AcasăVizionariiÎn țara minunilor: Alice Liddell, fetița de 10 ani care l-a inspirat pe Lewis Carroll

În țara minunilor: Alice Liddell, fetița de 10 ani care l-a inspirat pe Lewis Carroll

Alice Liddell s-a născut pe 4 mai 1852 și a fost al patrulea dintre cei zece copii ai lui Henry Liddell, unul dintre editorii unui Lexicon greco-britanic, și ai soției sale, Lorina Hanna Liddell. În momentul nașterii fetiței, tatăl ei era directorul școlii Westminster, dar a fost numit la scurt timp episcop la Christ Church, în Oxford și familia Liddell s-a mutat în oraș în 1856. Pe 25 aprilie, la scurt timp după această mutare, Alice l-a întâlnit întâmplător pe Lewis Carroll, care fotografia catedrala unde lucra tatăl ei, și scriitorul a devenit prieten apropiat al familiei Liddell în perioada următoare.

 

Pe 4 iulie 1862, fetița în vârstă de 10 ani a ieșit la picnic împreună cu părinții și cu Lewis Carroll, iar acesta le-a plimbat pe fetițele familiei cu o barcă cu vâsle. Ca le distreze pe surori, scriitorul le-a spus o poveste fantastică despre o fată pe nume Alice și aventurile acesteia după ce a căzut într-o gaură de iepure. Povestea nu se deosebea de cele pe care Carroll le inventase pentru surori înainte, dar de data aceasta Alice i-a cerut să o scrie pe hârtie și să i-o dea.

 

Lewis Carroll a făcut acest lucru, dar a trimis manuscrisul, fără a-l semna, unui prieten, scriitorul George MacDonald, în primăvara anului 1863. Copiii MacDonald au citit povestea și le-a plăcut foarte mult, iar acest lucru l-a convins pe Carroll să caute un editor. Cartea „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”, cu ilustrații de John Tenniel, a fost publicată în 1865 și o a doua carte despre personajul Alice, Alice în țara oglinzilor, a urmat în 1871.

 

Unii biografi susțin că scriitorul era atât de fascinat pe micuța Alice încât a vrut să se căsătorească cu ea, deși fetița avea doar 11 ani, dar părinții ei au refuzat orice propunere de acest tip. Alte surse consideră că de fapt a fost vorba despre o relație a scriitorului cu Lorina, sora mai mare a lui Alice, în orice caz prietenia lui cu familia Liddell s-a încheiat curând după anul 1872.

 

În adolescență Alice și cele două surori ale sale, Lorina și Edith, au plecat într-o călătorie în Europa, se pare că în această perioadă ea l-a întâlnit pe prințul Leopold, fiul cel mic al reginei Victoria, și cei doi tineri s-au îndrăgostit, dar nu există suficiente dovezi care să ateste o relație între ei. Este adevărat că ani mai târziu, Leopold și-a numit primul copil Alice și a fost naș al celui de-al doilea fiu al lui Alice, Leopold.

În septembrie 1880 Alice Liddell s-a căsătorit cu Reginald Hargreaves, magistrat și jucător amator de cricket la Westminster Abbey. Cuplul a avut trei fii: Alan Knyveton și Leopold Reginald (ambii uciși în luptă în timpul Primul Război Mondial) și Caryl Liddell Hargreaves.

 

Pentru cea mai mare parte a vieții sale, Alice a trăit în New Forest, regiunea Hampshire și a murit pe 16 noiembrie 1934, la vârsta de 82 de ani.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu