HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorLady Mary Curzon, viceregina Indiei, o femeie de un bun-gust desăvârșit

Lady Mary Curzon, viceregina Indiei, o femeie de un bun-gust desăvârșit

DS TW

Mary Curzon s-a născut pe 27 mai 1870 la Chicago și a fost fiica frumoasei Mary Theresa și a omului de afaceri Levi Leiter, co-fondatorul afacerii “Field și Leiter” și mai târziu partener în imperiul de retail Marshall Fields. Familia s-a mutat la Washington în 1881 și astfel a intrat în cercul exclusivist al înaltei societăți americane, devenind extrem de bogată.

Fetița a primit lecții de dans, canto și artă acasă, de la tutori privați, a învățat limba franceză de la o guvernantă, iar un profesor de la Universitatea Columbia i-a dat lecții de istorie, matematică și chimie. Debutul în societatea americană a avut loc în iarna anului 1888, iar în 1890 tânăra a fost introdusă în societatea londoneză. Astfel l-a întâlnit pe George Curzon, un deputat conservator care avea treizeci și cinci de ani, iar cei doi aveau să se căsătorească pe 22 aprilie 1895 la Biserica Episcopală Sf. John din Washington.

Tânăra a jucat un rol important în realegerea soțului ei în Parlamentul britanic în acea toamnă și mulți au crezut că succesul lui s-a datorat mai mult farmecului irezistibil al soției decât propriilor merite politice. Cuplul a avut trei fiice: Mary Irene, Cynthia și Alexandra.

Lordului i s-a oferit apoi poziția de vicerege al Indiei, fiind ridicat la rangul de Baron Curzon de Kedleston în vara anului 1898. Ca viceregină, Mary Curzon a deținut cel mai înalt titlu oficial din Imperiul Indian pe care o femeie l-ar fi putut obține. Pe 30 decembrie, cuplul a ajuns în Bombay, iar ea a făcut o impresie extraordinară datorită frumuseții despre care s-a aflat curând în toată India.

În 1902, Lordul Curzon a organizat festivitatea Delhi Durbar pentru a sărbători încoronarea regelui Eduard al VII-lea, iar Mary a impresionat din nou întreaga societate purtând, la balul oficial, o rochie extravagantă creată de House of Worth din Paris, cusută din pânză aurită brodată cu pene de păun, fusta fiind împodobită cu trandafiri albi, iar corsajul, cu dantelă. Viceregina Indiei a purtat un colier impresionant cu diamante, o broșă mare și o coroană cu perle și diamante.

Extrem de apreciată pentru bunul ei gust, Lady Curzon a contribuit la creația rochiei de încoronare a reginei Alexandra a Marii Britanii, realizată din țesătură de aur și brodată într-un atelier din Chandni Chauk Delhi, unde Mary își comanda de obicei materialele pentru propriile ținute. În timp, a devenit un promotor al producătorilor de țesături de lux și obiecte de artă din India și, astfel, multe dintre ele au devenit foarte apreciate în Calcutta, dar și la Londra sau Paris.

Lady Curzon a fost foarte interesat de India și de viața oamenilor de rând, intervenind în sprijinul alocării de fonduri pentru construcția de spitale pentru femei, dar a fost interesată și de protejarea mediului, fiind una dintre susținătoarele înființării Parcul Național Kaziranga.

Responsabilitățile sociale solicitante, climatul tropical, o infecție prelungită aproape fatală i-au afectat însă sănătatea, astfel că a făcut mai multe călătorii în Anglia pentru a se trata, dar starea ei a continuat să se degradeze. Soțul ei, baronul Curzon, a demisionat din poziția oficială în august 1905 și cuplul s-a întors definitiv în Anglia. Mary Curzon a mai trăit doar 11 luni, încetând din viață pe 18 iulie 1906, la reședința familiei din Londra, la vârsta de 36 de ani.

Lordul Curzon a construit în memoria ei o capelă memorială lângă biserica parohială de la Kedleston Hall. Capela a fost proiectată de GF Bodley în stil gotic și a fost finalizată în 1913, iar sculptorul Bertram Mackennal a creat o efigie uimitor de frumoasă și emoționantă a frumoasei Mary Curzon, după dorința soțului ei  “pentru a exprima, atât cât e posibil în marmură, patosul morții premature a iubitei Mary, o sculptură emblematică pentru iubirea pe care i-a purtat-o”. Efigia lordului Curzon a fost adăugată ulterior lângă cea a soției.

 

DS TW
No comments

leave a comment