Franz Xaver Winterhalter, pictorul iubit de toate reginele și prințesele europene, acuzat de superficialitate de confrații săi

Franz Xaver Winterhalter s-a născut pe 20 aprilie 1805 în micul sat Menzenschwand, în Munții Pădurea Neagră din Germania, fiind al șaselea copil al fermierului Fidel Winterhalter și al soției sale Eva Meyer. Dintre cei opt copii ai cuplului, doar patru au supraviețuit copilăriei. De-a lungul vieții sale, Franz Xaver a rămas foarte aproape de familia sa, în special de fratele său, Hermann, care va fi și el pictor.

Sisi a Austriei

După ce a urmat școala la o mănăstire benedictină la Sf. Blasien, Franz a părăsit orașul la vârsta de 13 ani pentru a studia desenul și gravura, intrând ucenic de desenator și litograf în atelierul lui Karl Ludwig Schüler din Freiburg im Breisgau. În 1823, la vârsta de 18 ani, a plecat la Munchen, datorită unei sponsorizări pe care a primit-o de la industriașul von Eichtal. În 1825, tânărului i s-a acordat o bursă de către Ludwig I, Marele Duce de Baden, așa că a început un curs la Academia de Arte din München cu Peter von Cornelius și apoi a studiat cu portretistul Joseph Karl Stieler, iar în acest timp s-a întreținut lucrând ca litograf.

Tânărul artist a intrat în cercurile de curtea regală pentru că în 1828 a devenit maestru de desen al prințesei Sofia Wilhelmina care locuia cu familia sa în Baden. În 1832 a reușit să călătorească în Italia unde a stat timp de doi ani cu sprijinul marelui duce Leopold de Baden. La Roma s-a familiarizat cu maniera romantică a pictorului Louis Léopold Robert, iar la întoarcerea la Karlsruhe a realizat celebrul portret al marelui duce Leopold de Baden și al soției sale, fiind numit pictor oficial la curtea ducală.

blank
Marea Ducesă Alexandra Iosifovna

Cu toate acestea, a părăsit Badenul pentru a se muta în Franța, unde tabloul său “Il dolce Farniente” a atras atenția criticilor la Salonul de artă din 1836, fiind remarcate mai multe dintre compozițiile sale academice în stilul lui Rafael. La salonul din 1838 a expus un portret al prințului de Wagram împreună cu fiica sa mică și în același an a pictat-o pe Louise Marie de Orleans, regina Belgiei, și pe fiul ei, cariera sa de portretist fiind astfel asigurată. Probabil datorită acestui tablou Maria Amalia a celor Două Sicilii, regina Franței, a aflat despre Winterhalter și l-a invitat la Paris.

blank
Marea Ducesă Olga

Ajuns în capitala Franței, tânărul artist a devenit foarte repede apreciat, a fost numit pictor de curte al regelui Louis-Philippe, care l-a însărcinat să creeze portretele individuale ale familiei sale numeroase, astfel că Winterhalter avea să realizeze mai mult de treizeci de tablouri la curtea regală. Acest succes i-a adus pictorului reputația de specialist în portretele dinastice și aristocratice, dar renumele său în cercurile artistice a avut de suferit. Criticii de artă care îi lăudaseră debutul la salonul din 1836 l-au considerat acum un pictor care nu putea fi luat în serios. Winterhalter a fost victima propriului succes și, pentru tot restul vieții sale, a lucrat aproape exclusiv ca pictor de portrete. Renumele său l-a făcut însă bogat și a devenit o adevărată celebritate internațională. Printre numeroasele personalități pentru care a lucrat artistul german s-a aflat și regina Victoria a Marii Britanii. Winterhalter a vizitat Anglia pentru prima dată în 1842 și s-a întors de mai multe ori pentru a-i blankpicta pe Victoria, pe Prințul Albert și familia lor în continuă creștere, realizând cel puțin 120 de lucrări pentru ei, dintre care cele mai multe sunt în Royal Collection, fiind expuse astăzi publicului la Palatul Buckingham sau în alte reședințe regale.

blank
Pauline Sandor

Căderea regelui Franței Louis-Philippe în 1848 nu a afectat reputația pictorului pentru că acesta a plecat imediat în Elveția și apoi a lucrat în Belgia și Anglia, dar nu pentru mult timp pentru că Winterhalter a revenit în Franța curând, iar în timpul domniei lui Napoleon al III-lea, popularitatea sa a crescut. În timpul celui de-al Doilea Imperiu, Winterhalter a devenit portretistul-șef al familiei imperiale de la Paris, iar frumoasa împărăteasă franceză Eugénie a devenit modelul său favorit, iar ea, la rândul său, l-a tratat cu generozitate. În 1855, Winterhalter a pictat poate cel mai cunoscut al său “Împărăteasa Eugénie înconjurată de doamnele ei de onoare”, tablou care va fi foarte apreciat, fiind expus la Expoziția Universală din 1855.

În 1852, Winterhalter a plecat în Spania pentru a o picta regina Isabella a II-a împreună cu fiica ei, dar prezența sa era cerută cu insistență la curțile regale din Marea Britanie, Spania, Belgia, Rusia, Mexic, statele germane și Franța și se spune că niciun portretist nu s-a bucurat vreodată de patronaje atât de multe și de extraordinare ca Winterhalter. Pentru a face față comenzilor care veneau de la toate casele regale, Winterhalter a folosit pe scară largă pictori-asistenți care îl ajutau în activitatea sa.

blank
Impărăteasa Eugenie

Pentru a se odihni și a se elibera de presiunea muncii sale artistul mergea frecvent în vacanțe în străinătate, mai ales în Italia, în Elveția și în Germania. De fapt, deși a trăit mulți ani în Franța, el a rămas profund atașat de țara sa natală și, în ciuda succesului și popularității, Winterhalter a continuat să trăiască simplu și auster. În 1859 și-a cumpărat o vilă în Baden-Baden și acesta a devenit locul preferat în care își petrecea timpul liber.

În 1864 Winterhalter a făcut ultima sa vizită în Anglia și în toamna aceluiași an a călătorit la Viena pentru a realiza portretele împăratului Franz Joseph și ale împărătesei Elisabeta care vor rămâne printre cele mai cunoscute lucrări ale sale. La izbucnirea războiului franco-prusac s-a refugiat în Elveția, iar după război, pictorul nu s-a întors în Franța, alegând să se retragă la Baden. În ultimii doi ani de viață a pictat foarte puțin, iar în timpul unei vizite la Frankfurt pe Main, în vara anului 1873, s-a îmbolnăvit de tifos și a murit pe 8 iulie, la vârsta de 68 de ani.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *