Infanta Mariana Victoria a fost logodită la doar trei ani cu Ludovic al XV-lea al Franței. Copila a fost trimisă acasă și mai târziu s-a căsătorit cu regele Portugaliei

Infanta Mariana Victoria a Spaniei s-a născut pe 31 martie 1718 la Madrid și a fost fiica cea mare a regelui Filip al V-lea al Spaniei și a celei de-a doua soții a sale, Elisabeta Farnese, moștenitoarea Ducatului de Parma. În momentul nașterii sale, Mariana Victoria era a patra în linia la succesiune la tronul Spaniei.

În 1721, Infanta, care avea doar trei ani, a fost logodită cu verișorul ei primar, Ludovic al XV-lea al Franței, care avea 11 ani. Cei doi copii trebuiau să se întâlnească pe Île des Faisans unde se întâlniseră strămoșii lor comuni, Ludovic al XIV-lea al Franței și Maria Theresa a Spaniei în 1660, iar după întâlnire Mariana Victoria s-a desparțit de suita ei spaniolă. Fetița a ajuns la Paris la 2 martie 1721 și a locuit cu Ludovic la Palatul Luvru, nnumele ei fiind schimbat în Marie Anne Victoire d’Espagne sau de Bourbon.blank

Propunerea de căsătorie făcea parte dintr-un set mai larg de angajamente care includea căsătoria celui mai mare fiu al lui Flip V, Ludovic I al Spaniei cu Louise Élisabeth d’Orléans, un alt aranjament fiind cel dintre Philippine Élisabeth d’Orléans și Infantele Carol al Spaniei. Ultima căsătorie nu a mai avut loc și în cele din urmă Philippine a fost trimisă acasă.

Regentul care aranjase căsătoriile murise, iar noul prim-ministru, Louis Henri Duce de Bourbon se temea de situația care s-ar fi creat în cazul în care tânărul Ludovic al XV-lea ar fi murit fără moștenitori de sex masculin, pentru că infanta Mariana Victoria, care împlinise între timp vârsta de 7 ani, era departe de momentul în care putea deveni mamă, așa că s-a decis să se caute o altă mireasă pentru rege.

blankÎntoarcerea micuței prințese în Spania a fost considerată o jignire de către spanioli și a provocat un blocaj diplomatic între cele două țări. La scurt timp, spaniolii ofensați au semnat un tratat cu Austria.

Mai târziu, sora ei mai mică, Infanta Maria Theresa, s-a căsătorit cu fiul cel mare al lui Ludovic al XV-lea, Ludovic, Delfin al Franței.

În 1724 tatăl Marianei Victoria a abdicat în favoarea fratelui ei vitreg, Ludovic I al Spaniei, care a fost rege pentru doar nouă luni pentru că a murit în luna august și tatăl ei a devenit rege din nou. În 1727 ambasadorul Portugaliei a început aranjamentul pentru căsătoria dintre Mariana, ajunsă la 11 ani, și viitorul Iosif I al Portugaliei, mariajul având loc pe 19 ianuarie 1729 la Elvas, în Portugalia.blank

Prințesa era foarte serioasă și, deși soțul ei i-a fost în nenumărate rânduri infidel, mândra Mariana Victoria nu se temea să vorbească deschis despre asta în societate. Mariana Victoria a fost o mare iubitoare de muzică și a moștenit pasiunea pentru vânătoare a Bourbonilor. Cuplul a avut patru fiice: Maria, cunoscută ca Maria I cea Pioasă în Portugalia sau Maria Nebuna în Brazilia, apoi Mariana, Doroteia și Benedita.

La moartea socrului ei, regele Ioan al V-lea, în 1750, soțul său a devenit regele Portugaliei, țară care avea la acel moment teritorii importante în America de Sud. Domnia acestuia a fost dominată de influența marchizului de Pombal, care era favoritul reginei mame, iar Iosif I a lăsat în curând guvernarea în sarcina lui Pombal, care și-a folosit puterea pentru a diminua influența bisericii la blankcurte și pentru a-și înlătura inamicii. Mariana Victoria și fiica ei cea mare, Maria I, nu au agreat influența marchizului asupra regelui, dar nu au avut multe posibilități de a interveni. Domnia soțului ei a fost afectată de cutremurul devastator din Lisabona din 1 noiembrie 1755 în urma căruia au murit 100.000 de oameni. Cutremurul l-a făcut pe regele Iosif I să sufere de claustrofobie, nu a mai putut să trăiască în palatul regal și, în consecință, a mutat curtea regală într-un complex extins de corturi de pe dealurile Ajuda. Mareșalul Pombal a fost cel care a organizat reconstrucția Lisabonei după seismul devastator.

În 1759, familia puternică Távora ar fi orchestrat o tentativă de asasinare a regelui Iosif, dar atacul a eșuat, însă, în opinia lui Pombal, nobilii erau responsabili pentru atentat și acesta a ordonat executarea tuturor membrilor familiei. Doar la intervenția Marianei Victoria și a fiicei sale cea mică, Benedita, prințesa Braziliei, au fost cruțate femeile și copiii.blank

Regele Iosif, după ce a suferit o serie de accidente vasculare cerebrale, a decis să-i permită soției sale să-i ia locul ca șef al guvernului, iar în noiembrie 1776 Mariana Victoria a devenit regentă al Portugaliei în numele soțului ei, rămânând în această poziție până la moartea acestuia, pe 24 februarie 1777. La moartea regelui, fiica lor cea mare a devenit regină, iar în timpul lungii domnii a Mariei I, Mariana Victoria a avut o influență semnificativă asupra fiicei sale, care îi cerea deseori sfatul cu privire la problemele de stat. În primele zile ale regimului reginei Mariei I, marchizul Pombal a fost exilat din țară.

Când fiica ei a preluat guvernarea, Mariana Victoria și-a asumat să îmbunătățească relațiile cu Spania natală, care era condusă de fratele ei mai mare, Carlos al III-lea. Cele două țări se aflau într-un conflict blankmocnit cu privire la posesiunile teritoriale din America, iar Mariana Victoria a contribuit la încheierea unui tratat între cele două țări, înțelegere care urma să fie consolidată printr-o dublă căsătorie între nepoții ei. A rămas în Spania doar un an și a fost responsabilă pentru aranjarea căsătoriilor dintre nepoții ei și copiii fratelui său, Carol, una dintre aceste căsătorii fiind cea dintre Infantele Gabriel al Spaniei și Infanta Mariana Victoria a Portugaliei. În această perioadă, Mariana Victoria a avut un atac de reumatism și a fost nevoită să folosească pentru o vreme un scaun cu rotile. Regina-mamă s-a întors în Portugalia în noiembrie 1778, dar medicii au constat că suferea și de o boală de inimă.

Bătrâna Mariana Victoria a murit pe 15 ianuarie 1781, la vârsta de 62 de ani, la Real Barraca de Ajuda și a fost înmormântată la Biserica Sfântul Francisc de Paola din Lisabona.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *