Orfană de ambii părinți, prințesa Adelaide s-a căsătorit la 20 de ani cu vârstnicul rege detronat al Portugaliei și a rămas văduvă la doar 35 de ani

Prințesa Adelaide de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg s-a născut pe 3 aprilie 1831 la Kleinheubach, în Bavaria, chiar în duminica Paștelui, și a fost fiica lui Constantin, Prinț Ereditar de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg și a Prințesei Agnes de Hohenlohe-Langenburg. Adelaide avea patru ani și jumătate când mama ei a murit și șapte ani când și-a pierdut și tatăl. Fetița și fratele ei, Carol, au fost crescuți de bunicii paterni.

Pe 24 septembrie 1851, Adelaide s-a căsătorit cu Miguel de Bragança, fostul rege al Portugaliei. Mireasa avea 20 de ani, în timp ce mirele avea aproape 49 de ani.

Miguel servise ca regent în Portugalia pentru nepoata sa de frate, Maria a II-a a Portugaliei, s-a logodit apoi cu aceasta. Urma să se căsătorească cu ea, dar a preluat tronul pe 23 iunie 1828, a anulat Constituția liberală scrisă de fratele său, Pedro I al Braziliei, și a încercat să conducă ca un monarh absolut, dar a fost forțat să abdice și a renunțat la toate pretențiile la tronul Portugaliei în schimbul unei pensii anuale pe care, de fapt, nu a primit-o niciodată. Miguel rămas membru senior al liniei portugheze al Casei de Braganza, dar nu a fost niciodată restaurat și toate drepturile i-au fost anulate.

Cuplul a avut șapte copii: Infanta Maria das Neves, Miguel, Infanta Maria Tereza, Infanta Maria Josepha, Infanta Adelgundes, Infanta Marie Anne și Infanta Maria Antónia.

Soțul Adelaidei, Miguel, a murit pe 14 noiembrie 1866, înainte ca vreunul dintre copiii lor să ajungă la maturitate, iar ea, care era o femeie foarte ambițioasă, și-a petrecut următoarele decenii încercând să asigure căsătorii avantajoase pentru copii.

În 1895, la doi ani după căsătoria ultimei sale fiice, prințesa Adelaide s-a retras la mănăstirea Sainte-Cécile de Solesmes din nord-vestul Franței și a trăit acolo ca simplă călugăriță până pe 12 iunie 1897. Comunitatea s-a mutat mai târziu la Cowes și apoi la Ryde, pe Insula Wight, unde Adelhaid a murit pe 16 decembrie 1909, la vârsta de 78 de ani. În 1967, atât trupul ei, cât și cel al soțului său au fost mutate la mausoleul Braganza din Mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *