AcasăVizionariiImperiul Vanderbilt: Gloria, “săraca fată bogată”, a murit la 95 de ani

Imperiul Vanderbilt: Gloria, “săraca fată bogată”, a murit la 95 de ani

Gloria s-a născut pe 20 februarie 1924, în Manhattan, New York, fiind singurul copil al moștenitorului căilor ferate, Reginald Claypoole Vanderbilt, și al celei de-a doua soții a acestuia, Gloria Morgan. Fetiţa a fost botezată în biserica anglicană de episcopul Herbert Shipman, dar după moartea prematură a tatălui ei a fost confirmată și crescută în Biserica Catolică, căreia îi aparținea mama ei.

 

 

Reginald a murit de ciroză pe când Gloria avea doar 18 luni, iar uriaşa avere a acestuia a fost împărţită între cele două fiice ale miliardarului: Gloria şi Cathleen Vanderbilt, o fiică dintr-o căsătorie anterioară. Fiecare a primit un fond de 5 milioane de dolari, echivalentul de astăzi a 71 de milioane de dolari.

Dreptul de a controla moştenirea micuţei Gloria Vanderbilt i-a aparținut mamei sale, care, în această perioadă, călătorea frecvent la Paris și îşi lua fiica cu ea. Erau însoțite în permanenţă de bona Emma Sullivan Kieslich, pe care Gloria o numește „Dodo” și de sora geamănă a mamei, Thelma, care era amanta viitorului rege Eduard al VIII-lea.

 

Din cauza cheltuielilor ei excesive, utilizarea moştenirii de către mama Gloriei a fost contestată de mătuşa paternă a fetiței, Gertrude Vanderbilt Whitney. Sculptoriţă și filantroapă, Gertrude și-a dorit custodia nepoatei, iar acest lucru a dus la un proces în instanţă atât de scandalos încât judecătorul le cerea părţilor să părăsească sala de judecată pentru a o asculta în linişte pe fetiţă, fără ca vreuna dintre părţi să o influențeze. În timpul procesului au fost audiate mărturii care o descriau pe mamă ca pe un părinte denaturat şi a existat chiar o depoziţie din partea unei servitoare despre relațiile ei cu un membru al familiei regale britanice. Mama Gloriei a pierdut bătălia în instanţă, iar fetiţa a ajuns în custodia mătușii sale, Gertrude. După aceea Gloria Morgan a fost nevoită să trăiască cu fonduri mult diminuate, iar vizitele pe care i le făcea fetei erau atent supravegheate pentru a nu exercita nicio influență nefastă asupra ei.

 

Gloria Vanderbilt a urmat Școala Greenvale din Long Island, Școala Miss Porter din Farmington, Connecticut, apoi școala Wheeler din Providence, Rhode Island. Când a ajuns la vârsta majoratului, a tăiat definitv subvenţia pe care o primea mama ei din fondurile moştenirii. Mai târziu, tânăra a studiat arta la New York şi a devenit cunoscută pentru expoziţiile pe care le-a organizat. Din 1954 până în 1963 a luat cursuri de actorie şi chiar a apărut într-o serie de seriale de televiziune, inclusiv în Playhouse 90, Studio One, Hollywood Dick Powell Show.

 

Gloria Vanderbilt a fost, de asemenea, un model de succes. A apărut la vârsta de 17 ani în revista Harper’s Bazaar, iar în anii ’70 a intrat în afaceri de modă, mai întâi cu Glentex, oferindu-şi numele pentru o linie de eșarfe. În 1976, designerul indian Mohan Murjani, de la Murjani Corporation, i-a propus lansarea unei linii de blue-jeans de designer cu semnătura Vanderbilt brodată pe buzunarul din spate, precum și cu logo-ul său, celebra lebăda albă. Acelaşi logo a apărut mai târziu pe rochii și parfumuri. Mai târziu şi-a lansat o linie de bluze, încălțăminte, articole de piele, lichioruri și accesorii.

 

În 1978, Gloria şi-a lansat propria companie, „GV Ltd.” la New York, iar în perioada 1982 – 2002, L’Oreal a lansat opt ​​parfumuri sub marca Gloria Vanderbilt. În anii 1980, ea şi-a acuzat foștii parteneri din GV Ltd. și pe avocatul ei de fraudă. După un proces îndelungat, a câștigat și a obţinut pe hârtie aproape 1,7 milioane de dolari, însă banii nu au fost recuperați niciodată. Mai târziu a fost nevoită să-și vândă casele din Southampton și New York pentru că avocatul nu-i plătise niciodată impozitele, iar fiscul american era aproape de a-i pune sechestru total pe conturi.

 

Gloria Vanderbilt a fost căsătorită de patru ori, a divorțat de trei ori și a avut patru copii. În 1941, pe când avea 17 ani, tânăra a plecat la Hollywood, unde s-a căsătorit cu Pat DiCicco, impresar pentru artiştii vremi și presupus mafiot. Cei doi au divorțat în 1945 și nu au avut copii. Ulterior, Gloria a spus despre DiCicco că era un soț abuziv care o bătea frecvent.

 

În aprilie 1945, la câteva săptămâni după divorțul de el, Vanderbilt s-a căsătorit cu dirijorul Leopold Stokowski, care avea trei fiice din căsătoriile sale anterioare, Gloria fiind a treia și ultima sa soție. Din această căsătorie, au rezultat doi copii. Al treilea soț al Gloriei a fost regizorul Sidney Lumet, iar ultimul – scriitorul Wyatt Emory Cooper. El este tatăl lui Carter Vanderbilt Cooper, fiul care s-a sinucis la vârsta de 23 de ani, sărind de la geamul apartamentului său aflat la etajul 14 într-un zgârie-nori şi al celebrului Anderson Hays Cooper, vedeta știrilor CNN. Se spune că Gloria ar fi avut o relație romantică cu fotograful și regizorul Gordon Paks, dar s-a vorbit şi despre alţi iubiţi cunoscuți ai frumoasei milionare – Marlon Brando, Frank Sinatra, Howard Hughes și Roald Dahl. Gloria Vanderbilt a murit pe 17 iunie 2019 în casa ei din Manhattan, la vârstă de 95 de ani.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu