Împărăteasa Nagako a Japoniei a primit postum titlul de împărăteasă Kōjun, “puritate parfumată”

Prințesa Nagako s-a născut pe 6 martie 1903 în Tokyo, fiind fiica prințului Kuniyoshi și a prințesei Chikako, o familie care făcea parte din ramura Ōke a Casei Imperiale a Japoniei, care era eligibilă pentru a oferi un moștenitor al tronului.
În tinerețe, Nagako a urmat secția pentru fete a școlii din Tokyo, o școală înființată special pentru fiicele aristocrației și ale familiei imperiale, iar printre colegele sale se afla prințesa moștenitoare Bangja din Coreea.
Când prințesa Nagako a fost logodită, la vârsta de paisprezece ani, cu prințul moștenitor Hirohito, ea a fost retrasă din școală și a început un program de formare de șase ani pentru a fi pregătită să devină împărăteasă, primind lecții de literatură chineză și japoneză, limba franceză, caligrafie, compoziție poetică și eticheta de la curte.
Logodna tinerilor a fost aranjată de părinții lor, iar cariera militară nepătată a tatălui ei a favorizat alegerea prințesei, dar înainte ca toate aranjamentele să fie făcute lui Hirohito i s-a permis să-și aleagă singur mireasa. În 1917, Nagako și alte tinere eligibile au participat la o ceremonie de ceai la Palatul Imperial, în timp ce prințul moștenitor stătea ascuns după draperii într-o cameră alăturată, el fiind cel care a selectat-o pe micuța prințesă.
Nagako s-a căsătorit cu prințul moștenitor Hirohito pe 26 ianuarie 1924, iar un an mai târziu, pe 25 decembrie 1926, a devenit împărăteasă a Japoniei. Spre deosebire de predecesorii săi, împăratul Hirohito a decis să renunțe la toate cele 39 de concubine ale sale și să i se dedice în exclusivitate soției lui. În primii zece ani ai mariajului, împărăteasa Nagako a născut patru fiice și abia pe 23 decembrie 1933, la aproape zece ani blankde la nuntă, tânărul cuplu a avut un fiu care a devenit moștenitorul Japoniei, prințul Akihito, acum împăratul emerit. În total, Hirohito și Nagako au avut șapte copii, cinci fete și doi băieți.
Împărăteasa și-a îndeplinit îndatoririle ceremoniale într-un mod tradițional, a participat la toate evenimentele speciale, l-a însoțit pe împăratul Hirohito în turneul său european din 1971 și mai târziu în vizita de stat în Statele Unite din 1975.blank
Doi ani mai târziu, împărăteasa a căzut și s-a lovit grav la coloana vertebrală, iar în 1980 a mai avut un accident care a forțat-o să rămână într-un scaun cu rotile pentru tot restul vieții ei. După moartea împăratului, pe 7 ianuarie 1989, rămasă văduvă și neavând o stare de sănătate prea bună, nu a mai participat la evenimentele oficiale.
La momentul morții ei, pe 16 iunie 2000, la vârsta de 97 de ani, Nagako era cea mai longevivă împărăteasă a Japoniei, cu o domnie de 74 de ani, doborând recordul împărătesei Kanshi, care murise cu 868 de ani mai devreme. Împăratul Akihito i-a acordat mamei sale titlul postum de împărăteasă Kōjun, care înseamnă “puritate parfumată”.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *