Moartea misterioasă a lui Geneviève Lantelme, una dintre cele mai frumoase femei ale Belle Epoque. Actrița a fost victima proxenetismului și a sfârșit tragic, la doar 28 de ani, după ce a căzut de pe iahtul soțului ei (galerie foto)

Mathilde Hortense Claire Fossey s-a născut pe 20 mai 1883 la Paris, fiind al treilea copil al contabilului Edouard Fossey și al lui Claire Fossey. În 1895, părinții Mathildei au divorțat, iar justiția i-a dat custodia copiilor lui Edouard. La paisprezece ani adolescenta era una dintre fetele care lucrau în bordelul mamei sale din capitala Franței.

În acea perioadă timpurie, tânăra Mathilde a fost victima traficului de carne vie, inclusiv bancherul Henry Poidatz, proprietar al ziarului Le Matin, a cărui amantă devenise, fiind implicat în activități de proxenetism.

Cu sprijinul lui Poidatz, Mathilde, care își dorea să devină actriță, a început cariera artistică, preluând numele de fată al mamei sale, Geneviève Lantelme. Bancherul a recomandat-o lui Alphonse Franck, managerul Théâtre du Gymnase din Paris, unde fata și-a făcut debutul într-o comedie numită La Bascule pe 31 octombrie 1901.

Au urmat câteva roluri minore, iar în octombrie 1903 Lantelme s-a înscris la Conservator pentru a studia actoria. Deși studenților nu li se permitea să joace în teatre înainte de a absolvi, Lantelme a continuat să apară pe scenele pariziene în timpul studiilor, sub numele “Telmy”.

Tânăra și-a terminat studiile fără să primească premii sau distincții pentru că talentul ei nu a fost apreciat de profesori, apoi și-a reluat aparițiile pe scenă sub numele de Lantelme.

Pe 1 aprilie 1905, Genevieve a jucat în piesa L’Age d’Aimer, rolul principal fiind deținut de legendara actriță Réjane. Un prieten al acesteia din urmă, Alfred Edwards, magnat al presei și dramaturg amator, a scris o piesă numită Par Ricochet și căuta o actriță, iar Réjane i-a prezentat-o pe tânăra Geneviève Lantelme, care, în curând, a devenit amanta dramaturgului.

În septembrie 1906, actrița a semnat un contract cu Théâtre Réjane, dar după doi ani, în ianuarie 1908, l-a rupt pentru că era frustrată datorită faptului că Réjane își asuma toate rolurile principale. Marea actriță a dat-o în judecată pe tânăra Geneviève pentru încălcarea contractului și a câștigat, astfel că cea din urmă a trebuit să plătească daune de 20.000 de franci, o sumă enormă la acea vreme.

În ciuda acestui eșec, 1908 a fost un moment important în cariera lui Lantelme, pentru că în acel an a primit în cele din urmă un rol principal într-o piesă de succes, Le Roi. A devenit astfel celebră și a apărut pe prima pagină a unor reviste precum Le Theatre, Les Modes și Femina, dar și pe zeci de cărți poștale.

De-a lungul scurtei sale cariere în lumina reflectoarelor, Geneviève Lantelme a fost fotografiată des și prezentată în ziarele și revistele din Europa și din Statele Unite. Admirată pentru eleganța și frumusețea ei, a colaborat frecvent cu Madeleine Vionnet și Jeanne Paquin, cele mai cunoscute designere de modă de lux ale epocii. Era cunoscută pentru aparițiile ei cu pălării supradimensionale, așa cum putem vedea în cărțile poștale și fotografiile ei care au rămas în arhive.

Din 1906 până în 1909, Geneviève a fost amanta lui Alfred Edwards în timp ce acesta era căsătorit cu cea de-a patra lui soție, pianista poloneză Misia Sert, patronă și prietenă a numeroși artiști care frecventau salonul ei literar. Misia era extrem de geloasă pe amanta soțului și a scris în memoriile ei: “Am făcut rost de o fotografie cu Lantelme, am pus-o pe măsuță și am făcut eforturi disperate să arăt ca ea, să-mi coafez părul în același mod, să port aceleași haine.”

În cele din urmă, tânăra a câștigat bătălia pentru iubirea lui Alfred, iar pe 5 iulie 1909, Geneviève și Edwards s-au căsătorit la Rouen, în Franța.

La începutul lunii iulie 1911, tânăra actriță, soțul ei, Alfred Edwards, și câțiva dintre prietenii lor apropiați s-au îmbarcat pe iahtul L’Aimée. În noaptea de 24 spre 25 iulie, Geneviève Lantelme a dispărut, iar câteva zile mai târziu corpul ei a fost descoperit în apele râului Rin. Concluzia oficială a anchetei a fost că actrița s-a înecat în urma unui tragic accident.

Trupul ei a fost adus cu trenul la Gare du Nord din Paris pe 29 iulie și a fost transportat direct la cimitirul Père-Lachaise, iar înmormântarea a avut loc pe 31 iulie în locul de veci al familiei Edwards. Mormântul ei avea să fie profanat de două ori, o dată în toamna anului 1911 și a doua oară în 1916, de două grupuri de hoți care au încercat să fure bijuteriile în valoare de 578.000 de franci cu care se spunea că ar fi fost înmormântată tânăra decedată.

În ceea ce privește circumstanțele accidentului, se spune că, după ce a băut prea multă șampanie, Geneviève Lantelme a deschis fereastra cabinei pentru a lua puțin aer proaspăt și s-a așezat pe pervaz, dar iahtul a zdruncinat-o și tânăra a fost aruncată în apă. O altă variantă spune că era sub influența cocainei la momentul morții sale.

Evenimentul a stârnit multe controverse atât în Franța, cât și în restul lumii occidentale și mulți au speculat că Edwards și-a ucis soția pentru că anchetatorii au descoperit în cabina ei o scrisoare, ultima scrisă de Lantelme, destinată actorului André Brulé, în care îi mărturisea acestuia că Edwards aparține trecutului și că se gândește la divorț.

În toamna anului 1911, două ziare franceze, La Depéche Parlementaire și La Griffe chiar au publicat aceste acuzații, dar Alfred Edwards a dat în judecată publicațiile pentru calomnie și a câștigat.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *