AcasăOameni care au intrat în istorieCreatori de modăFrumoasa regină Amalia a Greciei, creatoarea unei rochii tradiționale care astăzi îi poartă numele

Frumoasa regină Amalia a Greciei, creatoarea unei rochii tradiționale care astăzi îi poartă numele

Amalia de Oldenburg s-a născut pe 21 decembrie 1818 la Oldenburg, în Saxonia Inferioară, fiind fiica Ducelui Paul Frederick Augustus și a Prințesei Adelheid de Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym. Fetița avea mai puțin de doi ani când mama ei a murit, pe 13 septembrie 1820.

A doua zi după ce a împlinit 18 ani, pe 22 decembrie 1836, Ducesa Amalia s-a căsătorit cu regele Otto, al doilea fiu al regelui Ludwig I al Bavariei, care fusese numit rege al Noului Regat al Greciei în 1833.

În primii ani ai noii monarhii, Amalia, cu frumusețea și vivacitatea ei, a adus un spirit progresist în țara care se afla într-o situație financiară și socială precară. Tânăra regină a muncit mult pentru cauze umanitare și încă de la începutul domniei a câștigat inimile grecilor datorită frumuseții și bunătății ei. Orașul Amaliada din Elis și satul Amaliapolis din Magnesia au fost numite după numele ei și tot ea a fost cea care a introdus pomul de Crăciun în Grecia.

Regina a avut un impact major și asupra vieții sociale și a modei. Și-a dat seama că

ținutele ei trebuie să semene cu ale localnicilor, așa că a creat o rochie romantică de inspirație populară, care a devenit cunoscută sub numele de rochia Amalía. Ținuta urma stilul Biedermeier, cu o cămașă de bumbac alb sau de mătase decorată cu dantelă la gât și manșete, peste care se purta o jachetă sau o vestă bogat brodată, de obicei din catifea albastră sau claret (culoarea vinului de Bordeaux). Fusta era lungă până la gleznă, din mătase plisată sau cu falduri bogate, de obicei de culoare azurie. Acestă ținută era completată cu o pălărie moale sau un fes cu ciucure lung, de mătase aurie, purtat în mod tradițional de femeile căsătorite sau cu un kalpaki pe care îl purtau tinerele necăsătorite, și, uneori, se atașa un voal negru atunci când urma o vizită la biserică.

 Această rochie a devenit ținuta obișnuită a tuturor femeilor care locuiau la oraș atât pe teritoriile balcanice ocupate de Imperiul Otoman, cât și în țările balcanice libere, până la Belgrad.

Pe măsură ce regele Otto și consilierii lui bavarezi au devenit preocupați de luptele politice cu forțele politice grecești, regina s-a implicat și ea mai mult din punct de vedere politic și din acel moment a devenit ținta unor atacuri dure. În plus, imaginea ei a avut de suferit pentru că nu a putut să ofere un moștenitor regatului și pentru că a rămas protestantă într-o țară predominant ortodoxă.

În februarie 1861, un student pe nume Aristeidis Dosios, fiul politicianului Konstantinos Dosios, a încercat să o asasineze pe regină. A fost condam

nat la moarte, dar Amalia a intervenit și tânărul a fost grațiat și condamnat la închisoare pe viață. Aceasta tentativă criminală de a-i lua viața frumoasei și bunei regine a declanșat în rândurile grecilor sentimente spontane de simpatie față de cuplul regal.

Totuși, după doar un an la Atena s-a declanșat o revoltă în timp ce cuplul regal se afla într-o vizită în Peloponez. Marile Puteri, care îl sprijiniseră până atunci pe Otto, l-au îndemnat să nu opună rezistență, astfel că domnia regelui a luat sfârșit.

Amalia și soțul ei au părăsit Grecia la bordul unei nave de război britanice, împreună cu toată suita regală. S-a sugerat atunci că Otto nu ar fi fost detronat dacă Amalia ar fi născut un moștenitor, pentru că succesiunea era o problemă majoră nerezolvată în momentul revoltei populare, deși Constituția din 1843 prevedea ca regele să fie succedat de cei doi frați mai mici ai săi și de descendenții acestora în cazul în care nu ar fi fost posibilă apariția unui moștenitor direct al cuplului regal.

Regele Otto și regina Amalia și-au petrecut restul anilor în exil, în Bavaria și au decis să vorbească în limba greacă în fiecare după-amiază între 6 și 8 pentru a-și aminti astfel de timpurile în care au fost suveranii Greciei.

Regele Otto a murit în 1867, iar Amalia i-a supraviețuit soțului ei aproape opt ani. Frumoasa regină murit la Bamberg pe 20 mai 1875, la vârsta de 56 de ani, fiind înmormântată alături de rege la Theatinerkirche din München.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu