NU atingeți regina! Motivul pentru care „regina naufragiată” a Siamului a murit la doar 19 ani

Sunanda Kumariratana s-a născut pe 10 noiembrie 1860 în Bangkok și a fost al cincizecilea copil al regelui Mongkut Rama al IV-lea și al prințesei Consort Piam. Fetița a fost căsătorită cu fratele ei vitreg, Chulalongkorn, care devenise regele Rama al V-lea al Siamului (Thailanda de astăzi). Două dintre cele nouă soții oficiale ale regelui au fost surorile ei, regina Savang Vadhana și regina Saovabha Bhongsi.

Regina Sunanda și fiica ei, Kannabhorn Bejaratana, s-au înecat în timpul călătoriei pe care o făceau spre Palatul Regal Bang Pa-In, pentru că un vas cu aburi s-a ciocnit de nava regală care era, la rândul său, remorcată de un alt iaht.

Mulți martori ai accidentului au spus că cele două și-au găsit sfârșitul pentru că însoțitorii nu au îndrăznit să o atingă pe regina care își ținea fiica în brațe, aceasta fiind o infracțiune pedepsită cu moartea în Regatul Siamului, chiar și în situația în care viața suveranilor era în pericol. Cu toate acestea, jurnalul regelui consemnează că personalul regal s-a scufundat în apă, a scos-o pe regină și pe fiica ei și le-a dus pe un alt vas, unde slujitorii au încercat în zadar să le resusciteze. Nimeni altcineva nu a murit în tragicul accident.

Regele Chulalongkorn, profund îndurerat, a cerut o înmormântare fastuoasă pentru tânăra sa soție, care era însărcinată, și pentru fiica lui, micuța prințesă care avea doar doi ani. Pregătirile pentru înmormântare au durat 10 luni, iar ceremonia funerară a început abia pe 10 martie 1881. Trupul reginei și cel al prințesei au fost cu injectate cu mercur și depozitate în urne de aur în timpul în care a fost construit rugul funerar din lemn prețios, rug care avea 86 de metri înălțime. Pentru rege și anturajul său a fost construită o tribună impresionantă unde suita a stat în timpul ceremoniilor de incinerare.

Festivitățile au fost opulente, la ceremonie au participat sute de oameni, iar martorii povestesc că regele Chulalongkorn a aprins rugul în jurul orei 5 după-amiaza pe 15 martie, în sunet de corn, iar rugul a ars pe tot parcursul nopții. Evenimentul s-a încheiat pe 20 martie cu o procesiune impresionantă care s-a desfășurat în fața Marelui Palat.

Regele a avut nouă soții, 145 de concubine regale și 97 de copii, dintre care 77 au ajuns la maturitate, iar domnia sa a fost caracterizată de modernizarea accelerată a Siamului, de reforme guvernamentale și sociale, dar și de concesii teritoriale acordate britanicilor și francezilor.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *