AcasăVizionariiFlorence Booth, salvatoarea tinerelor prostituate și a mamelor adolescente, o misiune nobilă a Armatei Salvării

Florence Booth, salvatoarea tinerelor prostituate și a mamelor adolescente, o misiune nobilă a Armatei Salvării

Florence Eleanor Booth s-a născut pe 12 septembrie 1861 în Blaina, Monmouthshire, fiind fiica cea mare a doctorului Isabell Hawker Soper, medic în Plymouth, și a soției sale, Jane Eleanor, și mai avea o soră și un frate. Mama a murit în 1870, când Florence avea nouă ani. Florence. o fetiță inteligentă, pasionată de lectură și muzică, avea ambiția secretă de a deveni medic.

 

După ce a trecut ultimul examen la școală, tânăra a plecat în vizită la Londra pentru a-și vizita două mătuși. Aici a auzit-o la o conferință pe Catherine Booth, fondatoarea unei organizații filantropice creștine, și a luat decizia de a afla mai multe despre Armata Salvării, astăzi una din cele mai mari organizații de caritate din lume, cu o structură cvasi-militară. Membrii mișcării poartă numele de salvaționiști, iar fondatorii ei, William Booth și soția sa, Catherine, și-au început misiunea printr-un mesaj simplu: „să aducem salvarea celor pierduți și să ne îngrijim de nevoile lor materiale și spirituale”. Astăzi, Armata Salvării activează în 127 de țări, având centre de reabilitare, clinici, spitale, cantine sociale, magazine de caritare și adăposturi pentru oamenii străzii.
Tânăra Florence a devenit prietenă cu familia Booth, inclusiv cu fiul lor, Bramwell și, după ce a luat decizia de a se alătura armatei, în scurt timp a fost promovată la gradul de locotenent și apoi a mers împreună cu fiica cea mare a fondatorilor, Catherine, să organizeze activitatea organizației în Franța. În această perioadă, Bramwell, fiul inițiatorilor organizației, a cerut-o în căsătorie, dar cum nu avea încă 21 de ani, tatăl ei s-a împotrivit mariajului. În cele din urmă, pe 12 octombrie 1882, domnișoara căpitan Florence Soper s-a căsătorit cu șeful Statului Major al Armatei Salvării, tânărul Bramwell Booth, la Clapton Congress Hall, în fața unei mulțimi de 6.000 de salvaționiști, cărora li s-a cerut câte un șiling pentru a putea participa la ceremonie, banii fiind folosiți pentru achiziționarea casei publice „Taverna Vulturului”. În 1912, la moartea tatălui său, Bramwell Booth urma să devină al doilea general al Armatei Salvării.

Viața femeilor la începutul anilor 1880 era dificilă, locurile de muncă erau puține, iar prostituția era în expansiune, fetițe chiar mai mici de 13 ani fiind traficate pentru a practica prostituția. Când Florence Booth, o pionieră a activităților sociale pentru femei, a realizat cât de gravă era situația, a decis că Armata Salvării trebuie să facă ceva. Ea și soțul ei, Bramwell Booth, mergeau frecvent în cartierele sărace ale Londrei și văzuseră cu ochii lor disperarea adolescentelor obligate să-și vândă trupul pentru câțiva bănuți. În 1884, Florence a inaugurat Asistența Socială a Femeilor, care avea sediul într-o căsuță pe Hanbury Street, în Whitechapel, Londra și și-a continuat munca în următorii 28 de ani, până când soțul ei a devenit general. Una dintre modalitățile concrete prin care Armata Salvării le ajuta pe aceste femei sărace era deschiderea unor case-refugiu pentru femei, în speranța că astfel, având adăpost, nu vor mai trebui să se îndrepte spre prostituție. Multe dintre rezidente erau tinere mame sau viitoare mame și, realizând necesitatea asistenței pentru femeile însărcinate, Armata Salvării a deschis astfel de case pe tot globul.

 

Florence și Bramwell Booth au avut cinci fiice și doi fii: Catherine, Mary B., Florence, Olive Emma, Dora, Bramwell Bernard și William Wycliffe. În mai 1928, sănătatea soțului ei a început să se deterioreze, și, deși a încercat să își desfășoare activitatea în continuare, starea fizică nu i-a mai permis, așa că s-a retras de la conducerea organizației filantropice. În iunie 1929, Bramwell Booth avea să moară, fiind condus pe ultimul drum de peste 10.000 de simpatizanți ai Armatei Salvării. Florence a trăit încă 28 de ani și a murit pe 10 iunie 1957, fiind înmormântată alături de soțul ei la Abney Park Cemetery.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu