Lavinia Fontana, prima pictoriță profesionistă din Europa. Artista s-a bucurat de protectoratul Papei Paul al V-lea

Lavinia Fontana s-a născut la Bologna pe 24 august 1552, în familia lui Prospero Fontana și a Antoniei de’ Bonardis, fiind botezată în aceeași zi la catedrala San Pietro.

Sora ei mai mare, Emilia, a murit în 1568, când Lavinia avea șaisprezece ani. Tatăl fetei, Prospero, a fost un pictor proeminent al Școlii din Bologna de la acea vreme și i-a fost primul profesor.

Cea mai veche lucrare cunoscută a tinerei, Child of the Monkey, a fost pictată în 1575, pe când avea vârsta de 23 de ani. Această lucrare este acum pierdută, dar un alt tablou timpuriu, Hristos cu simbolurile pasiunii, pictat în 1576, se află la Muzeul de Artă El Paso.

Societatea bologneză a vremii a sprijinit cariera artistică a Fontanei, oferindu-i oportunități și conexiuni care nu erau disponibile femeilor în alte orașe din Europa. Ea și-a început cariera realizând mici picturi pe cupru, care au devenit curând foarte populare, fiind cumpărate pentru a fi făcute cadou diplomaților și cardinalilor, având în vedere valoarea și luciul metalului.

În 1580, Lavinia Fontana a devenit cunoscută ca portretistă a nobilelor bolognese care își doreau să fie pictate de fată. Cererea mare de portrete pictate de Lavinia s-a reflectat în sumele mari de bani pe care le-a câștigat în această perioadă. Relațiile ei cu clienții de sex feminin erau adesea neobișnuit de calde. Mai multe nobile cărora le-a făcut portretul, cum ar fi Ducesa Constanza Sforza Boncompagni, au devenit nașe ale copiilor Fontanei.

Pe lângă portrete, ea a creat mai târziu tablouri cu teme religioase și mitologice, care includeau uneori nuduri feminine.

blankFontana s-a căsătorit cu Gian Paolo Zappi în iunie 1577. Cuplul a locuit în casa lui Prospero din Bologna, iar Lavinia a devenit pictoriță profesionistă, adăugând mai târziu și numele lui Zappi la semnătura ei.

Cei doi au avut 11 copii, dar doar 3 au supraviețuit: Flaminio, Orazio și Prospero. Zappi a avut grijă de gospodărie și a fost agent, dar și asistent al soției, realizând elementele minore ale picturilor ei, cum ar fi draperiile.

Fontana a urmat cursurile Universității din Bologna și documentele consemnează că a fost una dintre “Donne addtrinatte”, adică femei titrate, în 1580.

În 1603 Lavinia s-a mutat la Roma, la invitația Papei Clement al VIII-lea, și apoi a fost numită portretistă a Ordinului Vaticanului.blank

Pictorița a prosperat aici, așa cum se întâmplase și la Bologna, iar Papa Paul al V-lea însuși a fost printre protectorii ei. A primit numeroase onoruri, inclusiv un medalion-portret din bronz turnat în 1611 de sculptorul și arhitectul Felice Antonio Casoni.

Lavinia Fontana a devenit membră a Accademiei di San Luca și avea să moară la Roma, pe 11 august 1614, la vârsta de 62 de ani, fiind înmormântată la Santa Maria Sopra Minerva.

blankTabloul Autoportretul de la Clavichord cu un servitor este considerat a fi capodopera ei și a fost oferit cadou de logodnă familiei Zappi în momentul căsătoriei cu Gian Paolo.

Astăzi există peste 100 de lucrări care îi sunt atribuite, dar doar 32 poartă semnătura ei. Unele dintre portretele pe care le-a realizat, adesea plătite generos, au fost atribuite în mod greșit contemporanului ei, Guido Reni.

Lavinia Fontana este considerată prima artistă profesionistă din Europa de Vest și prima femeie care a pictat nuduri feminine.

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *