HomeOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliNu lua bomboane de la străini! Povestea răpirii lui Charley Ross

Nu lua bomboane de la străini! Povestea răpirii lui Charley Ross

DS TW

Charles Brewster Ross s-a născut pe 4 mai 1870 în Philadelphia, în familia unui mic negustor din clasa de mijloc. În ziua de 1 iulie 1874, copilul, care avea patru ani, și fratele său în vârstă de cinci ani, Walter Lewis Ross, se jucau în curte. La un moment dat în fața casei a oprit o trăsură trasă de cai, iar băieții au fost abordați de doi bărbați care le-au promis că le dau bomboane și artificii dacă fac o plimbare cu ei. Bucuroși, copiii s-au urcat în trăsură, au ajuns la un magazin, cei doi bărbați i-au dat fratelui cel mare 25 de cenți și l-au trimis să cumpere bomboane, acesta a intrat în prăvălie și imediat trăsura a dispărut fără urmă. De atunci micuțul Charley nu a mai fost văzut niciodată.

La scurt timp după ce a fost dată alarma, Christian K. Ross, tatăl băieților, a început să primească diverse cereri de răscumpărare de la posibilii răpitori care i-au trimis prin poștă notițe prin care i-au cerut 20.000 dolari, adică aproximativ 400.000 dolari astăzi și, în același timp, l-au avertizat să nu se ducă la poliție, amenințând că, în caz contrar, îi vor lua viața micuțului.

Cei doi bărbați au presupus că familia era bogată pentru că avea o casă mare și un mic magazin în proprietate, dar adevărul era că tatăl lui Charley avea datorii uriașe din cauza prăbușirii bursei în 1873. Neavând cum să plătească răscumpărarea, Christian a apelat la poliție, iar răpirea băiețelului de patru ani a devenit curând o știre națională.

Agenția Națională de Detectivi Pinkerton a tipărit milioane de pliante și postere cu chipul lui Charley Ross pe care le-a împrăștiat în toată America, a apărut și un cântec foarte popular numit “Bring Back Our Darling” și s-au făcut mai multe încercări de a oferi răpitorilor răscumpărarea de 20.000 de dolari, bani adunați prin colectă publică, dar cei doi nu au mai dat niciun semn de viață. La doi ani după tragica dispariție, Christian a publicat o carte despre acest caz intitulată “Povestea tatălui lui Charley Ross” încercând să strângă bani ca să-și poată continua cercetările, pentru că interesul presei pentru găsirea băiețelului începuse să scadă.

Soții Ross au cheltuit aproximativ 60.000 de dolari încercând fără succes să-și găsească fiul până la moartea lor în 1897, respectiv în 1912. Au exploatat toate pistele posibile și imposibile și au stat de vorbă cu peste 570 de băieți, adolescenți și, în cele din urmă, bărbați care au susținut că sunt Charley, dar toți s-au dovedit a fi impostori.

 

În 1924, la mai bine de 50 de ani de la răpirea lui Charley Ross, ziarele au început să publice o serie de articole care rememorau misteriosul caz. În acel moment, Walter, fratele mai mare, lucra ca agent de bursă și a spus că a început să primească scrisori de la bărbați de vârstă mijlocie care pretindeau că sunt fratele său.

În 1934, Gustave Blair, un tâmplar de 69 de ani care locuia în Phoenix, Arizona, a cerut unei instanțe să-l recunoască ca adevăratul Charley Ross, susținând că, după ce a fost răpit, a trăit într-o peșteră și a fost adoptat în cele din urmă de un bărbat. Walter a respins această ipoteză și a declarat: “Ideea că fratele meu este încă în viață este absurdă, iar povestea omului pare neconvingătoare. Am renunțat de mult la speranța că va fi găsit vreodată”. Totuși, în martie 1939 tribunalul a decis că tâmplarul este Charles Brewster Ross, dar familia Ross a refuzat să îl recunoască ca rudă.

 

Impostorul s-a mutat la Los Angeles și a încercat să-și vândă povestea de viață unui studio cinematografic, însă nu a reușit și în cele din urmă s-a înapoiat în Phoenix, unde a murit în decembrie 1943, susținând până în ultima clipă că el este adevăratul Charley Ross. Avertismentul binecunoscut pe care părinții din toată lumea îl spun copiilor lor și astăzi, “Nu lua bomboane de la străini!” provine de la povestea răpirii micuțului Charley în 1874.

 

 

DS TW
No comments

leave a comment