HomeOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriGaby Deslys, frumoasă, celebră și bogată

Gaby Deslys, frumoasă, celebră și bogată

Marie Elise Gabrielle Caire s-a născut pe 4 noiembrie 1881 la Marsilia și a devenit o adevărată celebritate în întreaga lume la începutul secolului al XX-lea. Renumită pentru frumusețea ei, a fost curtată de mai mulți nobili bogați, inclusiv de regele Manuel al II-lea al Portugaliei. Când a devenit cunoscută, originea ei a devenit subiect de dispută și un detectiv particular a susținut că adevăratul ei nume era Hadiwga Nawrati sau Hedvika Navrátilová și că era o țărancă cehă, născută în satul Horní Moštěnice.

După moartea actriței, zeci de persoane au încercat să-i revendice averea, dar în ianuarie 1930 ministrul francez de externe a spus că disputa cu privire la locul de naștere și originile lui Gaby Deslys a fost elucidată de funcționarii statului: era fiica lui Hippolyte Caire și a soției sale, Mathilde, doi oameni simpli din Marsilia.

Tânăra a plecat la Paris pentru a-și face o carieră artistică și a început să danseze, specializându-se în mai multe tipuri de dans – valsul Ju-Jitsu,  Ballroom, Grizzly Bear, Turkey Trot, apoi a făcut turnee de mare succes în Anglia și în Statele Unite. În 1910 Gaby Deslys a înregistrat două melodii la Paris, “Tout en Rose” și “Philomene”, ambele imprimate pe fonograf de compania HMV și încă disponibile. O altă piesă, “La Parisienne”, care a fost înregistrată în același timp, a fost respinsă dintr-un motiv necunoscut și a fost pierdută probabil în timpul războiului.

Gaby și-a început cariera în cinematografie în 1914 cu filmul Rosy Rapture, un scurtmetraj bazat pe piesa cu același nume. Debutul ei în lungmetraj a venit în 1915, cu “Her Triumph”, peliculă care astăzi este pierdută. Actrița a mai jucat în două filme mute în 1918 și 1919, ambele cu Harry Pilcer în distribuție, dar celebritatea ei a crescut mai ales în urma unor articole apărute în ziarele mondene care au scris despre pasiunea regelui Manuel al II-lea al Portugaliei pentru frumoasa franțuzoaică. Gaby îi fusese prezentată suveranului în decembrie 1909, în timpul vizitei pe care acesta a făcut-o la Paris și cei doi au început imediat o relație.

S-a spus că, după această primă întâlnire, regele Manuel i-a trimis actriței un colier de perle în valoare de 70.000 de dolari. Deși cei doi s-au străduit ca relația lor să rămână discretă, tânăra vizitându-l doar după căderea nopții la Palácio das Necessidades, legătura dintre ei a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din Europa și America de Nord. În interviurile pe care le-a dat reporterilor Gaby Deslys nu a negat niciodată evidența, dar a refuzat întotdeauna să comenteze relația cu regele care fusese detronat între timp și, după ce acesta a plecat în exil, pentru un timp relația lor a continuat cu aceeași discreție.

Când Gaby Deslys s-a mutat la New York, în vara anului 1911, legătura lor s-a răcit, ea a început o relație cu actorul Harry Pilcer, iar Manuel s-a căsătorit în 1913. Noul cuplu artistic Deslys-Pilcer a avut un mare succes în timpul Primului Război Mondial, dar fericirea lor nu a durat mult.

Tânăra s-a îmbolnăvit în timpul epidemiei de gripă spaniolă în decembrie 1919 și a făcut o complicație severă la nivelul gâtului. A fost operată de mai multe ori, medicii făcând eforturi uriașe să înlăture focarul infecției, de două ori chiar fără utilizarea unui anestezic, chirurgii fiind puși într-o situație dificilă și datorită cererii lui Gaby de a nu-i lăsa cicatrice pe gât.

Din păcate, eforturile doctorilor nu au avut suces și actrița a murit la Paris în februarie 1920, la doar 38 de ani, după o grea suferință. Prin testament, Gaby Deslys și-a lăsat superba casă aflată în zona de coastă din Marsilia și toate bunurile ei săracilor din oraș, proprietatea fiind evaluată la jumătate de milion de dolari. Printre lucrurile de valoare care s-au găsit în locuință s-au aflat mai multe tablouri ale lui Botticello și ale altor maeștrii italieni timpurii, mai multe cărți vechi și rare tipărite de Casa de Elzevir în Olanda și de Aldus Manutius la celebra tipografie Aldine Press din Veneția, mobilier de lux și lucrări în email realizate la Limoges și mai ales patul ei sculptat din dormitor, extrem de valoros și de rafinat.

Luxosul pat al actriței a fost cumpărat la licitație de Metro Pictures și a fost folosit în 1922 în filmul “Trifling Women”, cu Barbara La Marr în rol principal. Mai târziu, a intrat în proprietatea departamentului de recuzită al Universal Studios și a fost folosit în 1925 în filmul “The Phantom of the Opera”, în 1934 a fost de Lily Garland în “Twentieth Century” și în 1950 a fost utilizat pentru filmul “Sunset Boulevard” pentru scenele din dormitorul actriței Norma Desmond.

No comments

leave a comment