HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteJacqueline Kennedy, mireasa de care s-a îndrăgostit America

Jacqueline Kennedy, mireasa de care s-a îndrăgostit America

DS TW

Jacqueline Bouvier și John F. Kennedy s-au cunoscut printr-un prieten comun, jurnalistul Charles L. Bartlett, la o petrecere, în mai 1952, tânăra a fost atrasă de farmecul lui John Fitzgerald şi curând relația lor a devenit serioasă.

Politicianul i-a propus să se căsătorească după alegerile din noiembrie, iar ea a avut destul timp de gândire, pentru că, imediat ce a primit cererea, a fost trimisă de ziarul la care lucra în acea perioadă, Washington Times-Herald, în Europa, ca reporter special pentru ceremoniile de încoronare ale Reginei Elisabeta a II-a. După o lună petrecută la Londra, Jacqueline s-a întors în Statele Unite și a acceptat propunerea lui J.F.K. Imediat a demisionat din postul de la ziar, iar logodna a fost anunțată oficial pe 25 iunie 1953.

Jacqueline Bouvier și John F. Kennedy s-au căsătorit pe 12 septembrie 1953 la Biserica St. Mary din Newport, Rhode Island, într-o ceremonie oficiată de arhiepiscopul de Boston, Richard Cushing. Nunta cuplului a fost considerată evenimentul social al sezonului, cu aproximativ 700 de invitați la ceremonie și 1.200 la recepția care a urmat la ferma Hammersmith. Rochia de mireasă, aflată acum la Biblioteca Kennedy din Boston, Massachusetts, și rochiile domnişoarelor de onoare au fost create de designerul Ann Lowe din New York.

Cuplul şi-a petrecut luna de miere în Acapulco, Mexic, înainte de a se stabili în noua lor casă, Hickory Hill din McLean, o suburbie a Washingtonului. În primii ani de căsnicie, cei doi tineri s-au confruntat cu mai multe probleme personale. JFK a suferit de boala Addison, o boală endocrină rară, și de dureri de spate cronice, din cauza afecţiunilor coloanei vertebrale. La sfârșitul anului 1954, a fost supus o intervenţie chirurgicală foarte dificilă.  În plus, Jacqueline a suferit un avort spontan în 1955, iar în august 1956 a dat naștere unei fetițe care a murit după puțin timp, Arabella.

Doi ani mai târziu, pe 27 noiembrie 1957, Jacqueline a dus-o pe lume pe Caroline. În acea perioadă, ea și John se aflau în campanie pentru realegerea la Senat și au pozat împreună cu fiica lor pentru coperta revistei Life din 21 aprilie 1958. Au călătorit mult în timpul campaniei şi foarte repede staff-ul lui John Kennedy a început să observe valoarea pe care prezența lui Jackie o adăuga acțiunilor electorale pentru Congres. Kenneth O’Donnell și-a amintit că mulțimea era “de două ori mai numeroasă” când ea îşi însoțea soțul.

Pe 3 ianuarie 1960, John F. Kennedy și-a anunțat candidatura la președinție și și-a lansat campania la nivel național. În primele luni ale anului, Jacqueline și-a ajutat sotul să organizeze evenimentele electorale, dar la scurt timp a rămas însărcinată și a decis să rămână acasă, în Georgetown.

În ciuda faptului că nu a participat la întâlniri publice, Jacqueline era subiectul preferat al presei, mai ales pentru ţinutele sale vestimentare. Admirată pentru stilul ei personal, prezentată frecvent în revistele pentru femei alături de vedete de film, Jackie a fost numită una dintre cele 12 femei cele mai bine îmbrăcate din lume. Pe de altă parte, preferința sa pentru designerii francezi și cheltuielile pentru garderobă ei i-au adus şi comentarii negative.

Pe 13 iulie, la Convenția Națională Democrată din Los Angeles din 1960, Partidul Democrat l-a nominalizat pe John Kennedy pentru funcţia de președinte al Statelor Unite. Jacqueline nu a participat la eveniment din cauza sarcinii avansate, dar a urmărit live dezbaterea din 26 septembrie 1960, prima dezbatere prezidențială televizată a națiunii, desfăşurată între soțul ei și candidatul republican Richard Nixon, vicepreședintele în funcţie.

Pe 8 noiembrie 1960, J.F.K. l-a învins pe Nixon în alegerile prezidențiale din S.U.A. Două săptămâni mai târziu, pe 25 noiembrie, Jacqueline a adus pe lume primul fiu al cuplului, pe John F. Kennedy Jr.  A petrecut două săptămâni de recuperare în spital, iar în acest timp presa a oferit publicului multe amănunte detalii despre bebeluş şi celebra lui mămică.

 

Președintele a fost învestit pe 20 ianuarie 1961, iar discuțiile publice despre alegerile de modă ale lui Jackie au continuat în toată perioada cât s-a aflat la Casa Albă, devenind treptat un trend-setter, și angajându-l pentru un timp pe designerul american Oleg Cassini pentru a-i crea garderoba. Tot ea a fost cea dintâi primă doamnă care şi-a angajat un secretar de presă, pe Pamela Turnure, și a gestionat cu multă atenție contactul cu mass-media.

Deși a afirmat că prioritatea sa era să aibă grijă de președinte și de copii, și-a dedicat mult timp pentru sprijinirea artelor și promovarea istoriei americane. Restaurarea Casei Albe a fost unul dintre obiectivele mandatului de Primă Doamnă, dar a susținut şi cauze umanitare și a contribuit la înființarea Fundației Naționale pentru Arte.

De-a lungul președinției soțului său, Jackie a făcut numeroase vizite, singură sau cu șeful statului, mai multe decât oricare dintre predecesoarele sale. Înainte de prima vizită oficială a cuplului prezidenţial în Franța, în 1961, o televiziune a înregistrat un interviu în limba franceză cu Prima Doamnă pe peluza Casei Albe. Apariția a impresionat mult publicul francez datorită limbii vorbite fluent, dar şi cunoaşterii aprofundate a istoriei Franţei. La încheierea călătoriei la Paris, revista Time era atât de încântată de Jackie încât a scris despre preşedintele american: “În vizită a fost și acel om care a însoţit-o” și chiar J.F.K. a glumit: “Eu sunt cel care a însoțit-o pe Jacqueline Kennedy la Paris. Şi mi-a plăcut!”

sursa foto: time.com, bostonglobe.com

Galerie foto:

DS TW
Latest comment

leave a comment