O prințesă americană: Aventurile romantice ale mamei lui Winston Churchill

Jeanette “Jennie” Jerome s-a născut la Cobble Hill, Brooklyn pe 9 ianuarie 1854, fiind cea de-a doua fiică din cele trei ale milionarului american Leonard Jerome și ale soției lui, Clara. Finanţist, magnat al presei, agent de bursă, impresar, proprietar de hipodrom, fondator al unui jockey club, filantrop, proprietar de iahturi şi iubitor de navigaţie, Leonard le-a oferit fiicelor lui educație bună și o avere uriașă, dar și ambiția de a urca cât mai sus pe scara socială. Mama fetelor, Clara, avea printre strămoşii săi o indiancă şi un locotenent al lui George Washington și un scop precis: să-și mărite fetele cu nobili europeni.

Jennie a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din vremea ei. S-a căsătorit pentru prima dată în 1874, la Ambasada britanică de la Paris, cu Lordul Randolph Churchill, al treilea fiu al lui John Winston Spencer-Churchill, al 7-lea Duce de Marlborough. Prin căsătorie Jenny a devenit Lady Randolph Churchill.

Cuplul a avut doi copii: Winston, viitorul politician britanic, unul din cei mai mari lideri politici ai secolului XX, prim-ministru în două mandate, născut la mai puțin de opt luni după căsătoria părinților săi, și John. Americanca devenită Lady Churchill a avut numeroși iubiți în timpul căsătoriei, inclusiv pe Contele Karel Kinsky, Prințul de Wales, viitorul rege Eduard al VII-lea al Regatului Unit, și Herbert von Bismarck.

Așa cum era obiceiul rangului, Lady Randolph a jucat un rol limitat în educația fiilor ei, bazându-se în mare măsură pe bone, în special pe Elizabeth Everest.

Winston i-a scris numeroase scrisori mamei sale în timpul când era elev și o ruga să-l viziteze, lucru pe care ea l-a făcut rar. Totuși, după ce Winston a devenit adult, au devenit buni prieteni și aliați puternici, iar viitorul premier britanic a privit-o aproape ca pe un mentor politic, considerând-o mai degrabă o sora mai mare decât o mamă.

Lady Randolph era respectată și influentă în cele mai înalte cercuri sociale și politice britanice. S-a spus despre ea că a fost inteligentă, spirituală și veselă. În special reginei Alexandra îi plăcea compania ei, în ciuda faptului că Jennie avusese o relație cu soțul ei, regele Eduard al VII-lea, fapt pe care Alexandra îl știa.

Când Lord Randolph a murit în 1895, la vârsta de 45 de ani, Jennie s-a recăsătorit cu George Cornwallis-West, un căpitan care era de-o seamă cu fiul ei cel mare, Winston. S-a separat de cel de-al doilea soț în 1912 și au divorțat în aprilie 1914.

Pe 1 iunie 1918, Jennie s-a căsătorit pentru a treia oară cu Montagu Phippen Porch, membru al Serviciului Civil britanic în Nigeria, care era cu trei ani mai tânăr decât Winston.

În mai 1921, în timp ce acest al treilea soț, Montagu Porch, era în Africa, Jennie a alunecat în timp ce cobora scările în casa unor prieteni, purtând noii ei pantofi cu toc înalt și și-a rupt glezna. Pe 10 iunie, în urma cangrenei care s-a instalat, i s-a amputat piciorul deasupra genunchiului și a murit în casa ei din Londra pe 29 iunie, în urma unei hemoragii. Avea 67 de ani.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *