La Samaritaine, magazinul înființat de un cuplu de vânzători francezi la sfârșitul secolului XIX a devenit imperiul luxului la Paris

Marie Louise Jaÿ s-a născut pe 1 iulie 1838 în cătunul Villard din comuna Samoëns care se afla la acel moment în Ducatul de Savoia, tatăl ei fiind zidar, iar mama casnică. Familia avea cinci fete și trei băieți, iar Marie Louise ajuta la îngrijirea unei turme de capre.

Când a împlinit 16 ani a fost trimisă să stea cu o mătușă în Paris și, ajunsă aici, s-a angajat ca vânzătoare într-un butic de lenjerie intimă, “Nouvelle Héloïse”. Aici a întâlnit un tânăr vânzător cu un an mai tânăr decât ea pe nume Théodore Ernest Cognacq. Nu după mult timp Marie s-a mutat la magazinul Le Bon Marché al lui Aristide Boucicaut, unde a devenit prima femeie consilier de vânzări la departamentul de îmbrăcăminte.

Viitorul soț al Mariei Louise, Ernest Cognacq își pierduse tatăl când avea doar 12 ani și fusese nevoit să părăsească școala și să lucreze ca vânzător ambulant, apoi se angajat la La Nouvelle Héloïse.

În 1867 el și-a deschis un magazin pe Rue Turbigo, dar a eșuat în încercarea de a porni o afacere pe cont propriu. A plecat apoi din Paris pentru o vreme, apoi s-a întors pentru a înființa o mică tarabă sub al doilea arc al Pont Neuf unde vindea țesături, prosoape și cârpe de vase pe o tejghea făcută din lăzi acoperite cu o cârpă roșie, motiv pentru care a fost poreclit “Napoléon du déballage”.

blankPână la vârsta de 30 de ani, bărbatul reușise să economisească niște bani și și-a putut închiria un spațiu comercial unde fusese înainte o cafenea, la intersecția dintre Rue du Pont-Neuf și Rue de la Monnaie. Ernest și-a numit magazinul “Au Petit Bénéfice”, afacerea a prosperat, iar în 1871 a angajat două ajutoare.

Una dintre ele a fost chiar Marie-Louise care a devenit asistent de vânzări, iar tinerii s-au căsătorit pe 17 februarie 1872. Cei doi au muncit din greu, au economisit toate profiturile și reușit să cumpere spațiul micului lor magazin pe care l-aublank redenumit La Samaritaine.

Conceptul de vânzări practicat de tânăra familie a inclus prețuri fixe marcate clar și un element extrem de important: clienții puteau să probele hainele înainte de a le cumpăra. În cele din urmă, cuplul a reușit să cumpere toate magazinele din jur.

În mai 1883 Ernest Cognacq l-a întâlnit pe arhitectul Frantz Jourdain, un pionier al stilului Art Nouveau, care a reproiectat interiorul magazinului La Samaritaine în 1891. În 1904 proprietarii au inaugurat superba clădire care avea aplicații de feronerie și ferestre mari, prin care intra lumină naturală mare parte din zi. Magazinul oferea o gamă largă de produse și le permitea clienților să-și aleagă singuri articolele și să le ducă la blankcasă. Alte inovații pe care cei doi soți le-au adus în comerțul parizian au fost vânzările din cataloage și împrumuturile de bunuri de consum contra unei sume modice. În 1905 Jourdain a proiectat un al doilea magazin La Samaritaine, care a fost deschis în 1910. Vânzările lor au crescut de la 800.000 de franci în 1875 la 6.000.000 de franci în 1882, 50.000.000 de franci în 1898 și peste 1.000.000.000 de franci în 1925, iar în 1927 La Samaritaine avea 8.000 de angajați.

Marie-Louise a creat în orașul ei natal, Samoëns, grădina botanică Jaÿsinia care se întinde pe 35 de hectare de teren și a fost deschisă publicului pe 3 septembrie 1906, iar acum aici se găsesc peste 5.000 de specii de plante aduse de pe cinci continente. Femeia a construit o locuință confortabilă pe care i-a făcut-o cadou unui medic care, în schimb, și-a asumat obligația de a-i îngriji gratuit pe cei nevoiași.blank

Începând cu anul 1914, angajații lor au primit acțiuni în companie, 65% din profituri fiindu-le redistribuite acestora și primeau și o masă gratuită la cantina magazinului. În timpul Primului Război Mondial cuplul a creat Fundația Cognacq-Jaÿ, care a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică pe 2 decembrie 1916. Proiectele fundației se adresau mai ales angajaților lor care aveau prioritate la serviciile organizației de binefacere, dar aveau acces și alte persoane care aveau nevoie de ajutor. Printre realizările fundației s-au aflat construirea unei creșe, a unui azil de bătrâni, a unei școli, fondarea unei maternități, a unui orfelinat și a unei case de ajutor financiar.

blankÎn 1920 soții Cognacq- Jaÿ au oferit Academiei franceze un fond de 100 de milioane de franci, iar în 1922 au donat 16 milioane de franci din averea lor pentru a ajuta părinții care aveau mai mult de șase copii.

Marie-Louise Jaÿ a murit pe 27 decembrie 1925 la Paris, la vârsta de

blank

87 de ani, iar soțul ei, Ernest Cognacq, la trei ani după aceea. Afacerea a fost preluată de nepotul lor adoptiv, Gabriel Cognacq, pentru că ei nu au avut copii, dar în anii ‘90, magazinele nu mai erau profitabile și au fost vândute grupului LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), care le-a închis în 2005. Clădirea a fost blankcatalogată din 1990 monument istoric de către Ministerul Culturii din Franța, iar pe 23 iunie 2021, după șaisprezece ani de renovare, magazinul a fost redeschis pentru public, la inaugurare participând chiar președintele francez Emmanuel Macron. Spre deosebire de anii în care a fost condus de Marie Louise și Ernest, astăzi La Samaritaine se adresează unei categorii de clienți de lux, are mai multe restaurante și cafenele elegante și un hotel de tip boutique cu o suită penthouse și piscină privată.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *