Lady Mary Curzon, viceregina Indiei. Superba rochie de păun a frumoasei baronese

Mary Victoria Curzon s-a născut pe 27 mai 1870 la Chicago și a fost fiica lui Mary Theresa și a omului de afaceri Levi Leiter, co-fondatorul afacerii Field și Leiter și mai târziu partener în imperiul de retail Marshall Fields. Familia s-a mutat la Washington în 1881 și astfel a intrat în cercul exclusivist al înaltei societăți americane. Fetița a primit lecții de dans, canto și artă acasă, de la tutori privați, și a învățat limba franceză de la guvernanta ei. Un profesor de la Universitatea Columbia i-a predat istorie, matematică și chimie.

Debutul lui Mary în societatea americană a avut loc în iarna anului 1888, iar în 1890 tânăra a fost introdusă în societatea londoneză. Astfel l-a întâlnit pe George Curzon, un deputat conservator care avea treizeci și cinci de ani, iar cei doi aveau să se căsătorească pe 22 aprilie 1895 la Biserica Episcopală Sf. John din Washington.

Tânăra a jucat un rol important în realegerea soțului ei în Parlamentul britanic în acea toamnă și mulți au crezut că succesul lui s-a datorat mai mult farmecului irezistibil al soției decât propriilor merite politice. Cuplul a avut trei fiice: Mary Irene, Cynthia și Alexandra.

Soțului ei i s-a oferit și acesta a acceptat poziția de vicerege al Indiei, fiind ridicat la rangul de Baron Curzon de Kedleston în vara anului 1898, la vârsta de treizeci și nouă de ani. Ca viceregină a Indiei, Mary Curzon a deținut cel mai înalt titlu oficial din Imperiul Indian pe care o femeie l-ar fi putut obține. Pe 30 decembrie cuplul a ajuns în Bombay, iar ea a făcut o impresie extraordinară, datorită frumuseții despre care s-a aflat curând în toată India.

În 1902, Lordul Curzon a organizat festivitatea Delhi Durbar pentru a sărbători încoronarea regelui Eduard al VII-lea, iar Mary a creat din nou o impresie extraordinară. La balul oficial, tânăra a purtat o rochie extravagantă creată de House of Worth din Paris, cunoscută sub numele de “rochia de păun a lui Lady Curzon”, cusută pe pânză aurită brodată cu pene de păun, fusta fiind împodobită cu trandafiri albi, iar corsajul cu dantelă. Viceregina Indiei a purtat un colier imens cu diamante, o broșă mare și o coroană cu perle și diamante.

Extrem de apreciată pentru bunul ei gust, Lady Curzon a contribuit la creația rochiei de încoronare a reginei Alexandra a Marii Britanii, realizată din țesătură de aur și brodată într-un atelier din Chandni Chauk Delhi, unde Mary își comanda de obicei materialele pentru propriile rochii. În timp, ea a devenit un promotor pentru producătorii de țesături de lux și obiecte de artă din India. A purtat frecvent țesături indiene și, astfel, multe dintre ele au devenit la modă în Calcutta, dar și la Londra sau Paris.

Lady Curzon a fost foarte interesat de India și de viața femeilor de rând, intervenind în sprijinul alocării de fonduri pentru construncția de spitale pentru femei, dar a fost interesată și de protejarea mediului, fiind una dintre susținătoarele înființării Parcul Național Kaziranga.

Responsabilitățile sociale solicitante, climatul tropical, o infecție prelungită aproape fatală i-au afectat starea de sănătate, astfel că a făcut mai multe călătorii în Anglia pentru a se trata, dar starea ei a continuat să se degradeze. Soțul ei, baronul Curzon a demisionat din poziția sa oficială din India în august 1905 și cuplul s-a întors definitiv în Anglia. Mary Curzon a mai trăit doar 11 luni și a murit pe 18 iulie 1906 la reședința ei din Londra, la vârsta de 36 de ani.

Lordul Curzon a construit în onoarea ei o capelă memorială lângă biserica parohială de la Kedleston Hall. Capela a fost proiectată de GF Bodley în stil gotic și a fost finalizată în 1913, iar sculptorul Bertram Mackennal a creat o efigie uimitor de frumoasă și emoționantă a frumoasei Mary Curzon, după dorințele soțului ei  “pentru a exprima, atât cât e posibil în marmură, patosul morții premature a iubitei Mary, o sculptură emblematică pentru iubirea pe care i-a purtat-o”. Efigia lordului Curzon a fost adăugată ulterior lângă cea a soției sale.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *