Madeleine Vionnet, mai mult decât o creatoare de modă. Femeia ale cărei rochii erau purtate de cele mai frumoase actrițe ale timpului s-a ocupat de bunăstarea lucrătoarelor ei

Madeleine Vionnet s-a născut pe 22 iunie 1876 într-o familie săracă din Chilleurs-aux-Bois, Loiret. Copila s-a mutat împreună cu tatăl ei la Aubervilliers la vârsta de cinci ani. După ce a renunțat la școala la vârsta de doisprezece ani, Madeleine a devenit ucenică la o croitorie. S-a căsătorit la doar 18 ani, a născut un copil care, din păcate, a murit după câteva săptămâni, apoi și-a părăsit soțul și a plecat la Londra pentru a lucra ca croitoreasă la un spital.

Vionnet s-a întors în cele din urmă la Paris, lucrând timp de șase ani în casa de modă Callot Soeurs. După o ceartă cu unul dintre directorii de creație ai magazinului, Vionnet a amenințat că va demisiona. Ea a fost convinsă să rămână de cea mai mare dintre surorile Callot, Marie Callot Gerber, după ce i s-a oferit șansa să lucreze chiar cu ea. Mai târziu, Vionnet a spus despre Marie Callot Gerber că este o mare doamnă și a remarcat mai târziu că, fără exemplul surorilor Callot, ar fi continuat să facă mașini Ford, dar datorită lor a reușit să facă un Rolls Royces.

Vionnet a creat apoi haine pentru Jacques Doucet între 1907 și 1911, dar modelele ei simple și designul îndreptat spre haine ample s-au ciocnit cu stilul casei de modă. În 1912 tânăra a fondat propria ei casă de modă, “Vionnet”, care s-a închis în 1914 din cauza începerii Primului Război Mondial. În 1923, Madeleine a redeschis afacerea cu un nou sediu pe bulevardul Montaigne, care a devenit cunoscut sub numele de “Templul modei”. În 1925, casa de modă Vionnet s-a extins cu filiale pe Fifth Avenue la New York și a început să vândă modele la cheie pe care le adapta pentru fiecare clientă în parte.

blankHainele Vionnet au dominat moda haute couture în anii 1930, stabilind noi tendințe cu rochiile senzuale purtate de actrițe cunoscute precum Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Joan Crawford și Greta Garbo. Viziunea ei despre forma feminină a revoluționat îmbrăcămintea modernă, iar succesul tăieturilor sale unice i-a asigurat reputația. Creatoarea de modă a instituit reguli care, la vremea respectivă, erau considerate practici revoluționare pentru piața muncii: concedii plătite și concediu de maternitate, îngrijire de zi, o sală de mese, un medic generalist și un dentist pentru lucrătoarele ei. Debutul celui de-al Doilea Război Mondial a forțat-o pe Vionnet să-și închidă casa de modă în 1939 și s-a retras definitiv din afacere în 1940. Madeleine a creat aproximativ 12.000 de obiecte de îmbrăcăminte pe parcursul carierei sale.blank

O persoană discretă, creatoarea de modă a evitat să se afișeze public și să meargă la petreceri pentru că nu-i plăceau frivolitățile mondene, preferând să rămână fidelă propriei sale viziuni asupra frumuseții feminine.

blankAlături de Coco Chanel, Madeleine Vionnet este creditată cu schimbarea de la îmbrăcămintea rigidă și formală la haine mai comode, mai elegante și mai ușor de purtat, dar, spre deosebire de Chanel, Vionnet nu folosea tehnici de marketing și auto-promovare. Când s-a retras, în 1940, a fost conștientă că numele ei nu va mai fi rostit decât de cunoscători. Se spune că Madeleine Vionnet a spus că “atunci când o femeie zâmbește, rochia ei trebuie să zâmbească cu ea”.

A evitat corsetele, căptușelile inutile, rigidizarea și orice artificiu care distorsiona curbele naturale ale corpului unei femei și a devenit cunoscută pentru că hainele create de ea accentuau forma naturală feminină. Influențată de dansatoarea Isadora Duncan, Vionnet a fost inspirată din arta greacă veche, blankveșmintele ei păreau să plutească liber în jurul corpului. Stilul ei aparent simplu implica însă un proces îndelungat de pregătire, adică croirea, draparea și fixarea tiparelor pe țesături, apoi pe manechine miniaturale. Ea recrea apoi piesele de îmbrăcăminte din mătase sau crep marocan pe modele în mărime naturală, a folosit materiale precum crêpe de chine, gabardine și satin, țesături care erau neobișnuite în moda anilor ’20 și ’30. De obicei comanda țesături cu două metri mai mari decât era necesar pentru a putea face drapajele, creând rochii luxoase și senzuale, dar simple și moderne în același timp.

Madeleine Vionnet este considerată astăzi una dintre cele mai influente creatoare de modă din secolul XX.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *