Iakov, fiul renegat al lui Stalin, abandonat de propriul tata și mort într-un lagăr de concentrare nazist

Ekaterina Svanidze

Iakov Iosifovici Djugașvili s-a născut pe 18 martie 1907 în Kutaisi Governorate și a fost fiul lui Iosif Vissarionovici Stalin cu prima sa soție, Ekaterina Svanidze. Pe 25 noiembrie 1907, Ekaterina a murit la numai 22 de ani de tuberculozǎ sau tifos exantematic, “în brațele lui Stalin”, iar acesta ar fi spus la moartea soției sale: “Aceastǎ ființǎ mi-a înmuiat inima de piatrǎ. Ea a murit și odatǎ cu ea au murit ultimele sentimente de compasiune pentru umanitate”.
După moartea mamei sale, copilul a fost crescut și educat în orașul Tbilisi de rudele materne, mătușa și unchiul său. La insistențele acestuia din urmă, tânărul Iakov a plecat la vârsta de 14 ani la Moscova, dar Stalin l-a întâmpinat cu răceală. În schimb, cea de-a doua soție a dictatorului, Nadejda Allilueva, s-a străduit să-l ocrotească.
În 1925 a absolvit o școală medie electrotehnică și în același an s-a căsătorit cu Zoya Gunina, fiica unui preot ortodox. Iakov și tatăl său nu au fost niciodată în relații bune, iar Stalin nu a fost de acord cu această căsătorie și a refuzat să-și cunoască nora. Disperat din cauza faptului că era total ignorat de părintele său, tânărul a încercat să se sinucidă folosind un pistol, episod pe care Stalin l-a catalogat ca fiind unul de șantaj și huliganism.
După trei luni de îngrijire în spitalul din Kremlin, Iakov și-a luat soția, pe Zoya, și a plecat la Leningrad, unde a locuit la o rudă a mamei sale vitrege. În 1929 li s-a născut o fetiță, care a murit la scurtă vreme și curând căsătoria cu soția sa s-a destrămat, dar cei doi nu au divorțat oficial
În 1930, Iakov s-a reîntors la Moscova, unde a urmat cursurile de ingineri ale Institutului de transporturi, a lucrat la o centrală termo-electrică și a urmat cursurile serale ale Academiei de artilerie. A avut o relație cu Ketevan Orakhelashvili, fiica lui Mamia Orakhelashvili, primul secretar al Republicii Sovietice Federative Socialiste Transcaucaziene, dar s-au despărțit după puțin timp și aceasta s-a căsătorit cu Evgeni Mikeladze, un proeminent dirijor de orchestră.
Următoarea sa iubită a fost Olga Golysheva, care era studentă la Școala de Aviație din Moscova. Cei doi s-au logodit, dar în curând relația lor s-a încheiat. Cuplul a avut un fiu, Evgheni, care s-a născut pe 10 ianuarie 1936, însă Dzugashvili a aflat de existența fiului său de-abia în 1938 și s-a asigurat că va primi numele său de familie, deși Stalin nu l-a recunoscut niciodată pe Evgeni drept nepotul său.
Iakov s-a recăsătorit în 1938 cu Iulia Melțer, o balerină ucraineană de origine evreiască, cu care a avut o fiică, Galina, iar în 1941 a intrat în partid. Fiul lui Stalin a fost locotenent-major al Armatei Roșii și a participat la al Doilea Război Mondial începând cu data de 27 iunie 1941, în cadrul Regimentului XIV de artilerie al Diviziei a XIV-a de tancuri. A fost luat prizonier de germani pe 16 iulie 1941, dar, înainte de a fi capturat, și-a distrus actele și și-a descusut toate însemnele ofițerești de pe uniformă.
Când a fost interogat, a declarat că este soldat și că îl cheamă Lavadze, apoi a fost interogat în mai multe lagăre pentru ofițeri. Din procesele verbale ale anchetatorilor reiese că, în ciuda presiunilor, fiul nu și-a trădat niciodată tatăl sau țara, deși își exprima uneori rezervele față de politica lui Stalin.
Germanii au propus un schimb de prizonieri, arătându-se dispuși să-l schimbe pe Iakov cu feldmareșalul Friedrich Paulus, care fusese luat în captivitate de sovietici, dar Stalin nu a fost de acord cu schimbul, afirmând: “Nu am niciun fiu pe nume Iakov, iar soldații nu pot fi schimbați cu mareșalii”.
În 1943 Iakov a murit în prizonierat, la vârsta de 36 de ani, în lagărul de concentrare Sachsenhausen, versiunea oficială a germanilor fiind că s-a electrocutat într-un gard electrificat într-o încercare nereușită de evadare.
Stalin însuși era convins că fiul său nu va scăpa cu viața din prizonierat și, când a aflat despre moartea lui, a dat ordin ca nora sa, Iulia Merțer, să fie judecată și condamnată ca membră a familiei unui trădător, tânăra fiind închisă doi ani într-o închisoare din Samara. Fiica sa, Galina Dzhugashvili, a studiat filologia la Universitatea de Stat din Moscova, a fost membră a Uniunii Scriitorilor din Rusia și a lucrat toată viața ca traducătoare de franceză, în special pentru Institutul de literatură Maxim Gorki.
Primul său fiu, Evgeni Yakovlevich Dzhugashvili, a fost colonel al Forțelor Aeriene Sovietice și s-a remarcat ca apărător al reputației bunicului său.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *