AcasăOameni care au intrat în istorieFeministe și activistePersis Foster Eames Albee, prima doamnă Avon

Persis Foster Eames Albee, prima doamnă Avon

Persis Foster Eames Albee s-a născut pe 30 mai 1836 în Newry, Maine, fiind fiica lui Alexander Eames și a Mirandei Howe Eames.  În 1866, la vârsta de 30 de ani, s-a mutat la New York și s-a căsătorit cu avocatul Ellery Albee care va deveni, în 1869, senator de New Hampshire. Cuplul a avut un fiu, Ellery, născut în 1870, și o fiică, Ellen, născută trei ani mai târziu.

La scurt timp după căsătorie, familia s-a mutat în Winchester unde a locuit într-o casă cu două etaje pe malul râului, lângă gara din centrul orașului. Reședința avea la parter un magazin în care se afla singurul telefon public din regiune, motiv pentru care era un loc foarte vizitat.

 

În 1879, un dealer de carte din New York, David H. McConnell, a venit în vizită și i-a propus lui Persis să îi promoveze cărțile printre localnici și, pentru că femeia avea abilități în vânzări, a fost recrutată ca agent. McConnell a inventat o nouă modalitate de a-și vinde cărțile, oferindu-le cumpărătorilor mostre gratuite dintr-un parfum de trandafiri hand-made, însă, văzând că doamnele din regiune erau mai interesate de parfumuri decât de cărți, a început să le vândă și pe acestea, iar în 1886, a fondat California Perfume Company.

 

 

Persis Albee a devenit unul dintre cei mai de succes agenți ai lui McConnell și în câteva luni a devenit manager zonal, având în coordonarea sa mai multe femei pe care chiar ea le recrutase. Respectabila doamnă Albee avea să fie considerată „mama” companiei California Perfume datorită felului ei practic de a fi și a metodelor inovatoare de vânzare.

McConnell era responsabil de afacerile întregii firme care își avea sediul într-o clădire cu șase etaje din Manhattan, el și soția sa, Lucy, fiind cei care au dezvoltat primele cinci parfumuri ale companiei. Singurul director de vânzări a fost Persis Albee, care a angajat zeci de agenți, cei mai mulți fiind de sex feminin, dar a ajutat și la dezvoltarea a noi produse.

Doamna Albee, care rămăsese văduvă în 1885, a continuat să se ocupe de magazinul de la parterul casei sale, dar acum la loc de cinste erau parfumurile.

 

Un an mai târziu a început să facă vânzări din ușă în ușă în Winchester și Cheshire County, New Hampshire, apoi a dezvoltat o rețea în care au fost angrenate doar femei, iar acestea vindeau produsele direct altor doamne, având astfel posibilitatea de a obține propriul lor venit și de a deveni independente din punct de vedere financiar.

Persis Albee a conceput apoi un produs cunoscut sub numele de „Little Dot Perfume Set”, alcătuit din cinci sticluțe de parfumuri florale. Peste o sută de femei au fost recrutate ca „Avon Ladies” în primul an de la apariția acestuia pentru a vinde setul de cutii ca produs principal, apoi doamna Albee a instruit peste 5.000 de reprezentanți pentru a-și extinde vânzările.

 

Femeia a decis că modul în care se înfățișa în fața potențialelor cliente era esențial, așa că a decis să se îmbrace foarte îngrijit, purta întotdeauna același tip de rochie, o pălărie, mănuși și cizme, iar mai târziu și-a extins aria de produse pe care le vindea adăugând în oferta sa creme, săpunuri și pastă de dinți.

Persis Albee a lucrat pentru această companie timp de 25 de ani, iar la finalul vieții, se va muta cu fiica ei, Ellen Albee, în Massachusetts unde a murit pe 7 decembrie 1914, la vârsta de 78 de ani.

Rolul doamnei Albee ca agent independent de vânzări a fost o inspirație pentru mii de femei. Compania pentru care ea a lucrat avea să fie redenumită Avon în 1932, în 1971 existau aproximativ 450.000 de „Avon Ladies” în Statele Unite și Europa, iar astăzi are peste șase milioane de reprezentanți în întreaga lume și este condusă de o româncă, Angela Crețu.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu