HomeMonarhieFrumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

DS TW

Mohammad Reza Pahlavi s-a născut pe 26 octombrie 1919 în Teheran şi a fost fiul şahului Reza Pahlavi al Persiei și ultimul monarh al Iranului.

Tânărul şah a primit o educație occidentală și, prin urmare, a fost un prieten al Statelor Unite și al țărilor din vestul Europei. Când Mohammad Reza a împlinit 11 ani, tatăl său l-a înscris la Institut Le Rosey, un internat elvețian, unde cursurile se ţineau în limba franceză, devenind astfel primul prinţ moştenitor iranian care a fost trimis în străinătate pentru a fi educat. 

S-a întors în ţara natală pentru a obține diploma de bacalaureat în 1936 şi, după revenirea în Iran, a fost admis în academia militară din Teheran, pe care a absolvit-o ca locotenent în 1938.

După absolvire, Mohammad Reza a fost repede promovat la gradul de căpitan, poziție pe care a păstrat-o până când a devenit şah. În timpul pregătirii în colegiul militar, tânărul prinț a fost numit inspector al armatei și a petrecut trei ani călătorind prin țară, examinând atât instalațiile civile, cât și cele militare.

Una dintre principalele inițiative ale politicii externe iraniene și turce a fost pactul Saadabad din 1937, o alianță care reunea Turcia, Iranul, Irakul și Afganistanul, cu intenția de a crea un bloc musulman puternic. Președintele Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, i-a sugerat prietenului său, şahul iranian Reza Khan, în timpul vizitei acestuia din urmă în Turcia, că o căsătorie între familia conducătoare iraniană și cea egipteană ar fi benefică pentru cele două țări și pentru dinastiile lor, deoarece ar putea duce la aderarea Egiptului la pactul de la Saadabad.

 

Aşa s-a ajuns la căsătoria tânărului Mohammad Reza cu prințesa Fawzia, care era fiica regelui Fuad I al Egiptului, dar căsătoria tinerilor nu a fost una fericită, întrucât prințul de coroană i-a fost necredincios frumoasei soții, fiind văzut adesea conducând în jurul Teheranului una dintre mașinile sale luxoase, însoţit de diverse prietene. După nașterea fiicei cuplului, micuţa prinţesă Shahnaz Pahlavi, regina Fawzia a obținut un divorț în Egipt în 1945 și apoi s-a mutat la Cairo. Separarea a fost recunoscută de Iran după mai mulți ani, pe 17 noiembrie 1948, regina Fawzia recuperându-și astfel și titlul de prințesă a Egiptului.

Şahul Reza Pahlavi a fost forțat să abdice ca urmare a invazei anglo-sovietice a Iranului din 16 septembrie 1941, motivul fiind alianța cu Puterile Axei și a fost înlocuit cu fiul său, Mohammad Reza Pahlavi, care a condus țara până pe 11 februarie 1979.

 

Cea de-a doua sa soţie a fost Soraya Esfandiary-Bakhtiary, cu care s-a căsătorit în 1955. Căsătoria lor a avut însă multe probleme, mai ales când a devenit clar că ea era infertilă, iar posesiva mamă a şahului a făcut presiuni pentru a despărţi cuplul. În martie 1958, Mohammad Reza a plâns când și-a anunțat divorțul de frumoasa Soraya, iar ambasadorul britanic în Iran a susținut că femeia a fost singura lui dragoste adevărată.

După o scurtă carieră de actriță și o legătură cu regizorul italian Franco Indovina, Soraya a locuit singură la Paris până la moartea sa, în 2001.

 

În viaţa lui Mohammad Reza a intrat apoi Farah, cea care îi va fi alături până la finalul zilelor. Farah era născută într-o familie prosperă, ale cărei averi s-au pierdut însă după moartea timpurie a tatălui ei. În timp ce studia arhitectura în Franţa, i-a fost prezentată şahului Reza la o recepţie oferită de Ambasada Iranului la Paris. Cei doi s-au căsătorit în decembrie 1959, iar nunta a fost în atenția presei internaţionale. Rochia de mireasă a fost proiectată de Yves Saint Laurent, iar Farah a purtat cu acest prilej celebra tiară Noor-ol-Ain Diamond.

Dacă primele două căsătorii ale șahului nu au produs un fiu care să asigure succesiunea, în momentul în care s-a anunţat nașterea primului  moştenitor, Reza, în octombrie anul următor, familia regală și întreaga țară l-au sărbătorit cu mult fast pe micul prinț.

Regina Farah a lucrat pentru multe organizații de caritate și a fondat prima universitate americană în Iran, care le-a permis femeilor musulmane să devină studente. De asemenea, a facilitat răscumpărarea unei serii de antichități iraniene de la diverse muzee din străinătate la care ajunseseră în secolul al XIX-lea.

Cuplul a avut patru copii: prințul Reza Pahlavi, născut pe 31 octombrie 1960, prințesa Farahnaz, care a venit pe lume pe 12 martie 1963, prințul Ali Reza Pahlavi şi prințesa Leila, născută pe 27 martie 1970.

În 1978, au apărut semnele clare ale unei revoluții iminente, iar cuplul imperial a părăsit țara în ianuarie 1979, sub amenințarea unei decizii de condamnare la moarte emisă de ayatollahul Ruhollah Khomeini. Din acest motiv, majoritatea țărilor au fost reticente în a-i adăposti, Egiptul președintelui Sadat fiind o excepție. Sănătatea șahului Reza era însă grav afectată şi a murit pe 27 iulie 1980, la vârsta de 60 de ani, iar președintele Egiptului, Anwar Sadat, i-a organizat funeralii de stat.

Regina văduvă Farah și-a continuat activitățile de caritate, împărțindu-și timpul între Washington și Paris. Acum are 83 de ani şi apare în public din ce în ce mai rar, ultimul eveniment de anvergură la care a participat fiind nunta lui Leka al II-lea, prinţul moştenitor al Albaniei, în 2016.

 

Dintre cei patru copii ai cuplului imperial, doar doi mai trăiesc astăzi. Fiul cel mare, Reza Pahlavi, este ultimul moștenitor aparent al tronului Statului Imperial Iran, are 61 de ani şi este actualul șef al casei Pahlavi din exil, fondator al Consiliului Național al Iranului şi un critic proeminent al guvernului Republicii Islamice din Iran.

Cea de-a doua născută, Yasmin Farahnaz Pahlavi, are o viață anonimă și discretă în New York. Prinţesa Leila, manechin al casei de modă Valentino, a fost găsită moartă în camera ei de hotel din Londra în iunie 2001. S-a descoperit că a ingerat o doză de cinci ori mai mare decât o doză letală de barbiturice şi o cantitate non-letală de cocaină.

Pe  4 ianuarie 2011, fratele ei, Ali-Reza Pahlavi, fusese găsit mort la domiciliul său din Boston, Massachusetts, din cauza unei aparente sinucideri.

Fiica cea mare a şahului, Shahnaz Pahlavi, ajunsă la 81 de ani, singurul copil al lui Mohammad Reza Pahlavi și al primei sale soții, prințesa Fawzia Fuad, trăieşte astăzi în Elveţia.  

Regina exilată a Iranului, Farah Pahlavi, are în prezent trei nepoți de la fiul ei, Reza Pahlavi, prințul coroanei și de la soția acestuia, Yasmine: pe prințesa Noor Pahlavi, născută pe 3 aprilie 1992, pe prințesa Iman Pahlavi, născută pe 12 septembrie 1993 şi pe prințesa Farah Pahlavi, născută pe 17 ianuarie 2004 şi o altă nepoată, Iryana Leila, provenită de la fiul ei decedat între timp, Ali Reza Pahlavi.

DS TW
No comments

leave a comment