Josephine Cochrane, gospodina americană căreia îi mulțumesc în fiecare zi milioane de femei

Josephine Garis Cochrane s-a născut pe 8 martie 1839 în Ohio și a fost gospodina americană care a inventat prima mașină de spălat vase automată de succes din punct de vedere comercial.

Tatăl ei a fost inginerul John Garis, iar mama a fost Irene Fitch Garis, cuplul formând o familie americană tradițională care și-a crescut cele două fiice în Valparaiso, Indiana.

După ce s-a mutat la casa surorii ei din Shelbyville, în Illinois, Josephine s-a căsătorit cu un anume William Cochrane pe 13 octombrie 1858. Acesta se întorsese cu un an înainte dintr-o încercare eșuată al celebrei campanii “Goana după aur” din California, dar a devenit un comerciant prosper și, mai apoi, membru al Partidului Democrat. Cuplul a avut doi copii: Hallie și Katharine.

În 1870 familia s-a mutat într-un conac din Chicago. După o petrecere grandioasă pe care o găzduise, câteva dintre farfuriile din serviciul scump în care servise felurile de mâncare s-au spart în timp ce erau spălate de servitoarele angajate de familie, determinând-o pe Josephine să caute o soluție mai bună decât spălarea vaselor de mână.

blankAstfel că a decis să proiecteze un model de mașină de spălat vase în magazia din spatele casei sale din Shelbyville, Illinois. Mecanicul George Butters a ajutat-o la construcția ei și tot el a fost primul angajat al primului atelier de mașini de spălat vase.

Pentru a construi mașina, ea a măsurat mai întâi vasele și a construit compartimente din sârmă, fiecare special conceput pentru a se potrivi farfurii, pahare sau castroane mai mari. Compartimentele au fost plasate în interiorul unei roți care se afla, la rândul ei, în interiorul unui cazan de cupru. Un motor punea în mișcare roata în timp ce un jet de apă fierbinte cu săpun stropea din partea de jos ablank cazanului și trecea peste vasele puse în coșurile de sârmă. Mașina de spălat vase a Josephinei a fost prima care folosea presiunea apei și a primit un brevet de invenții pe 28 decembrie 1886.

După aceea, ea a fondat Compania Garis Cochrane Manufacturing și s-a dus cu invenția la World’s Columbian Exposition din Chicago în 1893, unde a instalat nouă mașini de spălat în restaurantele și pavilioanele târgului, dispozitivul ei fiind primit cu mare interes de reprezentanții restaurantelor și hotelurilor.

blankJosephine a câștigat marele premiu pentru “cea mai bună construcție mecanică, durabilitate și adaptare la linia de lucru” la expoziție și primii clienți au fost cei comerciali – hoteluri, restaurante și mari producători alimentari.

Inventatoarea a murit din cauza unui accident vascular cerebral pe 3 august 1913 și a fost înmormântată în cimitirul Glenwood din Shelbyville, Illinois.blank

După moartea ei, compania pe care o fondase a devenit parte a KitchenAid, iar în 1949 noul proprietar a fabricat prima mașină de spălat vase construită pe baza designul lui Josephine pentru folosință casnică, mai ales că în anii ‘50 majoritatea gospodăriilor americane aveau acces la apă caldă.

În 2006 Josephine Garis Cochrane a fost inclusă în National Inventors Hall of Fame.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *