Maria Adelaide de Austria, o regină iubitoare, liniștită și pioasă. Soțul ei a fost primul rege al Italiei Unite

Maria Adelaide de Austria s-a născut pe 3 iunie 1822 la Palatul Regal din Milano și a fost primul copil al Arhiducelui Rainer de Austria și al soției lui, Elisabeta de Savoia. Tatăl ei a fost vicerege al Lombardiei-Veneția, iar mama era membră a Casei de Savoia, fratele ei mai mic, Arhiducele Rainer Ferdinand, fiind mai târziu numit prim-ministru al Austriei.

Prințesa s-a căsătorit pe 12 aprilie 1842 cu Victor Emanuel de Savoia, cel care va fi supranumit “Regele gentilom”. Căsătoria a fost aranjată pentru a cimenta relațiile dintre Casa de Savoia și Casa de Habsburg, dar a fost privită de oamenii timpului ca o formă de a crește puterea austriacă în Italia. Victor Emanuel era vărul ei și moștenitor al regelui Sardiniei și, înainte de a accede la tron, a fost Duce de Savoia.

Adelaide și soțul ei au avut opt copii: Maria Clotilde, Umberto I al Italiei, Amadeo al Spaniei, Oddone de Savoia, Maria Pia, Carlo Alberto, Vittorio Emanuele și, din nou, Vittorio Emanuele (botezat la fel ca băiatul precedent), ultimii trei copii murind fie la naștere, fie la o vârstă foarte fragedă. Deși Victor Emanuel a avut diferite aventuri extraconjugale de-a lungul căsătoriei, Maria Adelaide a fost o soție iubitoare, liniștită și pioasă, s-a ocupat de munca de caritate și le-a oferit copiilor săi o educație strictă. La patru zile după nașterea ultimului ei băiat, soacra sa, Maria Theresa de Austria, a murit, iar Adelaide a mers la funeralii în ziua de 16 ianuarie, deși nu era complet restabilită după naștere. Când s-a întors la palat a început să se simtă rău și și-a dat seama că a răcit. Avea să moară patru zile mai târziu, pe 20 ianuarie 1855, la Palatul Regal din Torino după o criză acută de gastroenterită, la doar 32 de ani.

blankRegina a fost înmormântată la biserica Superga. În 1861 soțul ei va deveni primul rege al Italiei unificate. Victor Emanuel va face apoi o căsătorie morganatică cu Rosa Vercellana, cunoscută ca ‘Rosina’ sau ca La Bela Rosin, care era deja amanta regelui și va fi numită contesă de Mirafiori și de Fontanafredda, însă nu a fost niciodată regină a Italiei.blank

Rosina se născuse la Nisa, atunci parte din regatul Sardiniei și era fiica lui Giovanni Battista Vercellana, un fost stegar din garda imperială a lui Napoleon devenit comandantul regimentului regal de vânătoare de la castelul Racconigi. Fetița îl întâlnise prima dată pe rege când avea 14 ani și i-a devenit metresă, având împreună doi copii: Vittoria și Emanuele Alberto Guerrieri. Relația lor a provocat un mare scandal în 1849 când Victor Emanuel a fost încoronat rege al Sardiniei, și după ce, la scurt timp după moartea soției lui, regele i-a recunoscut cei doi copii ai amantei și le-a acordat numele de Guerrieri. În 1864 capitala Italiei s-a mutat de la Torino la Florența și Vercellana s-a stabilit în vila La Pietraia. Cinci ani mai târziu regele s-a îmbolnăvit grav în timp ce se afla la San Rossore, domeniul regal din apropiere de Pisa. Temându-se că moare, pe 18 octombrie 1869 s-a căsătorit în grabă cu Rosina printr-o ceremonie religioasă, dar ceremonia civilă a avut loc la Roma opt ani mai târziu, în 1877.
Regele a murit la două luni după ceremonia civilă, iar soția sa morganatică, Rosa Vercellana, i-a supraviețuit opt ani, până în decembrie 1885.

 

Maria Adelaide de Austria (galerie foto):

Rosa Vercellana (galerie foto):

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *