Patricia, prima prințesă modernă. Nepoata reginei Victoria a renunțat la titlul regal pentru a se căsători cu un om obișnuit

Prințesa Patricia de Connaught s-a născut pe 17 martie 1886, de ziua Sfântului Patrick, la Palatul Buckingham din Londra, tatăl ei fiind prințul Arthur, al treilea fiu al reginei Victoria, iar mama sa, prințesa Louise Margareta a Prusiei.

Copila a fost botezată la Biserica Sf. Ana din Bagshot pe 1 mai 1886, iar nași i-au fost regina Victoria, bunica paternă, ducele de Saxa-Coburg și Gotha, bunicul patern, Marea Ducesă Elisabeta a Prusiei, Prințul Wilhelm al Prusiei, Prințesa Christian de Schleswig și prințul Albert al Prusiei, fiind numită Victoria după regină și Patricia pentru că s-a născut de Sfântul Patrick.

Fetița a primit educația obișnuită a unei prințese regale și a fost domnișoară de onoare la nunta verilor ei, ducele și ducesa de York, viitorul rege George al V-lea și viitoarea regină Mary de Teck, pe 6 iulie 1893.

Prințesa Patricia a călătorit mult în primii ani ai vieții sale. Tatăl ei, ducele de Connaught, a fost trimis într-o misiune militară în India, iar tânăra prințesă a stat acolo doi ani. Connaught Place, locația centrală a afacerilor din New Delhi, este denumită după numele ducelui. Acesta avea să fie numit în 1911 guvernator general al Canadei, iar tânăra prințesă și-a însoțit părinții în Canada și a devenit foarte populară acolo. Ca semn de recunoștință, Patricia a devenit colonel-șef al infanteriei canadiene pe 22 februarie 1918 și a deținut această funcție onorifică până la moartea sa. Regimentul său a fost susținut în mod privat de politicianul Andrew Hamilton Gault din Montreal, fiind ultimul regiment cu finanțare privată din Imperiul Britanic.

blankProblema căsătoriei Patriciei a făcut obiectul multor speculații în epoca eduardiană, pentru că era considerată una dintre cele mai frumoase și eligibile prințese regale din generația ei. Printre pretendenții săi se numărau viitorul rege al Spaniei, Alfonso al XIII-lea, Manuel al II-lea, prințul regal al Portugaliei, viitorul mare duce al Mecklenburg-Strelitz și Marele Duce Mihail Alexandrovici al Rusiei, fratele mai mic al țarului Nicolae al II-lea.

În cele din urmă, însă, Patricia a ales un om de rând în defavoarea unui soț cu sânge regal. S-a căsătorit cu comandantul de navă devenit mai târziu amiral Alexander Ramsay, unul dintre asistenții tatălui său și al treilea fiu al celui de-al 13-lea conte de Dalhousie. Nunta va avea loc la Westminster Abbey pe 27 februarie 1919 în prezența membrilor familiei regale britanice. Cu ocazia căsătoriei sale, prințesei Patricia de Connaught i s-a permis blankprin mandat regal să renunțe la gradul de Alteță Regală și la titlul de Prințesă a Marii Britanii și Irlandei. Cu două zile înainte, tot printr-un mandat regal emis pe 25 februarie i se acordase titlul Lady Victoria Patricia Helena Elizabeth Ramsay, având o poziție specială la curtea regală, imediat înaintea marchizelor britanice. Practic, din moment ce mandatul regal prevedea că schimbarea de titlu este valabilă doar după ceremonia solemnă a căsătoriei sale, Patricia a intrat în biserică ca prințesă și Alteță Regală și a ieșit cu titlul de Lady, fiica unui duce regal.

Alexander Ramsay și Lady Patricia Ramsay au avut un mariaj fericit din care a rezultat un singur copil, Alexander Ramsay de Mar.

blankÎn ciuda deciziei sale de a renunța la titlu, Lady Patricia a rămas membră a familiei regale britanice, a fost menținută în linia succesiunii la tron și a participat la toate evenimentele regale majore, inclusiv la nunți, la înmormântări, la încoronarea regelui George al VI-lea și a reginei Elisabeta în 1937 și la încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953, a fost invitată la toate petrecerile familiei regale și a participat la vizite de stat, prezența ei fiind consemnată în Circularul Curții, alături de alți membri ai Familiei Regale.

Lady Patricia a fost pasionată de pictură și a pictat ea însăși, fiind considerată o artistă desăvârșită, cu precădere expertă în acuarele. A fost numită membru de onoare al Institutului Regal al Pictorilor în Acuarele, o mare parte din operele ei fiind inspirate de călătoriile pe care le-a făcut în țările tropicale. blankStilul ei a fost influențat de Gauguin și Van Gogh, pentru că a studiat cu Archibald Standish Hartrick, care îi cunoscuse pe artiști.

Lady Patricia a murit la ferma Ribsden Holt, din Surrey, Anglia, pe 12 ianuarie 1974, cu opt săptămâni înainte de a împlini vârsta de 88 de ani și la un an după decesul soțului ei, fiind înmormântată alături de amiralul Alexander Ramsay la cimitirul regal Frogmore, chiar în spatele mausoleului bunicilor ei, regina Victoria și prințul Albert, în Windsor Great Park.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *