AcasăMonarhieHelen Gloag, sclava scoțiană care a devenit împărăteasa Marocului

Helen Gloag, sclava scoțiană care a devenit împărăteasa Marocului

Helen Gloag s-a născut în anul 1750 în Perthshire, Scoția, fiind fiica fierarului Andrew Gloag și a soției sale, Ann Kay. Tatăl fetei s-a recăsătorit după ce mama ei a murit, dar Helen nu a avut o relație bună cu mama vitregă așa că a plecat de acasă la vârsta de 19 ani decisă să ajungă în Greenock. Vasul cu care călătorea a fost capturat de o navă de corsari musulmani, pirați din Maroc, la două săptămâni după ce tânăra începuse călătoria.
După ce au fost luați prizonieri, bărbații de pe vapor au fost uciși, iar femeile au fost duse pe piața sclavilor din Alger. Helen a fost cumpărată de un marocan bogat și apoi a fost oferită sultanului Sidi Mohammid ibn Abdullah. Datorită frumuseții ei deosebite, pentru că tânăra era înaltă și subțire, avea părul roșcat și ochii verzi, sultanul a îndrăgit-o imediat și a decis să o trimită în haremul său. După scurt timp Helen a devenit cea de-a patra lui soție și, în cele din urmă, soția favorită, deși acesta era căsătorit și cu altă femeie europeană capturată de corsari, Marthe Franceschini.
Fiind favorita sultanului, Helen Gloag a avut o influență mare în harem și s-a spus că intervențiile ei a fost esențiale în eliberarea ulterioară a navigatorilor și a sclavilor capturați de pirații Salé. Frumoasa scoțiană a reușit să trimită scrisori acasă și chiar să primească vizita fratelui ei, Robert, în Maroc.
Sultanul Sidi Mohammid ibn Abdullah a murit în 1790, iar tronul a fost preluat de Mulai Yazeed, unul dintre fiii săi, când Helen a fost înlocuită de o altă membră a haremului în poziția de favorită la curtea marocană. Sultanul Yazeed i-a ucis pe cei doi fii ai lui Helen și se pare că și femeia a fost ucisă tot din ordinul acestuia în același an .

Niciun comentariu

Lasă un comentariu