Karl Anton de Hohenzollern, destoinicul tată al regelui Carol I al României

Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut pe 7 septembrie 1811, la Krauchenwies, în Baden-Württemberg, și a fost singurul fiu din cei patru copii ai Prințului Karl de Hohenzollern-Sigmaringen și ai soției acestuia, Marie Antoinette Murat. Mama lui a fost nepoată de frate a lui Joachim Murat, rege al celor Două Sicilii din 1808 până în 1815 și cumnat al lui Napoleon Bonaparte.

Tânărul a studiat dreptul la Universitatea din Tubingen și Berlin, apoi s-a întors acasă, unde a lucrat în administrație.

 

 

Pe 21 octombrie 1834, la Karlsruhe, în prezența Marelui Duce Leopold I de Baden și a întregii curți ducale, Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen s-a căsătorit cu Josephine de Baden. Cuplul va avea șase copii: Leopold, Stephanie, Carol I, Antoine, Frédéric și Marie.

După Revoluția din 1848, tatăl lui a abdicat, iar Karl Anton a devenit șef al casei de Hohenzollern-Sigmaringen și prim-ministru al Prusiei în perioada 6 noiembrie 1858 – 12 martie 1862. Prințul a urmat o politică liberală timp de patru ani înainte de a fi nevoit să renunțe la funcție, fiind succedat de contele Otto von Bismarck, artizanul unificării Germaniei. Pentru prințesa Josephine, anii în care soțul ei a fost la putere au fost triști, dar în momentul în care acesta a renunțat la politică și s-a ocupat de familie a urmat o perioadă liniștită și fericită.

În 1858, fiica lor cea mare, Stephanie, a făcut un mariaj strălucit cu regele Pedro al V-lea și a devenit regină a Portugaliei, dar tânăra suverană va muri anul următor de difterie. Prințesa Josephine și-a pierdut apoi mama, pe Marea Ducesă văduvă Stephanie, în 1860, iar în 1866, fiul lor, prințul Anton, în vârstă de 24 de ani, a murit în timpul războiului austro-prusac dorit de Bismarck. În același an prințul Carol, cel de-al treilea copil al cuplului, susținut de Napoleon al III-lea, a fost ales Prinț al României.

 

În 1868, fiului cel mare, prințul moștenitor Leopold de Hohenzollern, care avea 33 de ani, i s-a propus să devină rege al Spaniei, dar tânărul a refuzat oferta la sfatul tatălui său, pentru a evita un război cu Franța. Maria, cea de-a doua fiică a prinților de Hohenzollern, a devenit prințesă a Belgiei și a fost mama regelui Albert I. Mezinul familiei, prințul Frederick, s-a căsătorit cu Louise, prințesa de Tours și Taxis, moștenitoarea celei mai mari averi din Germania, și a devenit prin căsătorie nepotul celebrei împărătese Sissi a Austriei.

Karl Anton a jucat un rol de necontestat în întreaga carieră politică a regelui Carol I al României. Experimentatul om de stat l-a sfătuit pe Carol cum să gestioneze interesele marilor puteri ca Germania, Rusia, Imperiul Otoman și Anglia în relația cu tânăra monarhie de la București.

 

Tatăl regelui Carol a murit pe 2 iunie 1885, la vârsta de 73 de ani, la Berlin și a fost înmormântat la biserica Hedingen, necropola familiei Hohenzollern.

În 1893, nepotul lor, Ferdinand de Hohenzollern, al doilea fiu al Prințului Leopold, care devenise succesor al lui Carol I, s-a căsătorit cu Maria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoata reginei Victoria a Regatului Unit, iar bătrâna prințesă a participat la ceremonii. Credincioasa mamă a regelui Carol a murit în iunie 1900, la vârstă de 87 de ani, și a fost înmormântată alături de iubitul ei soț.

 

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *