HomeOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriVictoria Louise a Prusiei, fiica preferată a Kaiserului

Victoria Louise a Prusiei, fiica preferată a Kaiserului

DS TW

Prințesa Victoria Louise Adelaide Matilda Charlotte a Prusiei a venit pe lume pe 13 septembrie 1892 și a fost singura fiică dintre cei șapte copii ai împăratului Wilhelm al II-lea și ai Augustei Victoria de Schleswig-Holstein. “După șase fii, Dumnezeu ne-a dat al șaptelea copil, o fetiță mică, dar foarte puternică”, a scris împărăteasa în jurnalul ei la scurt timp după naștere.

Tânăra prințesă a fost botezată pe 22 octombrie și a fost numită după străbunica maternă, regina Victoria, și străbunica paternă, Louise de Mecklenburg-Strelitz, dar în familie a fost alintată “Sissy”.

Istoricul Justin C. Vovk a scris că Victoria Louise era la fel de inteligentă ca bunica ei paternă, impunătoare și demnă ca mama ei, dar imperioasă și nerăbdătoare ca tatăl ei. Îi plăcea să fie în centrul atenției, era favorita împăratului și, potrivit fratelui mai mare, Prințul Moștenitor Wilhelm,  a fost “singura dintre noi care a reușit în copilărie să câștige un loc confortabil” în inima Kaiserului.

În 1902, guvernanta ei britanică, Anne Topham, a remarcat chiar de la prima întâlnire că prințesa în vârstă de nouă ani era prietenoasă, energică și se certa mereu cu unul din frații mai mari, Prințul Joachim. Anne a spus mai târziu că Wilhelm, împăratul “războinic”, se relaxa doar atunci când se află în sânul familiei  și era forța dominantă a vieții fiicei sale.

Familia locuia la Castelul Homburg, dar Victoria Louise și Joachim își vizitau frecvent verișorii, pe copiii prințeselor prusace Margareta și Sophia, la Castelul Kronberg din apropiere.

În 1905, prințesa a studiat muzica cu pianista Sandra Droucker, iar în mai 1911 a plecat pentru o săptămână în Anglia, la bordul iahtului regal Hohenzollern, împreună cu părinții ei, pentru a-l vizita pe vărul lor, regele George al V-lea.

Ernest August Herzog Braunschweig

În 1912, Ernest Augustus, bogatul moștenitor al titlului de Duce de Cumberland, a venit la curtea din Berlin pentru a-i mulțumi împăratului Wilhelm pentru că i-a trimis pe fiii săi, Wilhelm și Eitel Friedrich, să participe la funeraliile fratelui său, George William. În timp ce se afla la Berlin, tânărul a întâlnit-o pe prințesa Victoria Louise, iar cei doi s-au îndrăgostit la prima vedere. Cu toate acestea, discuțiile despre o eventuală căsătorie au fost prelungite luni de zile din cauza neînțelegerilor politice, mai ales pentru că Ernest Augustus era și moștenitorul Regatului Hanovrei, care fusese anexat de Prusia în urma războiului austro-prusac din 1866.

Tinerii s-au logodit la Karlsruhe pe 11 februarie 1913, iar nunta lor, extrem de extravagantă, a avut loc pe 24 mai 1913 la Berlin, fiind considerată de presă ca momentul împăcării între Casa de Hanovra și Casa de Hohenzollern. Ziarul The Times a descris mariajul ca fiind asemănător cu povestea lui Romeo și a Julietei, dar cu un final mai fericit.

Într-un gest diplomatic, împăratul Wilhelm a invitat la nuntă aproape toată familia sa extinsă, doi spioni britanici care erau închiși la Berlin, căpitanul Stewart și căpitanul Trench, au fost grațiați și eliberați de Kaiser ca un cadou pentru Regatul Unit, iar mariajul a devenit cea mai mare adunare de monarhi domnitori de la unificarea Germaniei din 1871 și unul dintre ultimele mari evenimente sociale ale regalității europene înainte de Primul Război Mondial, care a început paisprezece luni mai târziu.

Printre cei 1.200 de invitați de onoare s-au numărat verii lui Wilhelm, regele George al V-lea și țarul Nicolae al II-lea, iar împărăteasa Augusta Victoria s-a despărțit în lacrimi de singura ei fiică.

Tinerii duci s-au mutat la Palatul Brunswick și la mai puțin de un an după nuntă s-a născut fiul lor cel mare, Prințul Ernest Augustus. Au urmat încă patru copii: Prințul George William, Prințesa Frederica, Prințul Christian Oscar și Prințul Welf Henry. Pe 8 noiembrie 1918, soțul ei a fost forțat să abdice de la tron la fel ca ceilalți regi, mari duci, duci și prinți germani, iar ducatul de Brunswick a fost ulterior abolit.

Când tatăl lui a murit, în 1923, Ernest Augustus nu a reușit să primească titlul britanic de Duce de Cumberland care îi aparținuse acestuia, dar pentru următorii treizeci de ani a rămas șeful Casei de Hanovra, locuind retras, împreună cu familia, la Castelul Blankenburg din Germania sau la Castelul Cumberland din Austria.

Câțiva dintre frații Victoriei Louise, inclusiv fostul Prinț Moștenitor Wilhelm și Prințul August Wilhelm, au fost printre primii care s-au alăturat Partidului Nazist, iar Ernest Augustus, deși nu s-a înscris niciodată oficial în partid, a donat fonduri și a fost apropiat de mai mulți dintre liderii formațiunii.

Influențați de atmosfera din Germania nazistă, Ernest Augustus și Victoria Louise doreau o apropiere între Regatul Unit și regimul lui Adolf Hitler, iar la mijlocul anilor 1930 Fuhrerul a profitat de sentimentele lor cerându-le să aranjeze un mariaj între fiica lor cea mare, Prințesa Frederica, care avea atunci doar 15 ani, și Prințul de Wales. Ducele și ducesa de Brunswick au refuzat, condiserând că diferența de vârstă dintre cei doi era prea mare.

După abdicarea din 1936, Eduard al VIII-lea și Wallis Simpson, soția lui, au vizitat familia la Castelul Cumberland din Austria, iar în 1938, Prințesa Frederica s-a căsătorit cu viitorul rege Paul al Greciei. În mai 1941, tatăl Victoriei, fostul Kaiser Wilhelm al II-lea, a suferit un blocaj intestinal, iar ea a călătorit de urgență la Doorn pentru a-l vizita. Împăratul și-a revenit, însă în scurt timp boala a recidivat, iar prințesa s-a întors la timp pentru a fi la căpătâiul tatălui când acesta a murit, pe 4 iunie 1941, din cauza unei embolii pulmonare.

În momentul încheierii războiului în Europa, în aprilie 1945, Victoria Louise locuia împreună cu soțul ei la Castelul Blankenburg. Cu câteva zile înainte ca orașul să fie predat Armatei Roșii de către forțele britanice și americane pentru a deveni parte a Germaniei de Est, familia a reușit să se mute la Castelul Marienburg, aflat la acel moment în Zona de Ocupație Britanică, și, la ordinul regelui George al VI-lea, bunurile lor, inclusiv tot mobilierul, au fost transportate cu camioane ale armatei britanice.

În anii următori Victoria Louise și-a petrecut o mare parte din timp participând la evenimente publice, ocupându-se de restaurarea palatului, organizând petreceri pentru înalta societate sau partide de vânătoare și expoziții hipice. În plus, a fost implicată în cauze filantropice și a sprijinit construirea unei case de vacanță pentru copiii săraci.

Ernest a murit la Marienburg pe 30 ianuarie 1953, apoi ducesa s-a mutat la Brunswick, locuind într-o casă care îi fusese oferită de un industriaș bogat, unde a trăit până la sfârșitul vieții. Prințesa Victoria Louise a murit pe 11 decembrie 1980, la vârsta de 88 de ani și a fost înmormântată alături de soțul ei în Mausoleul Regal din Berggarten.

 

Galerie foto:

 

DS TW
No comments

leave a comment