Lady Diana, viața celei mai iubite prințese. William și Harry vor participa astăzi la o ceremonie în onoarea mamei lor

Diana a fost cea mai mică dintre fiicele lui John Spencer, Vicontele Althorp, mai târziu al VIII-lea Conte Spencer și a primei lui soții, Frances, Vicontesa Althorp și s-a născut pe 1 iulie 1961, la Park House, casa pe care părinții săi au închiriat-o pe moșia de la Sandringham. Era cel de-al patrulea copil al cuplului, având încă patru frați: Sarah, Jane Spencer, John și Charles Spencer. După divorțul părinților, în 1969, mama a luat-o pe Diana și pe fratele ei mai mic să locuiască la ea, într-un apartament din Londra, unde fetița a mers la școală.

De Crăciun, copiii au mers la tatăl lor în vacanță și el nu le-a mai dat voie să se întoarcă la Londra. Lady Althorp a cerut la tribunal custodia copiilor, dar judecătorul a decis să acorde custodia Dianei și a fratelui ei tatălui lor.

În copilărie, copila i-a avut drept parteneri de joacă pe prințul Andrew și Prințul Edward, fiii mai mici ai reginei Elisabeta. După ce tatăl a dobândit titlul de Conte Spencer în 1975, ea a devenit cunoscută drept Lady Diana.

În 1976, tatăl ei, Lordul Spencer, s-a recăsătorit cu Raine, Contesă de Dartmouth, singura fiică a romancierei Barbara Cartland. În acea perioadă, Diana a călătorit prin țară, locuind uneori cu unul, alteori cu celălalt dintre părinții ei.

Din partea mamei, Diana avea strămoși de origine engleză, irlandeză, scoțiană, americană și armeană. Una dintre străbunicile ei era moștenitoarea Frances Work din New York. Din partea tatălui, era descendentă a Regelui Carol al II-lea al Angliei și a Regelui Iacob al II-lea al Angliei, printr-o fiică ilegitimă a acestuia, Henrietta FitzJames.

Diana a fost educată mai întâi la Silfield School, apoi la Riddlesworth Hall din Norfolk și la Școala de fete West Heath. În 1977, la vârsta de 16 ani, a plecat de la West Heath și a urmat pentru scurt timp cursurile Institutului Alpin Videmanette, o școală particulară din Rougemont, Elveția. În acea perioadă l-a cunoscut pe Charles, viitorul ei soț, care era prieten cu sora ei, Lady Sarah.

Diana s-a mutat la Londra înainte de a împlini șaptesprezece ani și a locuit inițial în apartamentul mamei sale. Tatăl ei, Contele Spencer, i-a cumpărat, la împlinirea vârstei de 18 ani, un apartament în Coleherne Court, unde a locuit până în 1981 împreună cu trei colege. La Londra, Diana a urmat un curs de gătit, a lucrat ca instructor de dans pentru copii, apoi s-a angajat ca educatoare.

Prințul Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a, era în căutarea unei soții la începutul anilor ’80. Având peste treizeci de ani, se făceau presiuni asupra lui să se căsătorească mai repede. În mod legal, singura cerință era să nu se căsătorească cu o romano-catolică, ca să nu-și piardă locul în ordinea de succesiune la tron. Pentru a obține acordul reginei Elisabeta, mireasa trebuia să provină dintr-o familie regală sau aristocratică, să fie virgină și să fie protestantă.

Prințul Charles o cunoștea pe Diana de câțiva ani, dar s-a interesat în mod serios de ea în vara anului 1980, când s-au aflat amândoi pentru a-și petrece un week-end la țară, apoi el a invitat-o să navigheze pe iahtul Britannia și mai târziu la Castelul Balmoral, pentru a-i cunoaște familia. Diana a fost primită bine de regina Elisabeta a II-a și de Regina Mamă. Apoi cuplul a ieșit de mai multe ori în Londra. Prințul a cerut-o în căsătorie pe 6 februarie 1981 și Diana a acceptat, însă logodna lor a fost ținută secret câteva săptămâni, devenind oficială pe 24 februarie 1981, când moștenitorul tronului i-a oferit viitoarei prințese un inel în valoare de 30.000 de lire.

Tânăra de 20 de ani s-a căsătorit cu Prințul Charles în Catedrala St Paul, pentru că avea mai multe locuri pentru invitați decât Westminster Abbey, folosită anterior pentru nunțile regale, pe 29 iulie 1981. Diana a purtat o rochie în valoare de 9000 de lire sterline, cu o trenă lungă de 8 metri.

Pe 5 noiembrie 1981, a fost anunțată oficial prima sarcină a Dianei. Prințesa l-a născut în aripa privată a Spitalului St. Mary din Paddington, pe 21 iunie 1982, pe primul ei fiu, William. Al doilea copil, Prințul Harry de Wales, s-a născut după doi ani, pe 15 septembrie 1984. Diana a fost o mamă devotată, copiii fiind pe primul loc în viața ei. Ea le-a ales școala, le pregătea hainele, le planifica excursiile și își aranja îndatoririle publice în funcție de orarul lor.

La începutul anilor ’90, căsătoria Dianei cu Charles s-a destrămat. Atât Prințul, cât și Prințesa de Wales au vorbit presei prin intermediul prietenilor, fiecare din ei învinovățindu-l pe celălalt de eșecul căsniciei. Charles și-a reluat vechea relație cu Camilla, Ducesă de Cornwall. Când a fost întrebat ce rol a avut Camilla în eșecul căsniciei sale, Diana a spus, într-un interviu la BBC: “Ei bine, erau trei persoane în căsnicia noastră, deci era puțin înghesuială.”

Prințesa a confirmat că a avut o relație cu instructorul ei de călărie, James Hewitt, Charles recunoscuse și el că a avut o relație extraconjugală. Prințul și Prințesa de Wales s-au despărțit în fapt pe 9 decembrie 1992, iar pe 3 decembrie 1993, Diana și-a anunțat retragerea din viața publică.

În decembrie 1995, Regina a fost de acord cu “un divorț rapid” al cuplului Charles și Diana și, în aceeași lună, Buckingham Palace a anunțat public că Regina le-a trimis scrisori celor doi, sfătuindu-i să divorțeze. Decizia Reginei a fost susținută de primul ministru și de seniorii din Consiliul de Coroană și, după cum a anunțat BBC, a fost luată după două săptămâni de consfătuiri. Divorțul a fost finalizat în 28 august 1996.

Diana a primit o sumă de circa 17 milioane de lire prin hotărâre judecătorească, împreună cu un ordin legal care îi interzicea să dea amănunte presei despre viața sa de prințesă. Și-a pierdut titlul de Alteța Sa Regală și a fost numită numai Diana, Prințesă de Wales. De la Palatul Buckingham s-a anunțat era totuși în mod oficial membră a Familiei Regale, fiind mama celui de al doilea și celui de al treilea pretendent, în ordinea succesiunii la tron.

După divorț, prințesa și-a păstrat apartmentul din Palatul Kensington, s-a afișat public cu un cardiolog pe care l-a numit “dragostea vieții ei” timp de aproape doi ani, dar apoi a început o relație cu Dodi Al-Fayed.

Pe 30 august 1997, Diana și iubitul ei, Dodi, au zburat din Sardinia spre Paris. Diana intenționa să se întoarcă la Palatul Kensington în dimineața următoare. În acea seară, cei doi au luat cina la restaurantul hotelului Ritz din Paris, aflat în proprietatea tatălui lui Dodi începând cu anul 1979, apoi au plecat spre vila bărbatului.

Nenorocirea care i-a curmat viața s-a întâmplat în tunelul stradal Pont de l’Alma. Diana era pe bancheta din spate împreună cu Dodi Al-Fayed, mașina fiind condusă de șeful securității de la Hotelul Ritz din Paris, Henri Paul, care avusese misiunea de a-i transporta pe cei doi într-o mașină închiriată pentru a- feri de paparazzi care îi urmăreau pe motociclete. La Place de la Concorde, Henri Paul a apăsat pedala de accelerație pentru a scăpa de urmăritorii agresivi. Când au ajuns la tunel, șoferul conducea cu o viteza estimată la 200 km/h, într-o zonă cu viteza restricționată la 50 km/h. Automobilul s-a ciocnit de al treisprezecelea stâlp al tunelului, a ricoșat într-un zid și s-a zdrobit de piloni.

Diana, încă în viață, însă cu răni grave la nivelul pieptului, a fost dusă la Hôpital de la Salpêtrière, unde a suferit un stop cardio-respirator la câteva minute după ce a fost adusă. Chirurgii nu au reușit să o resusciteze, iar la ora 3 dimineața i-a fost declarat decesul.

Ancheta a arătat că accidentul în care a murit prințesa a fost cauzat de șofer, care a pierdut controlul asupra mașinii și a condus cu viteză extrem de mare, desi era și în stare de ebrietate. Tatăl lui Dodi, Mohamed Al-Fayed, proprietarul Hotelului Ritz din Paris, a pretins că accidentul a fost rezultatul unei conspirații, fiind organizat de Serviciile Secrete, în urma instrucțiunilor Prințului Filip, Ducele de Edinburgh.

Diana a fost transportată acasă pentru înmormântare. Englezii i-au adus peste două milioane de buchete de flori și au stat la coadă peste 12 ore pentru a semna în cartea de condoleanțe. Peste 3.500 de linii telefonice au fost deschise pentru donații într-un fond comemorativ, iar într-un an fundația caritabilă constituită în memoria prințesei a adunat 133 de milioane de dolari.

Criticată pentru că nu a împărtășit durerea poporului, familia regală a organizat înmormântarea Dianei la catedrala Westminster, pe 6 septembrie. Sicriul prințesei a fost dus de la palatul Kensington până la Westminster Abbey într-o caleașcă trasă de cai. Aproximativ un milion de oameni au însoțit-o pe ultimul său drum.

Fiii Dianei, William, în vârstă de 15 ani și Harry, în vârstă de 12 ani, însoțiți de tatăl lor, prințul Charles, de bunicul lor, prințul Filip și de unchiul lor matern Charles, contele Spencer, au dus sicriul în ultima parte a ceremoniei, apoi trupul neînsuflețit al Dianei a fost transportat într-un dric la vechea moșie a familiei sale, situată în apropiere de Althorp. Prințesa a fost îngropată pe o insuliță umbrită de arbori, situată în mijlocul unui mic lac.

Astăzi, când Diana ar fi împlinit 60 de ani, fiii săi, prințul William și prințul Harry, vor dezvălui o statuie închinată mamei lor în Grădina Scufundată a Palatului Kensington, locul preferat de plimbare al prințesei.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *