HomeVizionariiMarele Marcello Mastroianni, actorul la moartea căruia Fontana di Trevi a fost drapată în doliu

Marele Marcello Mastroianni, actorul la moartea căruia Fontana di Trevi a fost drapată în doliu

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni s-a născut pe 28 septembrie 1924 în Fontana Liri, un mic sat din Apennines, Lazio, și a crescut la Torino și Roma, fiind fiul Idei și al lui Ottone Tatăl său conducea un atelier de tâmplărie, iar bunicul lui, Umberto, era sculptor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tânărul a fost internat un timp într-un lagăr de detenție german, dar a reușit să evadeze și s-a ascuns la Veneția.

 

Mastroianni și-a făcut debutul pe ecran ca figurant în filmul “Marionette” pe când avea paisprezece ani, iar după război a apărut în câteva filme minore. Primul său rol important a venit în 1951, când a jucat în „Atto d’accusa”, iar în zece ani a devenit o celebritate internațională, jucând în “Big Deal pe Madonna Street” în 1958 și doi ani mai târziu în “La Dolce Vita”.

 

Au urmat “Days of Love”, cu Marina Vlady, „La Notte”, cu Jeanne Moreau, „Yesterday, Today and Tomorrow”, „Marriage Italian Style”, „Sunflower”, „The Priest’s Wife”, „ A Special Day”, toate având-o în rolurile principale pe Sophia Loren. În cariera sa spectaculoasă, actorul a jucat alături de Brigitte Bardot, Rita Tushingham, Monica Vitti, Richard Burton, Jacqueline Bisset, Nastassja Kinski, Ginger Rogers și Fred Astaire sau Shirley MacLaine.

 

Mastroianni fost nominalizat de trei ori la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru filmele “Divorce Italian Style”, „A Special Day” și „Dark Eyes” și a jucat alături de fiica sa, Chiara Mastroianni, în „Trei vieți și o singură moarte” în 1996, iar ultimul său film, „Voyage to the Beginning of the World” a fost lansat postum.

 

Marcello Mastroianni s-a căsătorit cu actrița Flora Carabella pe 12 august 1950 și cuplul a avut o fiică, Barbara, dar cei doi s-au separat din cauza numeroaselor aventuri ale actorului cu diverse actrițe. Prima relație serioasă a lui Mastroianni după despărțirea de soția sa a fost cea cu actrița Faye Dunaway, de care s-a îndrăgostit după ce au apărut împreună în “A Place for Lovers”. Faye ar fi vrut să se căsătorească cu el și să aibă copii, dar Mastroianni, care era catolic practicant, a refuzat să divorțeze de Flora Carabella. În 1970, după mai bine de doi ani în care a așteptat ca Mastroianni să se răzgândească, actrița l-a părăsit, iar în 1987 actorul îi va spune unui reporter că Dunaway a fost femeia pe care a iubit-o cel mai mult: „Îmi va părea mereu rău că am pierdut-o. Am fost întreg alături de ea pentru prima dată în viața mea”.

 

Mastroianni are o fiică, Chiara Mastroianni, cu Catherine Deneuve, actrița fiind cu aproape 20 de ani mai tânără decât el. Cei doi au locuit împreunp timp de patru ani în anii ‘70 și în acest timp, cuplul a jucat în patru filme: “It Only Happens to Others”, „La cagna”, „A Slightly Pregnant Man” și „Don’t Touch the White Woman!”. După ce Mastroianni s-a despărțit de Catherine Deneuve,  Flora Carabella s-a oferit să o adopte pe Chiara pentru că ambii părinți naturali erau în permanență ocupați cu filmările, dar actrița franceză s-a opus categoric.

Printre iubite celebre ale lui Mastroianni s-au aflat actrițele Anouk Aimée, Ursula Andress, Claudia Cardinale, Carole Mallory și Lauren Hutton. În jurul anului 1976, actorul a început o relație cu regizoarea Anna Maria Tatò, cu care a rămas împreună până la moartea lui.

Mastroianni a murit de cancer pancreatic la Paris pe 19 decembrie 1996, la vârsta de 72 de ani, fiind înconjurat de ambele sale fiice, precum și de Catherine Deneuve și Ana Maria Tatò. Primăria din Roma a decis ca apa care alimentează Fontana di Trevi, asociată cu rolul lui Mastroiani din “La Dolce Vita” să fie oprită pentru câteva ore, iar ansamblul să fie drapat cu pânză neagră, ca un simbol al doliului orașului pentru dispariția marelui actor.

 

Galerie foto:

No comments

leave a comment