HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliMoartea lui Sisi: Asasinarea preaiubitei împărătese a Austriei

Moartea lui Sisi: Asasinarea preaiubitei împărătese a Austriei

DS TW

În toamna anului 1898, în ciuda avertismentelor cu privire la posibile tentative de asasinat, împărăteasa Sisi a Austriei, ajunsă la vârstă de șaizeci de ani, a călătorit incognito la Geneva, în Elveția. Micul grup care o însoțea a cerut discreție maximă, dar un membru al personalului Hotelului Beau-Rivage, unde s-a cazat frumoasa suveranană, a dezvăluit presei că Sisi era oaspetele lor.

Sâmbătă, pe 10 septembrie, la ora 1:35 după-amiaza, Elisabeta și contesa Irma Sztáray de Sztára şi Nagymihály, doamna ei de onoare, au părăsit hotelul aflat pe malul lacului Geneva mergând pe jos pentru a prinde vaporul pentru Montreux.

Cele două doamne se deplasau de-a lungul promenadei când Luigi Lucheni, un anarhist italian în vârstă de 25 de ani, s-a apropiat de ele, încercând să privească pe sub umbrela împărătesei. Potrivit contesei Irma Sztáray, când clopotul vaporului a anunțat plecarea iminentă, Lucheni a părut că se poticnește și a făcut o mișcare cu mâna ca și cum ar fi vrut să-și mențină echilibrul, apoi a înjunghiat-o pe Sisi cu un ac ascuțit care avea o lungime de 10 cm (un ac industrial), pe care îl ascunsese într-un mâner din lemn.

 

Lucheni planificase inițial să îl omoare pe ducele de Orleans, dar pretendentul la tronul Franței plecase din Geneva spre Valais mai devreme decât era planificat. Asasinul l-a căutat, nu l-a mai găsit în oraş, aşa că a ales-o ca victimă pe Sisi. Bărbatul n-ar fi ştiut că împărăteasa Austriei se află la Geneva dacă n-ar fi existat indiscreţia acelui angajat al hotelului care a dezvăluit unui ziar că femeia elegantă care călătorea sub pseudonimul Contesa de Hohenembs era chiar împărăteasa Elisabeta.

“Sunt anarhist din convingere… am venit la Geneva să ucid un suveran, cu scopul de a da un exemplu celor care suferă și celor care nu fac nimic pentru a îmbunătăți poziția socială a acestora; nu contează pentru mine cine era suveranul pe care ar fi trebuit să-l omor… Nu era o femeie cea pe care am lovit-o, ci o împărăteasă; era o coroană pe care o aveam în vedere”, a mărturisit asasinul la proces.

După ce Lucheni a injunghiat-o, împărăteasa s-a prăbușit. Un șofer aflat în zonă a ajutat-o să se ridice în picioare și a alertat administratorul austriac al Hotelului Beau-Rivage, un bărbat numit Planner. Cele două femei au mers aproximativ 100 de metri până la pasarela vaporului și au urcat pe vasul care urma să le ducă la Montreaux.

În momentul când urcau la bord, doamna de onoare, contesa de Sztáray, și-a aşezat mâna pe brațul lui Sisi. Exact atunci împărăteasa şi-a pierdut cunoştinţa şi s-a prăbușit lângă ea. Contesa a strigat disperată să vină un medic, dar numai o fostă asistentă medicală, pasageră şi ea, se afla în preajmă. Roux, căpitanul vasului, care nu ştia că femeia căzută era împărăteasa Austriei, nu a luat nicio măsură deosebită.

Pentru că era foarte cald pe puntea vaporului, a sfătuit-o pe contesă să o ducă pe Sisi înapoi la hotel, dar vasul se îndepărta deja de port. Trei oameni au purtat-o pe braţe pe Sisi pe puntea de sus și au aşezat-o pe o bancă. Contesa Sztáray i-a desfăcut rochia şi i-a tăiat șireturile de la corset pentru a o ajuta să respire. Împărăteasa şi-a revenit pentru câteva clipe și însoțitoarea a întrebat-o dacă o doare ceva. Ea a răspuns: “Nu”. Apoi a întrebat:”Ce s-a întâmplat?” şi și-a pierdut din nou cunoştinţa.

Contesa Sztáray a observat o mică pată maronie pe rochie, în zona pieptului împărătesei, în partea stângă. Abia atunci, speriată că Sisi nu îşi revenea din leşin, l-a informat pe căpitan despre identitatea lor. Vaporul s-a întors de urgenţă la Geneva.

Elisabeta a fost dusă înapoi la Hotelul Beau-Rivage, fiind cărată de șase marinari pe o targă improvizată, încropită dintr-o pânză de vele, perne și două vâsle. Fanny Mayer, soția directorului hotelului, o asistentă medicală care era cazată acolo şi Irma au dezbrăcat-o. Când i-au scos pantofii, contesa de Sztáray a observat câteva picături mici de sânge și o rană. Atunci când au ridicat-o de pe targă ca să o pună pe pat, şi-au dat seama că Sisi murise.

Frau Mayer a realizat că respiraţiile pe care le-a auzit când împărăteasa a fost adusă în cameră au fost ultimele ei răsuflări. Doi doctori, dr. Golay și dr. Mayer, au sosit împreună cu un preot, dar era prea târziu pentru a o salva. Moartea împărătesei Sisi a fost declarată la ora 2:10. Toată lumea a îngenuncheat și s-a rugat pentru odihna sufletului ei, iar contesa Sztáray i-a închis ochii și i-a împreunat mâinile.

Când Franz Joseph a primit telegrama care anunţa moartea ei, primul său gând a fost că s-a sinucis. Un mesaj sosit ulterior, cu detalii despre asasinat, l-a făcut să respire oarecum uşurat. În această a doua telegramă i s-a cerut permisiunea de a i se efectua o autopsie decedatei, iar răspunsul a fost că toate procedurile prevăzute de legislația elvețiană trebuie să fie respectate.

Autopsia a fost efectuată a doua zi de către doctoral Golay, care a descoperit că acul a pătruns în toracele lui Sisi la o adâncime de 85 de milimetri, i-a fracturat a patra coastă, i-a străpuns plămânul și pericardul și a pătruns în inimă, în partea de sus, apoi a ieșit la baza ventriculului stâng.

Rana era foarte îngustă și, din cauza presiunii exercitate de corsetul extrem de strâns al lui Sisi, hemoragia sângelui în sacul pericardic al inimii a fost încetinită la doar câteva picături. Până când sacul nu s-a umplut, inima împărătesei a bătut aproape normal, de aceea Sisi a putut să meargă singură de la locul asasinatului la rampa de îmbarcare pe vas. Doctorul Golay a fotografiat rana, iar fotografia a ajuns la procurorul general elvețian, cel care a investigat asasinatul. Acesta a distrus-o câteva săptămâni mai târziu, din ordinul împăratului Franz Joseph, împreună cu instrumentele de autopsie.

Geneva s-a îmbrăcat în doliu. Corpul împărătesei Elisabeta a fost așezat într-un sicriu triplu: două interioare de plumb, al treilea, cel exterior, din bronz, aşezat pe un soclu cu picioare tip gheare de leu. Marți, înainte de sigilarea sicrielor, reprezentanții oficiali ai lui Franz Joseph au ajuns la Geneva pentru a identifica trupul împărătesei. Coşciugul era prevăzut cu două panouri de sticlă acoperite cu ușițe care puteau fi trase pentru a permite să i se vadă fața.

Miercuri dimineață, Sisi a fost transportată la Viena cu un tren mortuar. O inscripție simplă se afla pe sicriul ei: “Elisabeta, împărăteasa Austriei”. Pentru că împărăteasa era extrem de iubită pe teritoriul locuit de maghiari, cuvintele “și Regina Ungariei” au fost adăugate în grabă, de-abia după ce cortegiul a ajuns la Viena. Întregul Imperiu Austro-Ungar a intrat în mare doliu. 82 suverani și nobili de rang înalt au urmat cortegiul funerar al lui Sisi în dimineața zilei de 17 septembrie, în drumul spre Cripta Capucinilor, locul de înmormântare al dinastiei de Habsburg.

Procesul asasinului a început luna următoare, în Elveția. Când a aflat că pedeapsa capitală fusese abolită la Geneva, bărbatul s-a enervat și le-a trimis autorităților o scrisoare în care cerea să fie judecat într-un alt canton, astfel încât să poată fi martirizat după moarte, dar acest lucru nu s-a întâmplat și bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viață.

Lucheni și-a scris memoriile în timp ce se afla în penitenciarul Évêché din Geneva, dar caietele lui au dispărut. A fost găsit spânzurat în celula sa pe 19 octombrie 1910, capul lui a fost conservat în formol și trimis la Viena în 1986, fiind expus în Narrenturm până în anul 2000, când rămășițele au fost înmormântate la Cimitirul Central din capitala Austriei.

 

Galerie foto:

DS TW
Latest comments

leave a comment