HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteMoartea prințesei Diana și a lui Dodi, iubitul egiptean. Tragicul Breaking News din 31 august 1997 (galerie foto)

Moartea prințesei Diana și a lui Dodi, iubitul egiptean. Tragicul Breaking News din 31 august 1997 (galerie foto)

După divorțul de Prințul Charles, finalizat din punct de vedere legal pe 28 august 1996, prințesa Diana a locuit într-un apartment din Palatul Kensington și s-a afișat public cu un cardiolog pe care l-a numit “dragostea vieții ei”, timp de aproape doi ani. În iulie 1997, prințesa a început o relație cu Dodi Al-Fayed, viitorul moștenitor prezumtiv al imperiului Harrod’s.

Dodi Al Fayed era fiul cel mare al miliardarului egiptean Mohamed al-Fayed şi al Samirei Kashoggi, sora dealerului de arme Adnan Kashoggi. Născut la Alexandria în 1956, Dodi era producător de film și o prezență discretă în lumea mondenă, nu a acordat niciodată un interviu vreunui ziar sau vreunui post tv.

 

 

Se spune că a avut relații cu cele mai faimoase femei ale epocii. Brooke Shields, Julia Roberts, Marie Helvin, Koo Stark, Britt Ekland, Winona Ryder, Daryl Hannah, Joanne Whalley, Tina Sinatra, Tanya Brier, Kelly Fisher sau Susannah Constantine sunt doar câteva nume alături de care a apărut în public.

Pe 30 august 1997, Diana și proaspătul ei iubit, Dodi, au zburat din Sardinia spre Paris. Diana intenționa să se întoarcă la Palatul Kensington în dimineața următoare. În acea seară, cei doi au luat cina la restaurantul hotelului Ritz din Paris, aflat în proprietatea tatălui lui Dodi începând cu anul 1979, apoi au plecat spre vila lui noului ei iubit din Paris.

 

Nenorocirea s-a întâmplat în tunelul stradal Pont de l’Alma. Diana era pe bancheta din spate, împreună cu Dodi Al-Fayed, mașina fiind condusă de șeful securității de la Hotelul Ritz din Paris, Henri Paul, care avusese misiunea de a conduce o mașină închiriată pentru a se feri de paparazzi. Automobilul s-a ciocnit de al treisprezecelea stâlp al tunelului.

În timp ce se deplasau prin oraș, prințesa și iubitul ei erau urmăriți de paparazzi pe motociclete. La Place de la Concorde, Henri Paul a apăsat pedala de accelerație pentru a scăpa de ei.

 

 

Când au ajuns la tunel, șoferul conducea cu o viteza estimată la 200 km/h, într-o zonă cu viteza restricționată la 50 km/h. La ora 00:23 mașina a ricoșat într-un zid și s-a zdrobit de pilonii care susțineau partea superioară a tunelului.

Prima persoană care a atins-o pe Diana a fost Dr. Maillez, care mai târziu a povestit că prințesa nu a avut răni vizibile, dar era în stare de șoc. Diana a fost scoasă din mașină la ora 01:00, apoi a intrat în stop cardiac și, în urma reanimării cardiopulmonare, inima a început să-i bată din nou. A fost mutat în ambulanță la ora 01:18, iar mașina de salvare a părăsit locul accidentului la ora 01:41. Dodi Al Fayed stătea pe scaunul pasagerului din spate stânga și moartea lui a fost constatată pe loc.

 

 

Diana, încă în viață, a fost transportată la Hôpital de la Salpêtrière, unde a suferit un nou stop cardiac la câteva minute după ce a fost adusă. Chirurgii nu au reușit să o resusciteze, iar la ora 3 dimineața i-a fost declarat decesul.

Ancheta poliției a arătat că accidentul în care a murit Diana a fost cauzat de șofer, care a pierdut controlul asupra mașinii și a condus cu viteză mare, fiind în stare de ebrietate.

Tatăl lui Dodi, Mohamed Al-Fayed, proprietarul Hotelului Ritz din Paris și al celebrului magazine londonez Harrod’s, a pretins însă că accidentul a fost rezultatul unei conspirații, fiind organizat de Serviciile Secrete, în urma instrucțiunilor Prințului Philip, Ducele de Edinburgh.

 

Diana a fost transportată acasă pentru înmormântare. Zeci de mii de admiratori ai prințesei au dus, în semn de omagiu, peste două milioane de buchete de flori la palatele regale britanice și au stat la coadă peste 12 ore pentru a semna în cartea de condoleanțe deschisă pentru această ocazie. Peste 3.500 de linii telefonice au fost activate pentru donații într-un fond comemorativ, iar într-un an fundația caritabilă constituită în memoria prințesei Diana a adunat 133 de milioane de dolari.

 

Criticată pentru că nu ar fi împărtășit durerea poporului, familia regală a organizat înmormântarea Dianei la catedrala Westminster, pe 6 septembrie. Sicriul prințesei a fost dus de la palatul Kensington până la Westminster Abbey într-o caleașcă trasă de cai.

Fiii prințesei Diana, William, în vârstă de 15 ani și Harry, în vârstă de 12 ani, însoțiți de tatăl lor, prințul Charles, de bunicul lor, prințul Philip și de unchiul lor Charles, contele Spencer, au dus sicriul în ultima parte a ceremoniei.

 

Trupul neînsuflețit al Dianei a fost transportat într-un dric la vechea moșie a familiei sale, situată în apropiere de Althorp. “Prințesa inimilor” a fost înmormântată într-o ceremonie privată pe o insuliță umbrită de arbori, situată în mijlocul unui mic lac.

 

 

Galerie foto:

 

No comments

leave a comment