Misterul Agatha Christie. Viața scriitoarei, la fel de palpitantă ca romanele sale

Agatha Mary Clarissa Miller s-a născut pe 15 septembrie 1890, la Torquay, în Marea Britanie, fiind fiica unui broker american bogat, Frederick Miller, și a irlandezei Clarissa Margaret Boehmer. Rămasă orfană de tata la doar 11 ani, Agatha a fost educată acasă, sub îndrumarea mamei ei, până la vârsta de 15 ani, când a fost înscrisă la pensionul doamnei Dryden din Paris. În 1910 se întoarce la Londra pentru a o îngriji pe mama ei, care se îmbolnăvise, și împreună fac o călătorie de trei luni la Cairo, unde clima blândă îi oferea acesteia o convalescență mai ușoară.
Agatha profită de acest voiaj pentru a vizita cele mai importante monumente ale Egiptului antic, dar activitățile principale erau legate de socializare, pentru că tânăra era în căutarea unui soț.
Îl găsește trei ani mai târziu, la vârsta de 24 de ani, când se căsătorește cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps cu care a avut o fiică, pe Rosalind Hicks.
În timpul Primului Război Mondial, Agatha lucrează într-un spital, apoi într-o farmacie. Aici se familiarizează cu noțiuni despre diverse medicamente și poțiuni otrăvitoare, informații pe care le va folosi mai târziu în cărțile sale.
Căsătoria cu Archibald a fost nefericită, încheindu-se cu un divorț în 1928, la doi ani după ce Agatha a descoperit că soțul său o înșela. El îi mărturisise că este îndrăgostit de o altă femeie, Nancy Neele, și vrea să divorțeze. Agatha provoacă un scandal, apoi dispare de acasă, nu înainte de a anunța poliția că se teme pentru viața sa.
blankDispariția deja cunoscutei scriitoare a atras atenția presei, dar Agatha a fost găsită 11 zile mai târziu într-un hotel unde se cazase sub numele de Teresa Neele.
În 1928, Agatha părăsește Anglia și face o lungă călătorie la Istanbul cu Orient Expresul plecând la Istanbul și apoi la Bagdad, iar o săptămână mai târziu Archie s-a căsătorit cu Nancy Neele. Agatha a păstrat custodia fiicei lor, Rosalind, și numele de familie Christie pe care l-a folosit în continuare pentru a-și semna cărțile. Reflectând asupra acestei perioade în autobiografia sa, scrie: “Așadar, după boală, au venit tristețea, disperarea și frământarea inimii. Nu este nevoie să ne oprim asupra acestor momente.”

blankÎn Irak, scriitoarea s-a împrietenit cu arheologul Leonard Woolley și soția sa și l-a cunoscut pe arheologul Max Mallowan, un bărbat cu 14 ani mai tânăr, cu care se va căsători în 1930 și despre care a spus că este cel alături de care și-a găsit fericirea.
Agatha Christie și Max Mallowan au călătorit mult, mai ales în Orientul Mijlociu. Crima din Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scrisă la Hotelul Pera Palace din Istanbul, camera sa devenind mai târziu un memorial al scriitoarei.
Cei doi s-au căsătorit la Edinburgh în septembrie 1930 și au locuit în Chelsea, mai întâi în Cresswell Place și mai târziu în Sheffield Terrace. În 1934, au cumpărat Winterbrook House în Winterbrook, un cătun lângă Wallingford care a devenit reședința lor principală pentru tot restul vieții și locul în care Christie a scris o mare parte din lucrările sale.
blankAgatha Christie a fost aleasă membră a Societății Regale de Literatură în 1950, a devenit co-președintă a clubului de detectivi și în 1961 a primit titlul onorific de doctor în literatură de la Universitatea din Exeter.
Începând cu anul 1971 starea de sănătate a scriitoarei a început să îi facă probleme, dar ea a continuat să scrie, ultimul ei roman fiind publicat în 1973.
Agatha Christie a murit pe 12 ianuarie 1976, la vârsta de 85 ani, din cauze naturale, la reședința sa din Oxfordshire și este înmormântată în cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey.blank

Primul roman al Agathei Christie, Misterioasa Afacere de la Styles, publicat în 1920, îl introduce pe cel mai cunoscut personaj al scriitoarei, Hercule Poirot, ce avea să apară în încă 33 de alte romane și 54 de povestiri scurte ale autoarei. De o popularitate la fel de mare este și Miss Marple, introdusă în romanul Crimă la vicariat, publicat în 1930.
Adesea denumită “Regina crimei” sau “Regina misterului”, Agatha Christie este cea mai vândută scriitoare de cărți polițiste din lume și este considerată o maestră a suspansului, a complotului și a caracterizării.
Întrebată o data cum își construiește subiectele, Agatha a răspuns că atunci când spalp vase îi vin cele mai criminale idei, pentru că urăște această activitate casnică.

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *