Moartea tragică a arhiducesei Mathilde. Adolescenta a vrut să fumeze o țigară, rochia în care era îmbrăcată s-a aprins, iar ea a suferit arsuri letale

Arhiducesa Mathilde de Austria s-a născut pe 25 ianuarie 1849 la Viena și a fost cea de-a doua fiică a Arhiducelui Albert, Duce de Teschen, și a Prințesei Hildegard a Bavariei.

Copila a avut o soră mai mare, Maria Theresia și un frate, Karl Albrecht, care a murit de variolă înainte de nașterea ei, la doar un an și jumătate.

După moartea tatălui său, Arhiducele Albert a moștenit Palatul Weilburg din Baden bei Wien, iar familia își petrecea de obicei verile aici, arhiducesa Hildegard fiind îndrăgostită de băile termale din oraș. Datorită actelor sale de caritate, tatăl Mathildei era numit “Inima îngerului”. În timpul iernii, ducele, soția sa și copiii se mutau la Viena, unde participau la toate recepțiile oferite de familia imperială, mai ales că împărăteasa Sisi era foarte apropiată de verișoara ei, arhiducesa Hildegard.

Un văr îndepărtat, arhiducele Ludwig Salvator s-a îndrăgostit de tânăra arhiducesă și a cerut-o de soție, dar părinții fetei nu au acceptat propunerea pentru că Mathilde era destinată să devină regină a Italiei, ca soție a lui Umberto de Savoia.

În martie 1864 Hildegard, mama arhiducesei, s-a dus la Munchen pentru înmormântarea fratelui ei, regele Maximilian al II-lea, și în timpul ceremoniilor, s-a îmbolnăvit de pleurezie și a murit după câteva zile. Mathilde avea atunci doar 15 ani.

Trei ani mai târziu, în mai 1867, prințesa se afla în vizită la împărăteasa Sisi, la Palatul Hetzendorf, una dintre reședințele familiei imperiale. Arhiducesa urma să plece la teatru și s-a îmbrăcat într-o rochie de gală din mătase, cu crinolină, care era impregnată cu glicerină pentru a se întinde mai bine materialul, dar, înainte de a ieși din cameră pentru a pleca la spectacol, adolescenta și-a aprins o țigară. Tatăl ei, care îi interzicea să fumeze, a intrat pe neașteptate peste ea. Speriată, Mathilde a ascuns țigara în spatele rochiei, aceasta s-a aprins imediat și, cuprinsă de panică, arhiducesa a început să alerge prin cameră, în timp ce rochia ardea ca o torță. Servitorii au reușit să arunce o pătură peste ea și să stingă flăcările, dar prințesa a suferit arsuri de gradul doi și trei. Tânăra a avut dureri cumplite și a murit două săptămâni mai târziu, pe 6 iunie 1867, la vârsta de 18 ani, în prezența tatălui și a surorii sale.

Prințesa Mathilde a fost înmormântată în Cripta Capucinilor, alături de mama și fratele ei, Karl Albrecht.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *