HomeVizionariiIleana Stana Ionescu s-a stins din viață. Printre cele mai dragi roluri: Ducesa de York din “Richard al III-lea” și vecina Olga din “Secretul lui Nemesis”

Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață. Printre cele mai dragi roluri: Ducesa de York din “Richard al III-lea” și vecina Olga din “Secretul lui Nemesis”

Ileana Stana Ionescu
DS TW

Ileana Stana Ionescu a debutat în 1956 la Teatrul din Reșița, cu rolul Agnes din “Școala femeilor” de Moliere; a urmat un travesti, Făt Frumos din “Înșir-te, mărgărite” de Victor Eftimiu, dar s-a făcut cunoscută în viața teatrală intrând în trupa de la Piatra Neamț, unde a jucat roluri foarte variate: Katia din “Povestea unei iubiri” de Simonov, Lisette din “Jocul dragostei și al întâmplării” de Marivaux, Manți din Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu, Prostituata din “Generalul și nebunul” de Angelo Wagenstein, pentru care a fost distinsă cu mențiune la Concursul tinerilor actori.

O creație memorabilă a fost Lady din “Orfeu în infern” de Tennessee Williams, rol căruia, de altfel, îi datorează reușita la concursul de intrare în colectivul Teatrului Național din București. De numele Ilenei Stana Ionescu se leagă și lansarea câtorva personaje din piese românești din anii ‘70: Domnica Domnișor din “Să пu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, Reza din “Camera de alături” de Paul Everac, Lilly Sinescu din “A doua față a medaliei” de I. D. Sîrbu și, mai ales, Octavia, figură de neuitat, excentrică și tulburătoare, din “Pisica în noaptea Anului Nou” de D. R. Popescu.

Ileana Stana Ionescu

Despre “Richard al III-lea”, în care a fost distribuită în rolul Ducesei de York, spunea: „Dificultatea este dublă: pe de o parte, mă aflu la prima întâlnire cu un text de Shakespeare; pe de alta, este o compoziție extrem de dificilă. Ducesa mea are frumoasa vârstă de 80 de ani și poartă cu dânsa o biografie foarte bogată. Rolul e de mică întindere, în raport cu ceea ce a însemnat Ducesa de York în istoria Angliei. Toată existența ei a fost marcată de tragedia pierderii celor apropiați, căzuți victime unor crime odioase. Mamă a trei fii, dintre care doi regi (unul, ucis în „războiul celor două roze, unde îi moare și bărbatul, celălalt, înjunghiat în Turnul Londrei, de către asasini plătiți), are de înfruntat suprema nenorocire, aceea de a-l vedea pe cel de-al treilea, ucigaș.

Acesta e Richard, duce de Gloucester, cel care a pus la cale uciderea nepoților săi, tineri prinți ce-i stăteau în cale, în iureșul său pustiitor către coroana Angliei. Așadar, suferința ei este cumplită. Dar, pentru că spuneam mai sus că rolul este de mică întindere, mă întreb: Durerii îi trebuie oare atâtea vorbe? Scena culminantă este disputa amară dintre Richard și mama sa. Ea îi spune că fiecare clipă a vieții sale a însemnat iadul și-i aruncă blestemul care, în ziua bătăliei hotărâtoare, îl va apăsa mai greu decât armura. Profetizează: Sângeros îți va fi sfârșitul. Sânge ai băut, prin sânge vei muri!”

Șuvoiul necruțătoarelor ei acuzații părintești nu are pereche în toată literatura universală. Nobilă, de stirpe aleasă, ea reflectă asprimea timpului său. Când o vedem, este o bătrâ îndurerată care încearcă, mult prea târziu, să-și folosească în bine influența asupra lui Richard…

Italiancă după mamă. Ileana Stana Ionescu a ajuns după 1990 în Parlamentul României, ca reprezentantă a acestei minorități. Actrița a fost un chip familiar al emisiunilor de televiziune și o vedetă de necontestat a comediilor românești. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numărăMerii sălbatici” (1964), „Un film cu o fată fermecătoare” (1967), “Păcală” (1974), „Gloria nu cântă” (1976), “Serenadă pentru etajul XII” (1976), “Tufă de Veneția” (1977), “Eu, tu, și… Ovidiu” (1978), “Dumbrava minunată” (1980), “Alo, aterizează străbunica!…” (1981), “Secretul lui Bachus” (1984), “Cucoana Chirița” (1987), “Cuibul de viespi” (1987), “Secretul lui Nemesis” (1987), …Escu” (1990), “Sexy Harem Ada Kaleh” (2001), Păcală se întoarce” (2006).

Ileana Stana Ionescu

Despre rolul Olga Limbășanu din „Secretul lui Nemesis”, Ileana Stana Ionescu mărturisea:

Personajul meu din Secretul lui Nemesis mi-a plăcut foarte mult. Este abjecția personificată. Fanfaroană, mincinoasă, lingușitoare până la o adică, pentru că, la o adică, odată întoarce macazul. Într-un cuvânt, oribilă. Mi-a făcut o plăcere nebună s-o „demolez”.

N-aș putea spune că am întâlnit un asemenea personaj exact la fel în viată. Am întâlnit însă ceva foarte pe aproape… Era o fiinţă care nu se simţea bine, nu era sănătoasă dacă nu făcea un rău. Măcar unul mic, dacă nu putea unul mare. „Idealul” ei fiind, fireşte, răul mare. Când reuşea, când te vedea la pământ și cu ochii în lacrimi, jubila. Atunci era fericită, devenea chiar bună. Era chiar în stare să te consoleze, să-ți oblojească rănile pe care tot ea ți le făcuse. Avea nevoie de o victimă pe care s-o poată consola după aceea. Fantastic, nu?

Ileana Stana Ionescu

Ei, asta este Olga Limbășanu din “Secretul lui Nemesis”. Sigur că m-a atras! Sigur ca mi-a plăcut „s-o omor”. Pentru că e anormală. Iar anormalul trebuie eradicat.

Dacă ar fi să formulez exact care este rostul major al comediei, aş spune că este… ca un ceai de muşeţel. Pare caraghios pentru cine nu ştie că ceaiul de muşeţel este cel mai formidabil detergent pentru organismul uman. Comedia mi se pare detergentul ideal pentru organismul social. Curăță! Purifică! Se mai poate spune, în condiţiile astea, că avem de-a face cu un gen minor? Nu cred!…”

Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață pe 30 iunie 2024, la vârsta de 87 de ani. Tristul anunț a fost făcut de Teatrul Național din București pe pagina sa de facebook.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Sursa foto:

Revista Teatrul, Revista Cinema

DS TW
No comments

leave a comment