HomeMonarhieÎmpărăteasa Nagako a Japoniei, împărăteasă Kōjun, “puritate parfumată”

Împărăteasa Nagako a Japoniei, împărăteasă Kōjun, “puritate parfumată”

DS TW

Prințesa Nagako s-a născut pe 6 martie 1903 la Tokyo și a fost fiica prințului Kuniyoshi și a prințesei Chikako, o familie care făcea parte din ramura Ōke a casei imperiale a Japoniei, eligibilă pentru a oferi un moștenitor tronului.
În copilărie, Nagako a urmat secția pentru fete a școlii din Tokyo, o instituție înființată special pentru fiicele aristocrației și ale familiei imperiale, printre colegele sale aflându-se prințesa moștenitoare Bangja din Coreea.
După ce a fost logodită formal, la vârsta de paisprezece ani, cu prințul moștenitor Hirohito, a fost retrasă din școală și a început un program de formare de șase ani pentru a fi pregătită să devină împărăteasă, primind lecții de literatură chineză și japoneză, limba franceză, caligrafie, compoziție poetică și etichetă.

Logodna tinerilor a fost aranjată de părinți, iar cariera militară nepătată a tatălui ei a favorizat alegerea prințesei. În 1917, Nagako și alte tinere eligibile au participat la o ceremonie de ceai la Palatul Imperial, în timp ce prințul moștenitor stătea ascuns după draperii într-o cameră alăturată, el fiind cel care a ales-o, în ultima etapă a selecției, pe micuță.

Nagako s-a căsătorit cu prințul moștenitor Hirohito pe 26 ianuarie 1924, iar doi ani mai târziu, pe 25 decembrie 1926, a devenit împărăteasă a Japoniei. Spre deosebire de predecesorii săi, împăratul Hirohito a decis să renunțe la toate cele 39 de concubine ale sale și să i se dedice în exclusivitate soției.

În primii zece ani ai mariajului, împărăteasa Nagako a adus pe lume patru fiice și abia pe 23 decembrie 1933, la aproape zece ani de la nuntă, cuplul a avut un fiu care a devenit moștenitorul Japoniei, prințul Akihito, acum împărat emerit. În total, Hirohito și Nagako au avut șapte copii, cinci fete și doi băieți.

Împărăteasa și-a îndeplinit îndatoririle oficiale într-un mod tradițional, a participat la toate evenimentele speciale, l-a însoțit pe împăratul Hirohito în turneul său european din 1971 și mai târziu în vizita de stat în Statele Unite din 1975.

Doi ani mai târziu, împărăteasa a căzut și s-a lovit grav la coloana vertebrală, iar în 1980 a suferit un accident care a forțat-o să rămână într-un scaun cu rotile pentru tot restul vieții. După moartea împăratului, pe 7 ianuarie 1989, rămasă văduvă și neavând o stare de sănătate prea bună, a decis să nu mai participe la evenimentele oficiale.
La momentul decesului, pe 16 iunie 2000, Nagako vârsta de 97 de ani și era cea mai longevivă împărăteasă a Japoniei, cu o domnie de 74 de ani, doborând recordul împărătesei Kanshi, care murise cu 868 de ani mai devreme. Împăratul Akihito i-a acordat mamei sale titlul postum de împărăteasă Kōjun, care înseamnă “puritate parfumată”.

 

DS TW
No comments

leave a comment