Julie Andrews, actrița din “Mary Poppins” și “Sunetul muzicii”, împlinește astăzi 86 de ani

Julie Elizabeth Wells s-a născut la 1 octombrie 1935 în Walton-on-Thames, Surrey, Anglia, mama ei fiind Barbara Ward, iar tatăl, profesorul Edward Charles Wells. Julie a fost conceput ca urmare a unei aventuri pe care mama ei a avut-o cu un prieten de familie,actrița a aflat adevărul în 1950, dar avea să vorbească despre acest lucru de-abia în 2008, când și-a publicat autobiografia.

 

Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, părinții ei au divorțat și ambii s-au recăsătorit. Barbara cu actorul Ted Andrews, în 1943, iar tatăl ei un an mai târziu, în 1944 cu Winifred Maud Birkhead, o văduvă de război. Copiii s-au mutat la tatăl lor, în Surrey, în timpul bombardamentelor asupra Londrei, în timp ce mama ei s-a alăturat companiei Entertainments National Service Association, care juca pentru a ridica moralul trupelor britanice. Revenită la Londra, la familia mamei, Julie a povestit că era foarte săracă și trăia într-o zonă mizerabilă la vremea respectivă, afirmând că războiul “a fost o perioadă foarte neagră în viața mea”.

Potrivit actriței, tatăl ei vitreg era violent și alcoolic și de două ori, în timp ce era beat, a încercat să o violeze, ceea ce a determinat-o pe Julie să monteze o încuietoare la ușa dormitorului ei.

 

Pe măsură ce cariera artistică a mamei și tatălui ei vitreg s-a îmbunătățit, familia și-a putut permite să se mute într-un cartier mai bun. Familia s-a stability în cele din urmă la Old Meuse, în West Grove, Hersham, într-o casă în care bunica maternă a actriței lucrase ca femeie de serviciu.

Tatăl vitreg i-a plătit lecții la școala independentă de educație artistică Cone-Ripman School din Londra și apoi cursuri private cu soprana Lilian Stiles-Allen. Julie va spune despre aceasta: “A avut o influență enormă asupra mea, a fost o a treia mamă, pentru că am mai multe mame și tați decât oricine în lume”.

Începând din 1945, în următorii doi ani, Andrews a apărut pe aceeași scenă cu părinții ei și își amintește că în timpul spectacolelor urca pe o ladă de bere pentru a ajunge la microfon, cântând în duet cu tatăl ei vitreg, în timp ce mama sa cânta la pian.

Tatăl ei vitreg a prezentat-o directorului general de la Moss Empire, Val Parnell, iar la vârsta de 12 ani Julie și-a făcut debutul la Hipodromul din Londra, cântând “Je suis Titania” de la Mignon, apărând în spectacol timp de un an.

Pe 1 noiembrie 1948, Andrews, în vârstă de treisprezece ani, a devenit cea mai tânără solistă care apăruse până atunci într-un spectacol susținut în fața regelui George al VI-lea și a viitoarei regine Elisabeta a II-a, la London Palladium.

Ulterior, a debutat la radio și televiziune, a interpretat interludiile muzicale ale unei emisiuni de comedie la BBC și a fost distribuită în Educating Archie din 1950 până în 1952. În același timp a apărut într-un spectacol al teatrului West End susținut la Cazinoul din Londra, și în 1952, a primit misiunea de a-i dubla vocea prințesei Zeila în filmul de animație italian La Rosa di Bagdad.

Pe 30 septembrie 1954, înainte de a împlini 19 ani, Julie a debutat pe Broadway primind rolul Polly Browne în musicalul londonez The Boy Friend. Era nerăbdătoare să se mute la New York și în 1955 a semnat un contract pentru a apărea cu Bing Crosby în filmul de televiziune High Tor.

În 1963, în timp ce era însărcinată, Julie a primit rolul principal în filmul Mary Poppins, produs de Disney, la care a început să filmeze după nașterea fiicei sale, Emma.

Walt Disney a închiriat o casă în Los Angeles unde familia ei a locuit în timpul producției filmului, iar pelicula Mary Poppins a devenit rapid cel mai mare succes de box-office din istoria Disney. Filmul a fost nominalizat la treisprezece premii Oscar și a câștigat cinci, inclusiv premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea lui Julie Andrews, care a primit și premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță de comedie.

Julie a jucat apoi alături de James Garner în filmul The Americanization of Emily, peliculă pentru care a fost nominalizată la Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță britanică într-un rol principal și despre care a scris mai târziu ca este filmul ei preferat. În 1965 a primit rolul principal în “Sunetul muzicii”, filmul cu cele mai mari încasări din acel an, peliculă care a fost filmată la Salzburg, în Austria, în 1964. Au urmat la fel de celebrele filme musicale “Darling Lili”, “Star”, “Victor Victoria” sau “Hawaii”.

Julie Andrews a fost nevoită să renunțe la spectacole în 1997, după ce și-a pierdut vocea, fiind supusă unei intervenții chirurgicale la Spitalul Mount Sinai din New York, pentru a-I fi îndepărtați nodulii care îi afectau corzile vocale. A ieșit din operație cu leziuni permanente care i-au afectat definitiv vocea, iar în 1999, a intentat o acțiune de malpraxis împotriva medicilor de la Spitalul Mount Sinai, acuzându-i că i-au distrus cariera.

În ciuda pierderii abilităților care au făcut-o atât de cunoscută, Julie a rămas implicată în multe proiecte artistice, inclusiv în producții celebre ale studiourilor Disney cum ar fi Schreck, seria “Sunt un mic ticălos” și Aquaman.

Cu ocazia Anului Nou, în anul 2000, actrița a fost numită comandant al Ordinului Imperiului Britanic pentru serviciile aduse artelor spectacolului și a primit premiul chiar de la Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham.

Julie Andrews s-a căsătorită cu scenograful Tony Walton pe 10 mai 1959 în Weybridge, Surrey. Cei doi se cunoscuseră în 1948, când tânăra apărea la cazinoul din Londra în spectacolul Humpty Dumpty și au avut o fiică Emma, născută în noimebrie 1962, dar au divorțat în 1967.

 

Ulterior, în 1969, actrița s-a căsătorit cu regizorul și producătorul Blake Edwards, devenind mama vitregă a copiilor acestuia, Jennifer și Geoffrey. În anii 1970, cei doi au adoptat două fetițe vietnameze, Amy și Joanna, și au fost căsătoriți timp de 41 de ani, până la moartea bărbatului, la vârsta de 88 de ani, pe 15 decembrie 2010.

 

Partenerul ei din “Sunetul muzicii”, actorul Christopher Plummer, a murit în acest an, pe 5 februarie 2021, la vârsta de 91 de ani, iar Julie Andrews, despre care s-a speculat pe nedrept că ar fi avut o relație cu el, a transmis într-un comunicat pentru NBC News: “Lumea a pierdut un actor desăvârșit, iar eu am pierdut un prieten drag. Prețuiesc amintirile muncii noastre împreună și tot umorul și distracția pe care le-am împărtășit de-a lungul anilor. Inima și condoleanțele mele se îndreaptă spre soția sa, Elaine, și fiica lui, Amanda.”

Julie Andrews are nouă nepoți și trei strănepoți și împlinește astăzi 86 de ani.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *