Nefericirea Prințesei Matilda a Saxoniei. Respinsă de doi pretendenți, și-a găsit refugiul în alcool

Prințesa Matilda a Saxoniei s-a născut pe 19 martie 1863 la Dresda și a fost a treia fiică a regelui George I de Saxonia și a Mariei-Anne a Portugaliei, într-o familie marcată de drame. Majoritatea copiilor regelui Ioan I al Saxoniei și ai reginei Amélie de Bavaria, bunicii paterni ai fetiței, muriseră tineri, iar familia maternă a prințesei trecuse și ea prin câteva pierderi tragice,

Pentru că fratele mai mare al tatălui ei, prințul Albert de Saxonia și soția acestuia, prințesa Caroline de Vasa, nu aveau copii, descendenții prințului George urmau să domnească într-o zi peste Saxonia. Primul copil al cuplului, Marie-Jeanne a murit la câteva luni de la naștere, a doua fiică, Elisabeth, a murit la scurt timp după nașterea lui Mathilde, iar ea a devenit cea mai mare dintre copii.
Pe lângă doliul care afecta frecvent familia regală, Saxonia trecea printr-o perioadă grea de înfrângeri militare și politice. În 1866 a fost învinsă de Prusia și a trebuit să intre în Confederația Germaniei de Nord și mai târziu devine unul dintre statele Imperiului German dominat de Prusia.

Renumită pentru bunătatea ei, în ciuda faptului că nu era considerată o frumusețe, prințesa Matilda era destinată să se căsătorească cu arhiducele Rudolf al Austriei, moștenitorul Imperiului Austro-Ungar. În ciuda prieteniei și stimei pe care cuplul imperial o avea pentru prinții Saxoniei, alegerea lui Rudolf va fi prințesa Stéphanie a Belgiei, ceea ce a creat unele tensiuni între cele două curți regale.

blankDupă ce arhiducele -Rudolf s-a sinucis în 1889, moștenitorul tronului austro-ungar devine fratele împăratului, arhiducele Charles-Louis al Austriei, care avea trei băieți. Cel mai mare și potențial moștenitor al tronului era arhiducele Franz Ferdinand, care avea ceva probleme de sănătate. Următorul fiu, Arhiducele Otho, ducea o viață libertină și familia sa se gândește să-l căsătorească rapid cu o prințesă rezonabilă și evlavioasă, în speranța că va reveni pe drumul cel bun. Pentru el a fost aleasă sora mai mică a lui Mathlda, Marie-Josèphe de Saxonia care îi va dărui doi fii, dar Otho, poreclit “frumosul Arhiduce”, își va continua escapadele sentimentale.
Arhiducele Franz Ferdinand a devenit moștenitor al tronului austro-ungar după moartea tatălui său în 1896. Ajunsese la treizeci de ani și toată lumea îli imagina că o va lua în căsătorie pe Matilda, care era bine educată și avea exact aceeași vârstă, dar, spre surprinderea tuturor, Arhiducele a făcut o căsătorie morganatică.blank

Prințesa Matilda, simțindu-se abandonată, a devenit depresivă. A căutat consolarea în alcool și va fi în curând poreclită “Schnaps-Mathilde”. În 1900, fratele ei mai mic, Albert, a murit într-un accident de mașină în care se afla cu prințul Michel de Braganza. Unchiul prințesei, regele Albert, a murit în 1902, iar tatăl ei, George, a murit și el la 72 de ani, fratele Mathildei devenind regele Frederic Augustus al III-lea al Saxoniei în 1904. Acesta era căsătorit cu Louise, o arhiducesă a Austriei din filiala Toscana care l-a părăsit în 1903 fugind cu un iubit și provocând un scandal uriaș.

În următorii ani prințesa a trăit o viață retrasă, ocupându-și timpul pictând și citind. Mathilde a murit pe 27 martie 1933, la vârsta de 70 de ani și a fost înmormântată la Catedrala Sainte-Trinité din Dresda.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *