Moartea tragică a prințesei Mafalda. Fiica regelui Italiei, ucisă la Buchenwald

Prințesa Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana de Savoia s-a născut pe 2 noiembrie 1902 la Roma și a fost a doua fiică a regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei și a soției acestuia, Elena de Muntenegru. În copilărie a fost apropiată de mama ei, de la care a moștenit dragostea pentru muzică și arte și pe care a însoțit-o, în timpul Primului Război Mondial, în vizitele acesteia în spitalele militare italiene.

Pe 23 septembrie 1925, Mafalda s-a căsătorit cu Prințul Filip de Hesse, un membru loial al mișcării politice germane naționalist socialiste, la castelul Racconigi. Filip s-a alăturat partidului nazist în 1930, și, atunci când acesta a câștigat puterea odată cu numirea lui Adolf Hitler în funcția de cancelar în 1933, a devenit guvernator de Hesse-Nassau. A servit în acestă funcție începând din 1933, dar zece ani mai târziu, în 1943, prințul a fost arestat, demis din funcția de guvernator, iar anul următor a fost trimis într-un lagăr de concentrare, unde a rămas până a fost eliberat de forțele americane.

 

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler credea că Prințesa Mafalda lucra împotriva eforturilor de război și a numit-o “hoitul negru al casei regale italiene”.

La începutul lui septembrie 1943, Prințesa Mafalda a călătorit în Bulgaria pentru a participa la funeraliile cumnatului ei, regele Boris al III-lea al Bulgariei. În timp ce se afla la Sofia, a fost informată că Italia capitulase în fața Puterilor Aliate și că soțul ei este ținut sub arest la domiciliu în Bavaria, iar cei patru copii au fost duși într-un sanctuar din Vatican. Gestapoul a ordonat arestarea ei oriunde s-ar afla.

Pe 23 septembrie Mafalda a primit un telefon de la Hauptsturmführer Karl Hass care i-a spus că are un mesaj important de la soțul ei.

Disperată, a mers la Ambasada Germaniei în Bulgaria pentru a afla despre ce mesaj este vorba, dar imediat ce a pășit pe poarta ambasadei Mafalda a fost arestată pentru activități subversive. A fost, mai exact, luată ostatic de a-l convinge astfel pe tatăl ei, regele Italiei, să nu se opună intereselor germane în război. Prințesa Mafalda a fost transportată la München pentru interogatoriu, apoi la Berlin și în cele din urmă în lagărul de concentrare Buchenwald.

Pe 24 august 1944 aliații au bombardat o fabrică de muniție din interiorul lagărului. Cei mai mulți dintre cei 400 de prizonieri au fost uciși, iar Prințesa Mafalda a fost grav rănită, îngropată până la gât în moloz și a suferit arsuri grave la braț. Condițiile din lagărul de muncă a făcut ca rănile să se infecteze, iar personalul medical i-a amputat brațul. Intervenția chirurgicală brutală a dus la o sângerare abundentă și nu și-a mai recăpătat cunoștința.

Familia regală nu a fost anunțată de decesul ei, deși au existat zvonuri despre sfârșitul tragic al prințesei care au circulat până la sfârșitul anului 1944. Moartea ei nu a fost confirmată până când Germania nu s-a predat în 1945.

Prințul Filip a supraviețuit până în 1980. Cel mai mare dintre copiii prințesei Mafalda, Moritz, Prinț și Landgraf de Hesse, a devenit șeful Casei de Hesse până la moartea sa, în 2013. Astăzi, casa de Hesse este condusă de Donatus, nepotul prințesei Mafalda.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *