AcasăOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriImperiul Onassis – Averea armatorului grec, gestionată de Athina, unica sa moştenitoare

Imperiul Onassis – Averea armatorului grec, gestionată de Athina, unica sa moştenitoare

Aristotel Onassis s-a născut pe 20 ianuarie 1906, în orașul Smyrna, într-o familie bine situată din clasa de mijloc. Orașul se afla în acea perioadă sub ocupație greacă, dar, după Primul Război Mondial, regiunea este recucerită de Turcia, și din acest moment, începe declinul familiei Onassis, care își pierde afacerile cu tutun și întreaga avere, iar acest faliment îi determină să se refugieze în Grecia.

În 1923, ajuns la vârsta de șaptesprezece ani, tânărul Aristotel fuge în Argentina, cu doar câțiva dolari la el. La Buenos Aires se angajează ca telefonist și, cu puţinii bani câştigaţi, investeşte în importul de tutun, apoi dezvoltă o afacere de fabricare de țigări. Activitatea îi aduce câștiguri fabuloase şi câștigă primul milion de dolari înainte de a împlini vârsta de 25 de ani, ajungând să dețină mai multe nave de linie, petroliere și baleniere.

 

 

În 1954, FBI deschide o investigaţie asupra lui, fiind cercetat sub acuzația de fraudă împotriva guvernului american în ceea ce privește respectarea legislaţiei transporturilor navale. Pledează vinovat și plătește o amendă de 7 milioane de dolari. În 1957 Onasis  pune bazele Olympic Airways, compania de transport aerian a Greciei.

Aristotel se căsătorește pe 28 decembrie 1946 cu Athina Livanos, fiica lui Stavros Livanos, un magnat al transporturilor, cu 23 de ani mai tânără decât el. Cuplul va avea doi copii – un fiu, Alexander, născut în aprilie 1948 și o fiică, Christina, născută în decembrie 1950.

Mariajul nu merge bine. Cuplul s-a despărțit la mijlocul anilor ’50, după ce Athina l-a găsit pe Onassis în pat cu o prietenă de-a ei în casa lor din Cap d’Antibes. Onassis și mai tânăra lui soţie au divorțat în iunie 1960, în momentul în care a devenit publică relaţia lui Onassis cu soprana Maria Callas.

 

Potrivit publicației Greek Fire, în urma acestei aventuri a armatorului grec cu frumoasa Callas ar fi rezultat și un copil, un băiat, care a murit la scurt timp după naștere, pe 30 martie 1960.

Curând Onassis a renunţat la relaţia cu Callas şi a început o aventură cu Jacqueline Kennedy, văduva președintelui american John F. Kennedy. Cei doi aveau să se căsătorească pe 20 octombrie 1968.

 

Dar Maria Callas a rămas marea dragoste a lui Onassis, existând multe mărturii despre vizitele pe care acesta i le făcea sopranei în timpul căsniciei sale cu Jackie. La moartea fiului său, Alexander, într-un accident de avion, Onassis s-a dus la Paris, unde Callas trăia după ce se retrăsese din viața artistică, pentru a-și plânge durerea.

Băiatul murise într-un accident de avion la Atena, în 1973, la vârsta de 24 de ani, iar dispariţia sa a devastat familia. Mama copiilor a murit un an mai târziu, în 1974, din cauza unei supradoze de droguri, lăsându-i unicei fiice supravieţuitoare, Christina, o avere de 77 de milioane de dolari.

 

Diagnosticată cu o depresie severă la vârsta de 30 de ani, acesteia i s-au prescris barbiturice, amfetamine și somnifere, a devenit dependentă de medicamente și se pare că a fost spitalizată pentru o supradoză de somnifere în anii ’70.

După moartea lui Alexander, şi sănătatea lui Aristotel a început să se deterioreze. Miliardarul grec va muri la vârsta de 69 de ani, pe 15 martie 1975, în Neuilly-Sur-Seine, în Franța, din cauza unei pneumonii. Potrivit testamentului său, fiica lui, Christina, a moștenit 55% din avere, în timp ce restul de 45% au fost direcţionaţi „Fundației Alexander S. Onassis”, înființată în memoria fiului său, Alexander Onassis.

Jacqueline Kennedy Onassis, soţia lui, ar fi primit o sumă de 10.000.000$, sumă ce a fost negociată de fostul ei cumnat, Teddy Kennedy. Unica fiică în viaţă a armatorului grec, Christina, a fost căsătorită de patru ori, mai întâi cu dezvoltatorul imobiliar Joseph Bolker, dar mariajul s-a încheiat după nouă luni. Cel de-al doilea soț al său a fost grecul Alexander Andreadis, cu care s-a căsătorit în 1975 şi a divorțat după 14 luni. Cel de-al treilea soț al tinerei a fost agentul maritim rus Sergei Kauzov, cu care s-a căsătorit în 1978, dar a divorțat de el anul următor.

 

A patra și ultima căsătorie a fost cu omul de afaceri francez Thierry Roussel, în 1984. Onassis și Roussel au avut o fiică, Athina, născută în 1985, numită după mama Christinei. Cei doi au fost căsătoriți între 1984 și 1987 şi au divorțat după ce ea a aflat că soţul avea doi copii cu amanta sa, modelul suedez Marianne Gaby Landhage.  Christina a murit de edem pulmonar în noiembrie 1988, când fetiţa avea trei ani şi, după moartea mamei, Athina a fost crescută de tatăl ei.

 

 

Moştenirea Christinei Onassis avea să ajungă la unica sa fiică, devenită astfel una din cele mai bogate femei din lume. La 35 de ani, Athina a fost căsătorită, dar a divorţat, nu are copii şi este o prezenţă extrem de discretă, evită interviurile şi lumea mondenă şi poate fi văzută doar la evenimente caritabile sau în preajma cailor, în timpul competiţiilor de echitaţie la care participă frecvent.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu