Frumoasa arhiducesă Adelheid a Austriei, primul membru al fostei familii imperiale care a venit la Viena după formarea republicii

Arhiducesa Adelheid a Austriei s-a născut pe 3 ianuarie 1914 la castelul Hetzendorf din Viena, fiind al doilea copil și fiica cea mare a Arhiducelui Carol al Austriei și a soției acestuia, Zita de Bourbon-Parma. Copila a fost botezată pe 7 ianuarie 1914 de Friedrich Gustav Piffl, Prinț Arhiepiscop al Vienei, numele de botez fiind Adelheid Maria Josepha Sixta Antonia Roberta Ottonia Zita Charlotte Luise Immakulata Pia Theresia Beatrix Franziska Isabella Henriette Maximiliana Genoveva Ignatia Marcus d’Aviano, iar nașii ei au fost bunica paternă, Prințesa Maria Josepha a Saxoniei, și unchiul matern, Prințul Sixtus de Bourbon-Parma.

 

La 21 noiembrie 1916 unchiul Adelheidei, împăratul Franz Joseph I al Austriei, a murit și tatăl ei i-a succedat ca împărat al Austriei și rege al Ungariei. În timpul Primului Război Mondial fetița își însoțea adesea tatăl și fratele, Prințul Moștenitor Otto, în călătorii pentru a inspecta trupele militare.

După înfrângerea Austro-Ungariei în război și prăbușirea imperiului, tatăl ei a fost forțat să renunțe la tron, iar în 1919 Adelheid și familia ei au fost trimiși în exil inițial în Elveția, apoi pe insula Madeira.

 

În ziua de 9 martie 1922 fetița împreună cu tatăl și fratele ei, Otto, au mers în oraș să cumpere jucării pentru ziua fratelui lor mai mic, Karl Ludwig. Pe drumul de întoarcere s-a lăsat un frig cumplit și tatăl ei, care era îmbrăcat subțire, a răcit, iar după câteva zile a dezvoltat o pneumonie din cauza căreia a murit pe data de 1 aprilie, la doar 34 de ani. Câțiva dintre copii s-au îmbolnăvit și ei, iar Zita, care era însărcinată în 8 luni, i-a îngrijit pe toți cu mult devotament. După înmormântare, un martor a spus despre împărăteasa exilată: „Această femeie este cu adevărat de admirat. Nu și-a pierdut cumpătul nicio secundă. A salutat oamenii, apoi a vorbit cu toți cei care au ajutat la înmormântare”.

 

După decesul soțului său, Zita a fost văduvă timp de 67 ani, timp în care a purtat doliu negru.

În decembrie 1933 Adelheid a devenit primul membru al fostei familii imperiale care a fost primită la Viena după formarea republicii. Tânăra a urmat Universitatea de la Louvain și a obținut doctoratul în 1938. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ea a emigrat, împreună cu mare parte din familie, în Statele Unite, pentru a scăpa de naziști. Mai târziu, Arhiducesa Adelheid s-a întors în Europa și a lucrat alături de fratele ei, Otto.

 

 

Prințesa nu s-a căsătorit niciodată și a murit la Pöcking, în Bavaria, pe 3 octombrie 1971, la vârsta de 57 de ani, fiind înmormântată în Tirol, dar mama ei, Zita de Bourbon Parma, ultima împărăteasă a Austriei, nu a putut participa la înmormântarea fiicei sale. Restricțiile privind intrarea habsburgilor în Austria fuseseră ridicate, dar această facilitate s-a aplicat doar celor născuți după 10 aprilie 1919, ceea ce a fost o nouă dramă pentru bătrâna împărăteasă care a supraviețuit până în 1989.

 

 

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *