Mihaela, vedeta copilăriei comuniste. Creatorul ei a fost colaborator al revistei “Urzica”

Nell Cobar s-a născut pe 31 decembrie 1915 la București, într-o familie evreiască. Tânărul nu a avut studii superioare, debutând ca desenator în anul 1939. Primul desen animat l-a realizat în 1940, acesta fiind o reclamă pentru ciorapi.

În lunga sa carieră regizorul a creat peste 40 de filme de animație, cele mai multe inspirate de popularul personaj de desene animate “Mihaela”, printre care şi “Mulțumesc, Mihaela”, peliculă ce a fost premiată în 1971 la Festivalul de film pentru copii de la Veneția.

Personajul inventat de el, Mihaela, era o fetiță blondă cu codițe, care, alături pe prietenul ei, cățelușul Azorel, trece prin fel de fel de situații. Studioul “Animafilm” a realizat, în regia lui Cobar, o serie de 1001 de episoade de desene animate, serie ce a fost difuzată între 1970 și 1985 la Televiziunea Română.

Mihaela devenise o rubrica fixă difuzată zilnic, la ora 19.20, cu 10 minute înainte de principalul jurnal de știri, Telejurnal. În momentul în care programul televiziunii de stat a fost scurtat, la mijlocul anilor 1980, serialul şi-a încetat difuzarea.

Nell Cobar a fost colaborator al revistei de satiră “Urzica” înfiinţată de dramaturgul Aurel Baranga şi a avut mai multe expoziţii de caricatură.

Imediat după Revoluția din 1989, artistul a transformat-o pe Mihaela în vedeta unei reviste lunare dedicate copiilor, cu același nume, dar aceasta și-a încetat apariția după moartea lui Cobar, pe 26 iulie 1993.

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *