Friedrich Paulus, generalul care i-a întors spatele lui Hitler la Stalingrad, a fost căsătorit cu românca Elena Rosetti-Solescu

Friedrich Wilhelm Ernst von Paulus s-a născut pe 23 septembrie 1890 la Breitenau, Provincia Hesse-Nassau, tatăl său fiind contabilul unei case de corecții, iar mama, fiica directorului acestei instituții.

Tânărul a încercat fără succes să intre în Marina imperială germană și, pentru o scurtă perioadă de timp, a studiat la Universitatea din Marburg. După ce și-a abandonat studiile, Paulus a fost încadrat în februarie 1910 ca ofițer-cadet într-un regiment de infanterie

Doi ani mai târziu, pe 4 iulie 1912 s-a căsătorit cu Elena Rosetti-Solescu, o prințesă dintr-o veche familie română, iar cuplul a avut trei copii: Olga și gemenii Friedrich și Ernst Alexander.

La izbucnirea Primului Război Mondial, regimentul lui Paulus a făcut parte din forțele care au atacat Franța și a participat la acțiunile din munții Vosges și din regiunea Arras. În 1915 a devenit ofițer de stat major al trupelor Deutscher Alpenkorps dislocate în Macedonia, Franța și Serbia, iar în septembrie 1916 a luat parte la lupte în munții Argonne din Franța, fiind avansat la sfârșitul războiului la gradul de căpitan.

După semnarea Tratatului de la Versailles, Paulus a rămas în armată și a devenit comandant de companie într-un regiment din Stuttgart. A fost numit apoi în diferite funcții de stat major, iar în octombrie 1935, a fost numit șef al statului major al cartierului general al trupelor de tancuri care cuprindea trei divizii de blindate.

În februarie 1938, Paulus a fost numit șef al statului major al Corpului de armate nr. 16 (motorizat) de sub comanda generalului Guderian, iar în mai 1939 a devenit șef al statului major al Armatei a 10-a germană (redenumită mai târziu Armata a 6-a germană), cu care a luptat în Polonia, Olanda și Belgia.

Paulus a fost avansat la gradul de general-locotenent, iar în septembrie 1940 a fost numit adjunct al șefului Marelui Stat Major, participând la conceperea planurilor pentru operațiunea Barbarossa de invadare a Uniunii Sovietice, fiind cel care a condus luptele pentru cucerirea Stalingradului în ianuarie 1942.

Pe 30 ianuarie 1943, când era deja evident că Bătălia de la Stalingrad avea să fie pierdută de forțele germane, Hitler l-a avansat pe Paulus la gradul de feldmareșal, dar el s-a predat cu restul de armată din subordinea sa a doua zi, pe 31 ianuarie 1943, pentru că a realizat că nu are nicio șansă să scape din încercuire. Resturile armatei germane din Stalingrad s-au predat pe 2 februarie 1943. 90.000 de militari germani înfometați și extenuați au fost luați prizonieri, printre care și 22 de generali. Ajuns la Moscova, Paulus a devenit un critic vehement al regimului nazist în perioada captivității sovietice, alăturându-se Comitetului Național Germania Liberă și a apelat la germani să capituleze.

După capitularea generalului, Gestapoul a acționat brutal împotriva soției sale, Elena Rosetti-Solescu, căreia a încercat să-i ceară să renunțe la numele soțului, arestând-o împreună cu fiul lor, căpitanul Ernst Alexander Paulus, care fusese rănit în luptele de la Harkov. Celălalt fiu, căpitanul Friedrich Paulus, fusese ucis în Italia, în cursul debarcării de la Anzio, în februarie 1944. Deși a fost arestată și persecutată de Gestapo, a refuzat să divorțeze și să se dezică de soțul său. Elena Rosetti-Solescu a murit în 1949, la Baden-Baden, în mizerie, fără să mai apuce să-și vadă soțul întors din captivitatea sovietică.

Mai târziu generalul Paulus a depus mărturie în procesele de la Nürnberg. A fost eliberat din detenția în Uniunea Sovietică în 1953, cu doi ani înainte de repatrierea prizonierilor germani din închisorile și lagărele sovietice. Generalul a murit de cancer pe 1 februarie 1957 la Dresda.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *