AcasăRăzboaie și revoluțiiLillie Langtry: actriță, amantă regală, femeie de succes, admirată deopotrivă de bogați și săraci. Este considerată prima „influenceriță” din istorie

Lillie Langtry: actriță, amantă regală, femeie de succes, admirată deopotrivă de bogați și săraci. Este considerată prima „influenceriță” din istorie

Emilie Charlotte Le Breton s-a născut pe 13 octombrie 1853 pe Insula Jersey și a fost singura fiică a reverendului William Corbet Le Breton și a amantei acestuia, Emilie Davis. Tatăl ei era prost văzut în comunitate din cauza numărului mare de relații extraconjugale și, atunci când soția sa l-a părăsit în 1880, a plecat și el din Jersey.

Reverendul s-a stabilit la Gretna Green împreună cu Emilie, renumită pentru frumusețea ei. În 1842 cei doi s-au căsătorit la Chelsea, iar Lillie a mai avut șase frați. Copila a fost educată de tutorele fraților ei, primind o educație solidă, chiar neobișnuit de temeinică pentru fetele din acea perioadă.

 

În 1874, Lillie, ajunsă la vârsta de 20 de ani, s-a căsătorit cu un proprietar de pământ irlandez numit Edward Langtry, un bărbat în vârstă de 26 de ani care mai fusese căsătorit.

Lordul Ranelagh, un prieten al tatălu ei, a invitat-o la o recepție în înalta societate de la Londra, unde tânăra a atras rapid atenția cu frumusețea și spontaneitatea ei. Lillie a devenit căutată în societatea londoneză și invitațiile au început să curgă, iar curând faima ei a ajuns la curtea regală.

 

Albert Edward, prințul de Wales, a aranjat să stea alături de frumoasa doamnă Langtry la o cină dată de Sir Allen Young pe 24 mai 1877. La recepție participa și soțul ei, dar acesta a fost așezat la celălalt capăt al mesei, iar Bertie a avut suficient timp să o impresioneze pe Lillie. Deși el era deja căsătorit cu Prințesa Alexandra a Danemarcei și avea șase copii, era cunoscut ca un mare aventurier, iar tânăra a devenit metresa lui semi-oficială, fiind prezentată chiar și reginei Victoria.

 

Aventura celor doi a durat pe parcursul anului 1877, dar, în cele din urmă. relația s-a răcit. La începutul lui 1879 Lillie Langtry a avut o aventură cu Contele de Shrewsbury, iar în aprilie una cu Prințul Louis de Battenberg, deși era în același timp într-o relație relativ stabilă cu Arthur Clarence Jones, un vechi prieten.

În iunie 1880, a rămas însărcinată și cu siguranță nu soțul ei era tatăl copilului. L-a lăsat pe Prințul Louis să creadă că el este tatăl, dar cu banii primiți în timpul relației cu Prințul de Wales a plecat la Paris cu Arthur Jones. Pe 8 martie 1881 a născut o fiică, pe Jeanne Marie, care avea să se căsătorească în 1902 cu politicianul scoțian Sir Ian Malcolm.

La sugestia lui Oscar Wilde, care îi era prieten apropiat, și a actriței Sarah Bernhardt, Lillie a îmbrățișat cariera de actriță. În decembrie 1881, și-a făcut debutul în fața publicului londonez la Teatrul Haymarket în piesa She Stoops to Conquer. În toamna următoare, ea a făcut primul turneu în Statele Unite, unde a avut un succes de public enorm, motiv pentru care a revenit în America cu turnee în 1906 și din nou în 1912.

Din 1882 până în 1891, Langtry a avut o relație cu milionarul american Frederic Gebhard și a devenit cetățean american în 1897. A divorțat de soțul ei în același an, iar el a murit câteva luni mai târziu în urma unui accident. Apoi Lillie a avut o aventură timp de doi ani cu George Alexander Baird, un milionar amator de box, dar în 1899 s-a căsătorit cu britanicul Hugo Gerald de Bathe, care era cu 18 ani mai tânăr decât ea.

 

În ultimii ani ai vieții, Lillie Lady de Bathe a locuit la Monaco, deși soțul ei, Sir Hugo, locuia în Vence, tot pe Coasta de Azur. Cei doi se vedeau doar la evenimente publice sau în scurte întâlniri private.

De vârstnica Lillie, ajunsă la 75 de ani, s-a ocupat în Monaco buna ei prietenă, Mathilde Marie Peat, care i-a fost alături în ultimele zile ale vieții și căreia avea să-i lăse moștenire 10.000 de lire sterline, proprietatea din Monaco cunoscută sub numele de Villa le Lys, hainele ei deosebit de luxoase și automobilul. În ianuarie 1929 s-a îmbolnăvit de pneumonie în timp ce se afla în locuința ei din Monte Carlo și a murit pe 12 februarie. Deși își dorise să fie înmormântată alături de părinții ei la biserica din Jersey, vremea nefavorabilă a făcut imposibil transportul sicriului, așa că a fost dusă în Jersey de-abia pe 22 februarie, la bordul vaporului Saint Brieuc.

Lillie Langtry și-a folosit notorietatea pentru a promova produse comerciale precum diverse cosmetice și un anumit tip de săpun, fiind o precursoare nobilă și mult mai talentată a tinerelor „influencerițe” de astăzi. Actița a folosit faimosul ei ten de fildeș pentru a obține bani din marketing, fiind prima femeie care și-a legat numele de un produs comercial atunci când a făcut publicitate brandului Pears Soap.

 

 

Galerie foto:

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu