La Dolce Anita. Diva de origine suedeză care s-a îndrăgostit de Roma

Anita Marianne Ekberg s-a născut pe 29 septembrie 1931 la Malmö, în Suedia și a mai avut încă șapte frați. În adolescență, tânăra a lucrat ca model, a participat la îndemnul mamei sale la concursul Miss Malmö în 1950 și apoi la concursul Miss Suedia pe care l-a câștigat. Pasul următor a fost participarea la competiția Miss Univers, ediția 1951, care s-a desfășurat în Statele Unite. Deși tânăra nu a câștigat concursul, fiind una dintre cele șase finaliste, a obținut un contract cu Universal Studios. Aici a primit lecții de dramă, oratorie, dans, călărie și scrimă, apoi a avut roluri minore în câteva filme precum The Mississippi Gambler, Abbott and Costello Go to Mars, Take Me to Town sau The Golden Blade.
Anita chiulea la multe dintre cursurile de dramă și prefera să meargă la cele de călărie pe dealurile de la Hollywood, iar Universal a renunțat la contractul cu ea după șase luni. Combinația dintre înfățișarea ei fizică și viața privată colorată pe care a avut-o, relațiile de dragoste cu vedetele epocii de la Hollywood precum Frank Sinatra, Tyrone Power, Yul Brynner, Rod Taylor și Errol Flynn au făcut-o starul revistelor mondene și în anii ’50 a devenit o adevărată “pin-up model”, apărând în reviste pentru bărbați precum Playboy. La mijlocul anilor 1950, după mai multe joburi ca model, Anita a intrat în sfârșit în industria cinematografiei și a jucat în serialul TV Casablanca. Cea mai mare oportunitate pentru ea a fost momentul când Paramount a distribuit-o în Război și pace, în 1956, producție care a fost filmată la Roma, unde a jucat alături de alături de Mel Ferrer și Audrey Hepburn. Apoi actrița a semnat un acord cu Warwick Pictures, compania producătorilor Albert Broccoli și Irwin Allen. Avea să se întoarcă la Hollywood în 1957 pentru a juca în filmul Valerie, iar doi ani mai târziu va reveni în Italia pentru a juca în Sheba and the Gladiator, în rolul Zenobiei.
Actrița a rămas la Roma pentru că a primit propunerea lui Federico Fellini de a juca în La Dolce Vita, în rolul Sylviei Rank, “femeia de vis”, împreună cu Marcello Mastroianni, iar scena în care apare împreună cu Marcello în Fontana di Trevi va rămâne una dintre cele mai iconice ale cinematografiei mondiale.
Filmul a avut un uriaș succes internațional și Anita Ekberg s-a stabilit în capitala Italiei unde a primit roluri în mai multe filme, dar a spus mai târziu că “lucrurile au devenit plictisitoare după La Dolce Vita, pentru că fiecare producător sau regizor din Italia, Anglia și America dorea să recreez același rol”.
Actrița a avut două mariaje, dar niciunul dintre ele nu a fost fericit. Mai întâi s-a căsătorit cu actorul Anthony Steel, în mai 1956, dar cei doi au divorțat trei ani mai târziu. Al doilea soț va fi Rik Van Nutter cu care se căsătorește în aprilie 1963, dar și de el divorțează în 1975. La sfârșitul anilor ’90 Anita s-a retras de pe scenă, dar a continuat să apară în public la diverse evenimente mondene. În iulie 2009, a fost internată la spitalul San Giovanni din Roma pentru afecțiuni medicale minore și doi ani mai târziu, în decembrie 2011, ajunsă la vârsta de 80 de ani, a ajuns din nou în spital, de această dată în Rimini, având șoldul rupt. De data aceasta a fost spitalizată pentru o perioadă de trei luni, timp în care casa ei a fost jefuită, hoții i-au furat bijuteriile și mobilierul, apoi i-au incendiat vila și actrița a fost nevoită să solicite ajutor de la Fundația Fellini pentru a putea să-și refacă locuința.
Anita Ekberg a murit pe 11 ianuarie 2015, la vârsta de 83 de ani, la clinica San Raffaele din Rocca di Papa, și apoi, conform dorințelor sale, trupul i-a fost incinerat, rămășițele fiindu-i transportate pentru a fi înhumate la cimitirul Bisericii Skanör din Suedia.

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *