Marea Ducesă Leonida, ultima membră a familiei Romanov născută pe teritoriul Imperiului Rus

Leonida Georgievna, Mare Ducesă a Rusiei, s-a născut pe 6 octombrie 1914 la Tbilisi, în Georgia, fiind fiica Prințului George Bagration de Mukhrani și a soției lui poloneze, Helena Sigismundovna.

Pe linie paternă, mica prințesă descindea din foștii regi ai Georgiei care au condus regatul timp de trei secole, iar familia mamei aparținea aristocrației poloneze. În 1801 Țarul Pavel a anexat Georgia Imperiului rus, iar Bagration a devenit o familie de frunte a nobilimii ruse, servind în armata țarului și la curtea de la Sankt Petersburg.

Bunicul Leonidei, Prințul Alexandru Iraklijevich, se afla în Rusia când a izbucnit Revoluția bolșevică și, în urma asasinării Țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale în iulie 1918, a încercat să plece în Georgia natală. Trei luni mai târziu a fost capturat la Piatigorsk, la nord de granița georgiană, și executat.

Familia rămasă în viață s-a refugiat la Constantinopole, apoi a petrecut opt luni în Germania înainte de a se întoarce la Tbilisi. În 1931, datorită intervenției scriitorului Maxim Gorki, care în tinerețe fusese sprijinit de către George Bagration, care avea atunci 17 ani, și părinții ei au părăsit Uniunea Sovietică mergând în exil în Spania, apoi întreaga familie s-a stabilit în Franța.

Leonida s-a căsătorit la Nisa, pe 6 noiembrie 1934, cu Sumner Moore Kirby, un om de afaceri americano-evreu. Au avut o fiică, Helene, născută în 1935, dar după doar doi ani, în 1937, cuplul a divorțat. Kirby avea să moară la spitalul din Leau în 1945, după ce fusese salvat din lagărul de concentrare Buchenwald în 1944, lăsând-o pe fiica sa, Helene, moștenitoarea unei averi uriașe.

În timpul războiului, Leonida și fiica sa s-au mutat în Spania, iar în 1944, unicul frate al Leonidei, prințul Irakli, s-a stabilit și el tot aici.

Al doilea mariaj al Leonidei avea să fie cu Vladimir Kirillovici, capul familiei imperiale ruse din 1938 până în 1992. Conform memoriilor sale, Leonida îl cunoscuse pe Vladimir Kirillovici la un restaurant din Franța, în timpul celui de-al doilea război mondial. Cei doi nu s-au mai văzut timp de câțiva ani, dar s-au reîntâlnit la Sanlúcar de Barrameda, în Spania, unde se aflau în vacanță, gazdele lor erau vecine și astfel au reluat vechea legătură.

Pe 13 august 1948, prințesa Leonida, al cărei fost soț murise, s-a recăsătorit cu Vladimir Kirilovici Romanov, care era unicul fiu al Marelui Duce Kiril Vladimirovici al Rusiei și al Marii Ducese Victoria Feodorovna, născută Prințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha, sora cea mică a Reginei Maria a României. Acesta se autointitulase șeful Casei Imperiale Ruse în virtutea faptului că era moștenitor ereditar prin primogenitură al familiei Romanov, în conformitate cu legile fundamentale ale Imperiului Rus. Mariajul Marelui Duce Vladimir Kirilovici cu Leonida Bagration a rămas însă controversat, unii istorici considerând că a fost o căsătorie morganatică.

În calitate de soție, ea a folosit titlul de Marea Ducesă Leonida Georgievna. Cuplul a avut în 1953 o fiică, Maria Vladimirovna.

În 1946, fratele Leonidei, prințul Irakly, s-a căsătorit cu nepoata regelui Alfonso XIII, prințesa Doña María de las Mercedes de Baviera y Borbon.

Leonida și-a însoțit soțul când acesta a vizitat în Rusia în noiembrie 1991, după căderea Uniunii Sovietice.

Averea moștenită de fiica ei cea mai mare, Helen Kirby, care nu s-a căsătorit niciodată, a ajutat-o pe Leonida, pe cel de-al doilea soț și pe fiica lor mai mică să dețină proprietăți luxoase în nordul Franței și la Madrid.

După decesul lui Vladimir, fiica sa și a Leonidei, Maria Vladimirovna, și-a asumat titlul de cap al Familiei Imperiale Ruse, dar poziția ei este contestată de Nicolae Romanov, care susține că el are cel mai înalt rang pe linie masculină după decesul lui Vladimir Kirillovici.

Leonida Georgievna, ultima membră a familiei Romanov născută pe teritoriul Imperiului Rus, a murit pe 23 mai 2010, la vârsta de 95 de ani, la Madrid și a fost înmormântată, conform dorinței sale, alături de Vladimir Kirilovici în mausoleul de la Fortăreața Petru și Pavel din Sankt Petersburg.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *