Creatoarea imperiului Estée Lauder

DS TW

Estée Lauder s-a născut pe 1 iulie 1906 în Queens, New York, și a fost al doilea copil al Rosei Schotz și al lui Max Mentzer, imigranți maghiaro-evrei.
Mama ei a plecat din Ungaria în Statele Unite în 1898, împreună cu cei cinci copii ai săi, pentru a se alătura soțului ei, Abraham Rosenthal, de care avea să divorțeze nu după mult timp. În 1905, s-a căsătorit cu Max Mentzer, un comerciant maghiar care emigrase și el în America în 1890. Când li s-a născut fetița, în 1906, au vrut să o numească Eszti, după mătușa maghiară preferată a mamei, dar au decis în ultimul moment să-i dea numele Josephine. Totuși, în familie îi spuneau Estée, numele pe care ea l-a folosit mai târziu, când și-a lansat afacerea cu parfumuri, adăugând un accent pentru ca numele să pară franțuzesc.

Tânăra a absolvit Liceul Newtown din Queens și, ca majoritatea celor opt frați ai săi, a lucrat în micul magazin de materiale de construcții al familiei, unde a avut primul contact cu lumea afacerilor. Visul din adolescență era însă să devină actriță de succes, să fie în luminile reflectoarelor, înconjurată de flori și bărbați frumoși.
Când Estée a mai crescut, a început să îl ajute pe unchiul ei, dr. John Schotz, în afacerile acestuia. Schotz era chimist, compania lui, New Way Laboratories, vindea produse de înfrumusețare, creme, loțiuni, rujuri și parfumuri, iar tânăra era fascinată de laboratorul în care unchiul își crea produsele, tot el fiind cel care a învățat-o cum să se spele corect pe față și să își facă masaje faciale.


Adolescenta a numit unul dintre amestecurile unchiului “Super Rich All-Purpose Cream” și a început să vândă preparatul prietenelor ei. În același timp, vindea cremele de față inventate de el, “Six-In-One”, cremă cu efect de răcire, și “Dr. Schotz’s Vienez Cream”, la diverse magazine de înfrumusețare, în cluburile aflate pe plajă și în mici stațiuni turistice.
Într-o zi, în timp ce se afla la coaforul House of Ash Blondes pentru a-și aranja părul, proprietara salonului, Florence Morris, a întrebat-o care e secretul pielii ei perfecte. După câteva zile, Estée s-a întors la salonul de înfrumusețare și i-a oferit proprietăresei patru dintre cremele de față ale unchiului, demonstrându-i cum se folosesc. Morris a fost atât de impresionată încât i-a cerut lui Lauder să-și vândă produsele în centrul ei.

Estée l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Joseph Lauter, pe când avea 20 de ani. Pe 15 ianuarie 1930 s-au căsătorit, iar numele de familie și l-au schimbat mai târziu din Lauter în Lauder. Primul lor copil, Leonard, s-a născut pe 19 martie 1933. Cuplul s-a despărțit în 1939 și ea s-a mutat în Florida, dar cei doi s-au recăsătorit în 1942, având un al doilea fiu, pe Ronald, în 1944. Estée și Joseph Lauder au rămas împreună până la moartea lui, în 1982.
Afacerea care îi poartă astăzi numele a început în 1946, când Estée și Joseph au început să fabrice propriile cosmetice în New York. Cei doi au creat mai întâi patru produse: ulei de curățare facială, loțiune de piele, crema Super Rich All Purpose și Creme Pack. Doi ani mai târziu, în 1948, și-au deschis primul magazin pe Saks Fifth Avenue, în Manhattan.

În 1953, Lauder a inventat primul ei parfum, Youth-Dew, care era, de fapt, un ulei de baie în care adăugase puțin parfum. Astfel că, în loc să folosească parfumurile franțuzești clasice din care puneau câte o picătură în spatele fiecărei urechi, femeile au început să folosească Youth-Dew, loțiunea magică cu care își parfumau tot corpul. În primul an, Estée Lauder a vândut 50.000 de sticluțe, iar până în 1984, cifra a crescut la 150 de milioane.


În următorii 15 ani, soții Lauder și-au extins gama și au continuat să-și vândă produsele în Statele Unite. În 1960, compania a deschis primul magazin în Europa, la Harrods, în Londra, iar anul următor a deschis un magazin în Hong Kong.

În 1964, au introdus Aramis, o linie de parfumuri și produse de îngrijire pentru bărbați numită astfel după rădăcina unei plante turcești exotice folosită inițial ca afrodisiac. În 1967, compania s-a extins din nou, promovând gama Clinique, cu produse de ingrijire a pielii si make-up care promitea o nouă filozofie – cosmetice naturale, fără parfumuri, care nu produc iritații și alergii.

În 1985, Estée Lauder a fost subiectul unui documentar de televiziune, “Mirosul dulce al succesului”, în care a mărturisit: “Nu a trecut nicio zi din viața mea fără a vinde. Dacă eu cred în ceva, vând acel produs și îl vând scump.”

Leonard, fiul cel mare al femeii de afaceri, a devenit directorul executiv al companiei Estée Lauder și apoi președinte al consiliului de administrație, iar Ronald a fost secretar adjunct al Apărării în administrația Reagan și ambasador al Statelor Unite în Austria în perioada 1986-1987.
Estée, femeia care a creat imperiul Lauder, a încetat din viață în urma unui stop cardio-respirator pe 24 aprilie 2004, la vârsta de 97 de ani, în casa ei din Manhattan.

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment