Marea Ducesă Kira, nepoata cea mică a Reginei Maria a României

Marea Ducesă Kira Kirillovna a Rusiei s-a născut pe 9 mai 1909 în casa părinților ei de pe Avenue d’ Henri Martin din Paris și a fost cea de-a doua fiică a Marelui Duce Kirill Vladimirovici al Rusiei și a Prințesei Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha.

Părinții ei trăiau atunci în exil pentru că mariajul lor nu fusese aprobat de țarul Nicolae al II-lea din cauza faptului că erau veri primari, iar religia ortodoxă interzicea o astfel de căsătorie și, în plus, mama ei divorțase de fostul ei soț, Ernst Ludwig, Mare Duce de Hesse, fratele împărătesei Alexandra Feodorovna.

La scurt timp după nașterea Kirei, părinții ei au fost iertați de țarul Nicolae al II-lea și, în mai 1910, familia s-a întors în Rusia și s-a stabilit inițial în casa de vară din Țarskoye Selo. Kira și sora ei mai mare, Maria, au avut o copilărie privilegiată, au avut o bonă britanică și au învățat rusa, engleza, franceza și germana.

Mica ducesă și-a petrecut primii ani ai copilăriei în condiții luxoase la palatul tatălui ei de pe strada Nikolskaya din Sankt Petersburg, unde părinții dădeau petreceri opulente, dar mergea frecvent în vizită la bunica ei paternă, la Palatul Vladimir, iar verile și le petrecea la vila Vladimir din Țarskoye Selo.

Familia și-a petrecut vara anului 1914 pe iahtul lor în Golful Finlandei și se afla în Riga când a izbucnit Primul Războiul Mondial. Imediat tatăl Kirei a fost mobilizat și a servit ca șef al unei unități a Gărzilor Navale, în timp ce mama ei a condus un serviciu de ambulanțe mobile. La izbucnirea Revoluției bolșevice, tatăl Kirei a mărșăluit spre Palatul Tauride în fruntea Gărzilor Navale cu puțin timp înainte de instalarea guvernului provizoriu.

După Revoluția Rusă din 1917, familia a rămas inițial să locuiască în palatul lor, dar în iunie, tatăl Kirei a obținut permisiunea guvernului provizoriu de a se muta în Finlanda. Kira, care avea opt ani la momentul respectiv, și-a amintit că au mers cu un tren public. “Pentru prima dată am simțit lipsa confortului regal, adică nu existau covoare roșii și canapelele imperiale”, și-a amintit ea. În Finlanda, familia a locuit la Conacul Haiko, în Borga și o lună mai târziu, mama ei, în vârstă de 40 de ani, a născut un fiu, Vladimir. Familia a așteptat o vreme în Finlanda, sperând că rușii albi îi vor învinge pe bolșevici și se vor putea întoarce în Rusia. Au trăit în condiții grele, cu mâncare puțină, fără căldură și mai ales fără bani. Kira, care avea deja nouă ani, făcea plimbări lungi în împrejurimi pentru a culege ciuperci și mergea la cinema în fiecare vineri. Familia Marelui Duce Kirill a rămas în Finlanda până în mai 1920, dar a părăsit în cele din urmă țara și s-a îndreptat mai întâi spre Coburg și apoi spre Saint-Briac, Franța.

Adolescenta avea părul blond, ochi albaștri, era inteligentă, curioasă și interesată de artă ca și mama ei, cu care lucra într-un atelier de la Saint-Briac, dar a avut dificultăți în a-și găsi un soț potrivit.

A fost interesată de prințul Alfonso, fiul lui Alfonso al XIII-lea al Spaniei, care era hemofil, dar a fost dezamăgită când prințul s-a arătat mai interesat de una dintre fiicele Prințului Nicolae al Greciei.

Mai târziu, ea a s-a îndrăgostit de prințul Constantin “Teddy” Soutzo, un aristocrat român, dar vărul ei, Carol al II-lea al României, nu a fost de acord cu acest mariaj. În cele din urmă, în 1938, Kira s-a căsătorit cu Ludovic Ferdinand al Prusiei și s-au stabilit într-un sat de lângă Bremen, în Germania. Cuplul a avut patru fii și trei fiice: Prințul Friedrich Wilhelm, Prințul Mihai, Prințesa Marie Cécile, Prințesa Kira, Prințul Louis Ferdinand, Prințul Christian-Sigismund și Prințesa Xenia.

2917164

După cel de-al Doilea Război Mondial, Kira a fost chemată să depună mărturie în cazul Annei Anderson, femeia care a pretins că este Marea Ducesă Anastasia Nikolaevna a Rusiei. Marea Ducesă a întâlnit-o pe impostoare  în 1952, la îndemnul soacrei sale, Prințesa Moștenitoare Cecilie a Prusiei, care credea că femeia este fiica supraviețuitoare a țarului Nicolae al II-lea. Kira a găsit-o însă pe Anna Anderson “respingătoare”, în niciun caz “o doamnă”, mai ales că era incapabilă să vorbească limba engleză folosită în familia Romanov.

În ultimii ani ai vieții, prințesa Kira a fost dezamăgită când fiul ei cel mare, Friedrich Wilhelm, a renunțat la drepturile sale la titlu și s-a căsătorit cu o femeie de rând.

Din păcate, Marea Ducesă nu a avut deloc grijă de sănătatea ei, se îngrășase și suferea de hipertensiune arterială. Într-o vizită pe care i-a făcut-o fratelui ei, Marele Duce Vladimir al Rusiei, la Saint-Briac, pe 11 septembrie 1967, a luat o masa copioasă și apoi chiar ea a comentat: “Doamne ferește să mănânc ceva sănătos!” În acea noapte, a suferit un atac de cord și peste câteva ore a murit. Marea ducesă Kira avea 58 de ani și a fost înmormântată la Castelul Hohenzollern din Germania.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *