Maria Rasputina, “fiica celebrului călugăr nebun ale cărui fapte în Rusia au uimit lumea” a fost dresoare de lei și a murit în sărăcie la Los Angeles

Matryona Grigorievna Rasputina s-a născut pe 27 martie 1898 în satul siberian Pokrovskoye din Tobolsk și a fost fiica lui Grigori Rasputin și a soției sale, Praskovya Fyodorovna Dubrovina. În septembrie 1910 fata a plecat la Kazan, unde a făcut gimnaziul, apoi s-a mutat la Sankt Petersburg, unde prenumele ei a fost schimbat în Maria. Călugărul Rasputin le adusese pe ambele sale fiice, Maria și Varvara, să locuiască cu el în capitală în speranța de a le transforma în “doamne”. Fiul cel mare, Dmitri, a rămas cu soția sa în satul Pokrovskoye.
Grigori a încercat să le înscrie pe fete la Institutul Smolny, prima instituție de învățământ pentru domnișoarele nobile din Rusia care funcționa sub patronajul personal al împărătesei Rusiei, dar, din cauza descendenței obscure, acestea nu au fost primite, astfel că tatăl lor le-a înscris în octombrie 1913 la școala particulară Steblin-Kamensky.
Grigori Rasputin a locuit, împreună cu cele două fiice ale sale, într-un apartament cu cinci camere aflat pe Strada Gorochovaia 64, lângă gara Tsarskoe, fiind îngrijiți de o menajeră și de nepoata acesteia. În timpul Primului Război Mondial Maria a fost pentru scurt timp logodită cu un ofițer georgian pe nume Pankhadze care, datorită intervenției lui Rasputin la familia imperială, nu a fost trimis pe front și și-a făcut serviciul militar în batalioanele de rezervă din Sankt Petersburg. Nu se știe cum s-au despărțit cei doi, dar evenimentele aveau să se precipite pentru familia lui Rasputin în scurt timp, iar de soarta logodnicului nu s-a mai aflat nimic.
Extrem de influent la curte datorită reputației sale de vindecător, călugărul devenise primejdios pentru imperiu, astfel că un grup de nobili l-au momit în palatul prințului Felix Iusupov. Aici, Rasputin a fost servit cu cozonac și cu vin în care fusese pusă o anumită cantitate de cianură. Conform poveștilor spuse după moartea sa, Rasputin nu a fost afectat de otravă. Hotărât să-și ducă la îndeplinire planul, Iusupov s-a dus după un revolver, cu care l-a împușcat pe Rasputin în piept.
Rasputin s-a repezit împleticit către poarta palatului, amenințând că-i va denunța țarinei pe toți conspiratorii. Un alt glonț l-a nimerit pe fugar, care s-a prăbușit în zăpadă. Conspiratorii l-au lovit cu bâtele, după care l-au aruncat în râul Neva. După trei zile, trupul lui Rasputin a fost pescuit din râu. Fiicele lui au fost cele care au anunțat dispariția călugărului în decembrie 1916 și tot ele au identificat o gheată aflată pe parapetul podului Bolshoy Petrovsky ca fiind a tatălui lor. Mai târziu, în cărțile pe care le-a publicat, Maria Rasputina a menționat că ucigașul călugărului, contele Felix Yusupov, ar fi fost homosexual și și-ar fi dorit o relație cu tatăl ei, motivul crimei fiind refuzul acestuia din urmă.
Nu se știe dacă cele două fiice ale lui Rasputin au fost prezente la înmormântarea lui Grigori Rasputin care a fost înhumat, la dorința expresă a țarinei, în grădina Vyrubova, lângă Palatul Alexander, dar Maria a susținut că a fost de față la ceremonie. După crimă, ambele surori au primit câte o indemnizație de 50.000 de ruble de la familia imperială, iar în aprilie 1917, în toiul Revoluției bolșevice, fetele au fost închise în Palatul Tauride șianchetate de ofițerii Armatei roșii.
Pe 5 octombrie 1917 Maria s-a căsătorit cu Boris Soloviev, fiul lui Nikolai Soloviev, trezorierul Sfântului Sinod și unul dintre admiratorii tatălui ei, dar după căderea guvernului provizoriu situația lor s-a agravat. În primăvara anului 1918, Boris și Maria au fugit la mama ei, în Tobolsk, apoi s-au mutat la Vladivostok, unde au locuit aproape un an. Boris a fost arestat de Armata Albă fiind suspectat de înșelăciune și trădare, și apoi a fost trimis la Chita, un oraș din Zabaykalsky Krai, iar Maria a fost supusă mai multor interogatorii fiind întrebată dacă știe ceva despre bijuteriile dispărute ale familiei Romanov.blank
În 1920 s-a născut Tatyana, prima fiică a cuplului și după câteva luni Boris și Maria au reușit să fugă din Rusia cu un vapor. S-au stabilit inițial la Praga, unde au deschis un restaurant cu specific rusesc, dar afacerile au mers prost, așa că s-au mutat la Viena. Cea de-a doua lor fiică s-a născut în 1922 la Baden, în Austria. Maria Rasputina a luat apoi lecții de dans la Berlin și a avut o aventură cu Aron Simanovich, un fost prieten al tatălui ei.
După câteva luni s-a mutat împreună cu soțul ei și cu cele două fiice la Paris. Boris a lucrat la o fabrică de săpun ca portar de noapte, apoi la o spălătorie de mașini, dar avea să moară de tuberculoză în iulie 1926, iar Mariei i s-a oferit un post de dansatoare de cabaret datorită numelui ei extrem de cunoscut în epocă, deși nu avea vreun mare talent artistic. În această perioadă a aflat că sora ei mai mică, Varvara, murise din motive necunoscute la Moscova.
blankÎn 1928, când contele Felix Yusupov, ucigașul călugărului Rasputin, aflat și el la Paris, și-a publicat memoriile în care oferea detalii despre circumstanțele morții tatălui său, Maria l-a dat în judecată cerându-i daune de 800.000 de dolari. Cererea ei a fost însă respinsă în instanță, pentru că tribunalul francez a decis că nu are jurisdicție asupra unei crime politice care a avut loc în Rusia. Un an mai târziu, în 1929, Maria avea să publice prima carte despre tatăl ei: “Rasputin cel real”.
În același an s-a angajat la Busch Circus, unde trebuia să danseze “tragedia vieții și a morții tatălui său”, fiind adusă pe scenă față în față cu actori care jucau rolul ucigașilor călugărului. În ianuarie 1933, a lucrat pentru Cirque d’hiver ocupându-se de dresura de ponei, un an mai târziu se afla la Londra cu o trupă de circ ambulant, iar în 1935 a plecat în Statele Unite, primind un angajament la Hagenbeck-Wallace Circus, o companie cu sediul în Indiana. Trupa a făcut turnee în întreaga America și Maria a devenit îmblânzitoare de lei, fiind numită pe afișe “fiica celebrului călugăr nebun ale cărui fapte în Rusia au uimit lumea”.
În 1938, celor două fiice pe care Maria le avea cu Boris și care rămăseseră în Europa li s-a refuzat intrarea în Statele Unite, iar ei i s-a impus să părăsească țara în termen de 90 de zile. Numai că în martie 1940, Rasputina s-a căsătorit cu Gregory Bernadsky, prieten din copilărie și fost ofițer al Armatei Albe care locuia la Miami. Cuplul a divorțat în 1946, dar între timp ea devenise cetățean american.
Nu a avut deloc o viață lipsită de griji, situația materială devenise extrem de precară, așa că a fost nevoită să se angajeze într-o fabrică din Miami și apoi la un șantier naval din Los Angeles. Maria a lucrat apoi în diverse fabrici de armament ca muncitoare până în 1955, când nu a mai putut face muncă fizică din cauza vârstei înaintate, iar după aceea s-a întreținut lucrând ca infirmieră în câteva spitale, oferind lecții de limba rusă și făcând servicii de îngrijitoare pentru persoane vârstnice.
În 1968 a pretins că are proprietăți paranormale, a spus chiar că Pat Nixon, soția președintelui Richard Nixon, a vizitat-o în vis și i-a transmis diverse mesaje, încercând să își construiacă o carieră de clarvăzătoare. Ca o curiozitate, Maria avea doi câini de companie, pe care i-a numit Youssou și Pov, după numele asasinului tatălui ei, Felix Yusupov. În ultimii ani ai vieții, femeia a locuit în Los Angeles, trăind din ajutor social. A murit pe 27 septembrie 1977, la vârsta de 79 de ani, și a fost înmormântată în cimitirul Angelus-Rosedale.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *