ei de inimă se agravase, dar când a murit, în ianuarie 1866, nu a participat la înmormântare.

blankMai târziu Wagner se va căsători cu Cosima, fiica lui Franz Liszt. Cosima era cu 24 de ani mai tânără decât el și era fiica contesei Marie d’Agoult, care-și părăsise soțul pentru Liszt. Cuplul Cosima – Richard va avea trei copii, iar relația lor va dura până la sfârșitul vieții lui Wagner.

Începând cu anul 1864 compozitorul devine protejatul regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, un pasionat admirator al muzicii wagneriene.

Regele nebun al Bavariei îl susține financiar, iar Wagner se ocupă doar de creația artistică. Cu ajutorul protectorului său construiește Teatrul de la Bayreuth, special pentru punerea în scenă a operelor sale.

Richard Wagner s-a mutat la Bayreuth pe 24 aprilie 1872, unde a compus ultims sa operă, Parsifal. Compozitorul a murit la Veneția, în Palatul Vendradim, în ziua de 13 februarie 1883, la vârsta de 70 ani, în urma unei afecțiuni cardiace. Soția sa, Cosima, a preluat, după decesul soțului, conducerea Festivalului Wagner, supraviețuind încă 47 de ani.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *